Datele au fost obținute în perioada 22–26 aprilie 2024, de către compania Date Inteligente SRL, care a realizat un sondaj la nivel național folosind metodele CATI – 65,7%, CAWI – 34,3% pentru un eșantion total de 1006 respondenți. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%, iar numărul localităților incluse în eșantion este de 324 din toate raioanele, municipiile Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia.
Conform rezultatelor sondajului, 66.4% dintre respondenți exprimă dorința de a sărbători 1 mai – Ziua internațională a muncii, în timp ce 28.9% nu doresc sau nu sunt interesați de acest lucru.
Ziua de 9 mai, sau Ziua Victoriei, atrage interesul a 63.6% dintre respondenți care au spus cădoresc să o sărbătorească, iar 32.6% și-au exprimat lipsa de interes pentru acest eveniment.
Pe de altă parte, Ziua Europei pare să fie mai puțin populară. Doar 42.0% dintre respondenți și-au exprimat dorința de a sărbători, în timp ce 51.5% nu doresc să participe.
În topul absolut al preferințelor lunii mai s-a plasat Paștele Blajinilor. Respondenții au demonstrat un nivel ridicat de interes pentru această sărbătoare – 92.0%, și doar 6.1% nu doresc acest lucru.
Sonsajul a arătat că în ultimii ani se observă o creștere a numărului de persoane care țin postul, chiar și pentru o zi, iar durata medie a postului în 2024 a fost de 14.9 zile, semnificativ mai mare decât în anii precedenți. Analiza pe medii arată că postul este mai des respectat în mediul rural decât în cel urban, iar femeile par să fie mai implicate în această practică decât bărbații.
În pregătirea pentru Paște, vopsirea ouălor este un obicei îndrăgit. Deși procentul celor care intenționează să vopească ouăle a scăzut, totuși marea majoritate, 86.7% dintre gospodării, planifică să vopsească ouă pentru masa de Paște în 2024. Culorile tradiționale precum roșu și culori pe bază de plante continuă să fie preferate. Analiza pe categorii de vârstă arată că tinerii sunt mai puțin interesați de vopsirea ouălor decât persoanele în vârstă.
Cât privește Paștele Blajinilor, datele arată că 81.6% dintre respondenți intenționează să meargă la cimitir în această zi specială. Analiza pe medii și categorii de vârstă arată că acest obicei este mai pronunțat în mediul rural și în rândul persoanelor mai în vârstă.
În ceea ce privește cheltuielile pentru masa de Paște, acestea sunt gestionate într-o gamă rezonabilă, iar în medie, o masă de Paște în 2024 va costa aproximativ 1245 de lei, în comparație cu 1941 lei în 2023.
Cum se prezintă masa de Paști, conform sondajului: