CulturalDubăsariEst-Curier

Zestrea neamului – un liant dintre generații

”Zilele Portului Popular” au fost declarate în raionul Dubasari în perioada 22 – 31 august 2016. Această inițiativă vine în contextul sărbătoririi celor 25 de ani de Independență a țării noastre, Republica Moldova și a apărut în urma unei productive întruniri a lucrătorilor din cultură.

La 17 august 2016, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Molovata Nouă  a fost gazdă a 33 de angajaţi din instituţiile de cultură, directori ai instituţiilor de învăţământ artistic şi conducători ai formaţiilor folclorice cu titlul „Model” participanți la  seminarul instructiv-metodic „Folclorul şi Portul popular – valori inestimabile ale neamului”, organizat de către Direcţia cultură şi turism Dubasari.

14080020_cultura-dubasarin

Seminarul a avut ca obiectiv dezvoltarea competenţelor profesionale ale conducătorilor formaţiilor folclorice în promovarea şi valorificarea potenţialului cultural imaterial, promovarea repertoriului autohton şi a portului popular autentic, specific vetrei de provenienţă.   Prezentă la eveniment, Maria Jimbei, vice-preşedinta raionului Dubăsari, menționa că tezaurul cultural moldovenesc transmite valori şi crează punţi de legătură între generaţii. Maria Perciuleac, şefa Direcţiei cultură şi turism, atenționa că valoarea indispensabilă a folclorului şi tradiţiilor noastre şi-au lăsat amprenta în subconştinetul strămoşilor consolidînd identitatea noastră culturală și constitue „Lada de zestre” din care omenirea, secole la rând,  împrumută şi utilizează  bogăţii folclorice. Drept confirmare a acestei opinii au venit melodiile interpretate de lucrătorii din cultură. Raisa Andreev, directoa-rea Casei de cultură din Molovata Nouă, a prezentat impresionanta doină – „Măi soldate, roşioare”, fiind acompaniată la vioară. Anatol Cojuhari, metodist coordonator la casa raională de cultură, le-a vorbit celor prezenţi despre folclorul din zona nistreană, tehnica cântatului pe două voci, care este specifică zonei dubăsărene. S-a discutat despre repertoriul şi diversitatea programului de concert, iar drept exemplu a servit doina:  „Cântă cucu-n vârf de nuc”, interpretată de către Sofia Vicoveanca şi acompaniată de un singur instrument-caval. A fost abordat și specificul alegerii repertoriului corect pentru formaţiile folclorice de copii. În cadrul seminarului, cei prezenţi au susținut testul inedit de a interpreta  o melodie din prima audiție – „La fereastra cea din dos” , fiind interpretată, de către formaţia folclorică  „Sălcioara” din s. Molovata Nouă.  Boris Pisarenco, metodist la Casa raională de cultură, a ţinut să explice publicului valoarea costumului popular bărbătesc şi  piesele care definesc aspectul vizual – decorativ al acestuia. Maria Perciuleac a prezentat şi prin intermediul imaginilor istoria costumului popular, perioada de înflorire şi descendenţă, componentele şi accesoriile de port. Valentina Verlan, şefa bibliotecii publice din localitate, le-a vorbit colegilor despre proiectul „Semne cusute” iniţiat de către românca, Oana Corduneanu, şi serviciul nou de bibliotecă „Coasem ie la Nistru”, remarcând:” După zeci de ani de uitare vom încerca să revenim la tradiţia costumului popular femeiesc şi bărbătesc, podoabe şi accesorii, încălţămintea, căciula, pălăria şi chimirul. Am fost ca într-o poveste în căutarea frumosului original pentru a ne afirma portul tradiţional”.

Apreciind această inițiativă a lucrătorilor din cultură, președintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi sublinia: ”Prin cultură, atenție şi grija de portul popular moldovenesc, noi întărim statul nostru, Republica Moldova . Saptamâna 22- 31 august  va fi în raion săptămana portului popular. Îndemnam locuitorii de diferite naționalități sa îmbrace haine naționale, macar o zi. Astfel putem demonstră ca prin diversitatea portului național putem fi mai uniți în Țara noastră comuna Republica Moldova”.

M. Doruș

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button