CriuleniEst-CurierPoliţie

De ce e nevoie să ne opunem fenomenului violenței?

Violența în familie reprezintă una dintre cele mai grave și răspândite infracțiuni cu care se confruntă societățile contemporane, lezând drepturile și demnitatea umană a membrilor acestora. Fenomenul se atestă în toate statele lumii, indiferent de modul de organizare politică sau economică a acestora, bunăstarea societății, rasă, cultură.

Vadim Bujor
Vadim Bujor, șeful Secției investigații infracțiuni al IP Criuleni, comisar principal

„Violenţă în familie” este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violență, formând un model de comportament abuziv prin exercitarea controlului. Violența în familie este un comportament intenționat. Scopul violenței în familie este stabilirea și exercitarea puterii și controlului asupra altei persoane. În interiorul unei familii, abuzul poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni și familie, amenințări și atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Deși s-au căutat factori specifici care sa explice comportamentul violent în familie, nu s-au găsit alții decât cei de natură socială: atunci când soții sunt foarte tineri, când veniturile familiei sunt foarte scăzute, alcoolul și somajul, dificultatile sexuale și lipsa satisfacției la locul de muncă. Violența are efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Rănile produse prin lovire, tăiere pot duce în unele cazuri la moartea victimei. În alte cazuri se pot produce depresii, dereglarea ritmurilor firești ale organismului, folosirea alcoolului în mod exagerat sau a unor medicamente, tentative de sinucidere. Copii care devin martori ai comportamentelor violente în familie, vor suferi și ei de depresii și boli ale sistemului nervos și este foarte posibil să devină și ei violenți în viața lor matură. Există situații in care victimele suporta tacit violența partenerului, refuză sa anunțe poliția, să ia legătura cu asistenții sociali sau să apeleze la instituții speciale de ingrijire. Acest comportament este strict legat de dependența financiară.

Cine poate fi supus violenței?

Violența se poate întâmpla oricui, indiferent de statut social, ocupație sau nivel de venituri.

Majoritatea abuzatorilor sunt bărbații. Există probe care sugerează că băieții care cresc în cămine unde are loc violența în familie, deseori devin abuzatori la maturitate, totuși sunt mulți bărbați violenți care nu au crescut în familii violente, iar mulți băieți din familii violente nu devin abuzatori la maturitate. Agresorul poate fi soţul, fostul soţ, partenerul sau fostul partener. În Moldova, 63% dintre femei sunt afectate de violența în familie din partea soțului/partenerului pe parcursul vieții de la vârsta de 15 ani.

Datele înregistrate pe r. Criuleni, pe 9 luni ale anului curent, arată că angajații IP Criuleni, au înregistrat 20 de infracțiuni în baza art.2011 Cod penal „Violența în familie” și 4 infracțiuni în baza art. 2012 Cod penal „Exercitarea necorespunzătoare a obligațiilor părintești” (anul 2020) – comparativ cu 17 infracțiuni – art.2011 și 4 infracțiuni – art.2012 (anul 2019).  Astfel, se atestă o creștere de + 4,35% cazuri de violență în familie.

Angajații Inspectoratului de poliție Criuleni au luat la evidența profilactică 52 agresori familiari, dintre care 48 bărbați și 4 femei. Concomitent au fost înaintate 3 demersuri în judecată privind aplicarea măsurilor de protecție a victimelor violenței în familie dintre care 1 demers a fost respins ca nefondat. În aceeași perioadă, au fost eliberate 27 ordine de restricție de urgență; au fost supravegheate 2 ordonanțe de protecție dintre care 2 în privința bărbaților; au fost examinate 42 informații înregistrate în Registrul de evidență al informațiilor referitoare la infracțiuni și incidente, din care 2 privind acte de violență în familie; au fost înregistrate 36 sunt auto sesizări ale ofițerilor de sector.

Făcând o analiză a cazurilor de violență în familie s-a stabilit că, din numărul total de sesizări pe 42 procese contravenționale subiecți ai violenței sunt soț (bărbat) contra soției (femei) – în 34 cazuri și soții (femeie) contra soților (bărbați) – în 8 cazuri.

Aproximativ 80% din totalul cazurilor înregistrate la poliție, care se referă la violență în familie și violență împotriva femeilor, sunt comise de bărbați. În cca 20% din cazuri femeile își agresează soții sau partenerii. Datele se conțin întrun studiu elaborat de MSMPS in anul 2018. Multe dintre contravenții și infracțiuni sunt agravate de stările violente sub influența alcoolului. De multe ori obiectul violenței devin copiii.

Acțiunile care trebuie urmate când izbucnește un episod cu violență:

 –      Apelează la Inspectoratul (Sectorul) de poliţie local.

–         Dacă nu poți părăsi locuința, încearcă să te izolezi într-o cameră și să suni la 112.

–         Dacă nu ai reușit să iei un telefon cu tine, strigă tare, ca să audă vecinii, sau deschide geamul și cere ajutor.

–         Nu te adăposti în bucătărie – acolo sunt cuțite și obiecte cu care agresorul te-ar putea răni.

–         Dacă nu ai reușit să scapi de agresor, încearcă să-ți protejezi cele mai sensibile părți ale corpului: fața și capul. Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la un vecin sau la o rudă de încredere.

 Ce faci după producerea agresiunii?

 –         Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul dacă agresorul mai este în casă ori bănuiești că se va întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția.

–         Dacă nu poți ieși din casă sau ai nevoie de îngrijiri medicale ori pentru a depune plângere la poliție, sună la 112 și veți fi ajutat de urgență.

–         Până cercetează poliția locul agresiunii, nu atinge nici un obiect din acea zonă. Astfel se vor păstra toate probele și poziția lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente etc.

–         Solicită îndreptare de la organul de constatare al Poliţiei, pentru adresare la medicul legist, sau prezintă-te la Centrul de Medicină Legală pentru a primi un certificat medico-legal, care probează leziunile corporale cauzate în rezultatul agresiunii.

–         Adresează-te la asistentului social comunitar pentru consiliere.

–         Mergi la cel mai apropiat adăpost sau la un Centru care prestează servicii pentru victimele violenţei în familie (psiholog, consilier familial, jurist).

–         Depuni cerere în Instanţa de judecată cu solicitarea de a aplica măsurile de protecţie, iar în caz de imposibilitate, solicitați Poliției asistența și aplicarea măsurilor de protecție.

Dacă ai obținut un ordin de protecție:

 –         Sună la 112 dacă agresorul nu respectă ordinul de protecție.

–         Dacă ai rămas în domiciliul unde ați locuit împreună, schimbă încuietorile și nu-i permite agresorului, sub niciun motiv, să între în casă.

–         Informează-ți cunoscuții și vecinii în legătură cu ordinul de protecție și roagă-i să sune la poliție dacă văd că ești urmărită sau agresată.

Ieșirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară. Poate încă mai speri că lucrurile se vor schimba, oricare ar fi motivele, există, însă, soluții și vei fi ajutată/ajutat, dar adresează-te la Poliție.

Vadim Bujor, IP Criuleni

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button