Teodor Candu, Valentin Constantinov şi Tudor Ciobanu – trei dintre cei cinci coautori ai volumului „Documente privitoare la istoria Ţării Moldovei în perioada Războiului ruso-turc din 1806-1812”, au venit duminică, 29 ianuarie, la Criuleni, să prezinte publicului lucrarea, asupra căreia au muncit mai mulţi ani, sub auspiciile Institutului de Istorie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Criuleneanca Elena Frumosu, director general adjunct al Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova, a insistat ca o parte din „osteneala istoricienilor” să fie prezentată la Criuleni, dat fiind faptul că multe dintre documentele incluse în volum se referă la localităţile din raionul Criuleni. „Scopul lansării de astăzi este să cunoaşteţi despre existenţa lui şi să veniţi la bilioteci să consultaţi acest volum”, remarca Elena Frumosu.
Autorii lucrării au vorbit, pe rând, despre faptul că în lucrarea colectivă, pe care o mai semnează Demir Dragnev şi Larisa Svetlicinâi, au fost incluse documente din Arhiva de Stat a Republicii Moldova, dar şi din arhivele de la Iaşi şi Sibiu, care oferă un tablou aproape complet al anilor 1806-1812, documente din care se desprinde o lume mirifică extraordinară. „Ne-am obişnuit să credem că momente extraordinare se întâmplă oriunde în altă parte, numai nu la noi, dar studiind documentele, am descoperit o lume extraordinară, în care apar strămoşii noştri, în activităţi importante la vremea aceea a lor”, spunea Valentin Constantinov. Istoricul Teodor Candu a spus că acum, când încep timpuri de răstrişte pentru breasla istoricilor, volumul, şi mai ales documentele incluse în el, vin să-i contrazică pe cei, care afirmă că armatele ruse au purtat un război eliberator pentru românii din Ţara Moldovei. Potrivit lui Candu, din documentele ce se conţin în volum se desprinde clar că Ţara Moldovei se dezvolta sub administrarea specială a Imperiului Otoman, condusă de dregători moldoveni, de oameni de vază locali, în cadrul unei autonomii lărgite, care avea mai mult o influenţă strategică regională, şi că tabloul vieţii în acea perioadă se conturează comun pentru toată Ţara Moldovei, nu doar pentru teritoriul dintre Prut şi Nistru, despre care ar fi greşit să judecăm fără contextul larg regional. Criulenenii prezenţi la lansarea volumului, dar şi oaspeţi din alte localităţi, au studiat cu interes fotocopiile unor documente, în care apar nume de locuitori, iar unii dintre cei prezenţi şi-au găsit şi numele strămoşilor lor în acele liste. Valeriu Bulgac de la Boşcana a spus că este mândru, că satul său natal este pomenit în documentele istorice ca sat cu oameni care plăteau impozite, fapt din care dumnealui a dedus că şi atunci boşcănenii erau oameni vrednici ca şi acum, iar în documente sunt pomeniţi înaintaşii satului, istoria vieţilor cărora a studiat-o şi a relatat şi celor prezenţi în sală câteva crâmpeie. Istoricienii au mai răspuns la întrebările publicului, cum ar fi existenţa şi semnificaţia “cărţilor de blesteme” şi despre comorile turcilor, despre care unii săteni mai cred că aduc nenoroc celor care le descoperă.
Volumul „Documente privitoare la istoria Ţării Moldovei în perioada Războiului ruso-turc din 1806-1812” a fost editat într-un număr limitat de 100 de exemplare, la Bacău, cu sprijinul lui George Simion, liderul platformei unioniste „Acţiunea 2012”, unor asociaţii culturale şi editurii “Vicovia” din Bacău. Potrivit autorilor, exemplare de cărţi vor fi transmise bibliotecilor universitare şi unor biblioteci publice. Citirorii BPO “T. Isac” la fel vor putea veni şi consulta volumul, or, autorii au donat unul pentru fondul de carte.
Svetlana Cernov