(Actualizat) Adoptarea bugetului, amânată de partajarea funcţiilor

Proiectul bugetului raionului Criuleni pentru 2020 trebuia prezentat pentru corelare  până la 25 noiembrie 2019 la Ministerul Finanţelor, primarii nu pot activa din plin, dar consilierii raionali încă nu şi-au distribuit atribuţiile. Consiliul raional Criuleni e constituit, dar deocamdată e nefuncţional. IMG_6870

Către data de 27 noiembrie, consilierii n-au înaintat încă o cerere de a convoca şedinţa următoare a consiliului. Vera Anii, șefa Direcției Finanțe a CR Criuleni, a spus că funcţionarii, împreună cu actuala conducere, au elaborat bugetul pentru anul viitor în baza indicatorilor şi normelor metodologice, dictate de Ministerul Finanţelor. Documentul final – proiectul bugetului raional pentru anul 2020, trebuie aprobat până la 10 decembrie, care este un termen limită pentru toate autorităţile raionale şi locale.

Solicitat de reporter, Grati Alexandru, care a fost cap de listă al PSRM pentru consiliul raional, a spus că nu s-a luat nici o decizie în acest sens. Întrebat care este candidatura formaţiunii la funcţia de preşedinte, Alexandru Grati a răspuns că „la noi toţi oamenii sunt destoinici”, iar la întrebarea despre bugetul care trebuia discutat şi prezentat la Minsiterul Finanţelor întrun anumit termen, liderul consilierilor socialişti a spus că este o întrebare mai complicată, dar rămâne încrezător că în cel mai scurt timp posibil va fi, totuşi, convocată o şedinţă.

Pavel Spînu, liderul consilierilor aleşi pe lista Blocului ACUM: „Avem de gând să convocăm, dar nu este fixată ziua şi suplimentar mai discutăm. Perioada de formare a organelor raionale tocmai coincide cu perioada de aprobare a bugetului, de aceea bugetul nu a fost discutat”, a spus Pavel Spînu. Întrebat cine trebuie să cedeze în asemenea situaţii, Pavel Spînu a spus că toţi consilierii trebuie să caute şi să găsească o soluţie. „Avem viziune, dar termenul depinde de oameni, or, şi termenii se formează în cadrul discuţiilor. Se discută conducerea – preşedinte, vicepreşedinţii. Candidatura de la Blocul ACUM este candidatura mea şi ne dorim susţinerea tuturor celor 33 de consilieri”.

Vitalie Cotoman, cap de listă PDM:” Până în prezent negociem cu partidele care au intrat în Consiliul raional Criuleni, dar nu reuşim pentru că nu ne vor în coaliţie. Noi suntem dispuşi să cedăm, deşi nu avem nimic, decât şase mandate. Convocarea unei şedinţe e de competenţa majorităţii, în cazul dat  PSRM, care  a luat mai multe voturi. Noi suntem deschişi spre colaborare, dar  politica e o chestiune mai dificilă.”

Ghenadie Cazacu, liderul PLDM:” Nu cunoaştem când va fi convocată şedinţa, doar niste zvonuri că ar fi programată pentru vineri. Noi avem zece semnături pentru înaintarea unui preşedinte din partea PAS, dar ne mai trebuie una. Pentru domnul Carţîn şi-au exprimat disponibilitatea de a vota PLDM; PAS; PUN. Aşteptăm decizia celor de la PPDA. Azi nu suntem gata să votăm cu PSRM şi PD, mâine nu se ştie. Cât priveşte urgentarea aprobării bugetului…. Poate schimbăm organigrama să fie cinci preşedinţi de raion, care să lucreze prin rotaţie şi  să împăcăm astfel toţi doritorii. PLDM nu pretinde funcţii”.

Către seara zilei de miercuri, 27 noiembrie, doi consilieri raionali aleși pe lista PLDM, au distribuit pe o rețea de socializare o declarție, prin care își exprimă susținerea pentru candidatura consilierului Alexandru Carțîn, membru PAS, ales pe lista Blocului ACUM (anterior – consilier raional PLDM):

Declaratie PAS

E. Chiriac, S. Cernov  

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *