Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, se află în vizită în țara noastră, la invitația președintei Maia Sandu.
Cele două oficiale au ținut o conferință de presă, în care au răspuns la întrebările jurnaliștilor și au reiterat pozițiile părților în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
”Parlamentul European rămâne pentru noi un simbol al democrației de care ne ghidăm și la care ne raportăm. Am ales aderarea la Uniunea Europeană ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace, o cale care va necesitate multă muncă, coordonare și bunăvoință, dar care merită fiecare pas, a spus președinta, și a mulțumit pentru șansa de a deveni parte a familiei europene.”, a spus, printre altele, Maia Sandu.
Președinta a mai amintit că Parlamentul European a sprijinit cu 529 de voturi cererea Repiublicii Moldova de a i se acorda statutul de țară candidat la aderarea la comunitatea europeană, și a mulțumit pentru sprijinul constant al Parlamentului European, vital pentru Republica Moldova, pentru susținerea căii sale democratice și a aspirațiilor europene. În următoarele etape ce urmează Republica Moldova la fel are nevoie de ajutor, în special pentru a finaliza reformele care să alinieze țara noastră la standardele europene, dar și pentru a depăși consecințele dramatice pe care le suportă Republica Moldova în legătură cu agresiunea Federației Ruse în țara vecină, Ucraina. ”Acest război ne-a demonstrat că integrarea europeană este singura cale pentru o dezvoltare pașnică a țării noastre și singura șansă de a supraviețui ca democrație.”, a adăugat Maia Sandu.
La rândul său, Roberta Metsola, a transmis Chișinăului un mesaj de speranță și solidaritate. Oficiala europeană a vorbit despre înlăturarea barierelor în schimburi comerciale, programe pentru tineri din RM, dar și despre dezinformare, care este, citat, ”o amenințare în toată lumea, ce crează instabilitate și e parte din mijloacele de război ale Kremlinului.” În acest context, PE este alături de RM pentru consolidarea transparenție și democrației, pentru afaceri și investiții.
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Roberta Metsola a spus că PE a fost informat despre amenințarea continuă de securitate, cu referire la rachetele rusești care au survolat spațiul Moldovei și fragmentele care au căzut pe teritoriul suveran. Politiciana a fost întrebată dacă poate UE să ofere protecție spațiului aerian al RM și în ce mod. Metsola a recunoscut că Republica Moldova este în pericol în acest sens, dar că UE va trebui să consolideze mai întâi infrastructura sa de securitate, prin crearea, citat ”a unei uniuni stabile de securitate care va completa NATO și acest lucru înseamnă să ajutăm țări precum Republica Moldova pentru a preveni ceea ce ar fi putut fi un incident mult mai critic”.
UE nu are la moment rezerve față de pașii pe care i-a întreprins Republica Moldova în calea spre integrarea europeană, ”negocierile au fost lansate, reformele se implementează, mai multe trebuie făcute, dar nu am nici un dubiu că aceste lucruri vor fi făcute”, a declarat Metsola.
La întrebarea despre cum se pliază valorile europene pe acțiunile gurvernării de la Chișinău legate de protestele organizate de partidul Șor, calificate de jurnalistă drept ”acțiuni de intimidare a opoziției”, Roberta Metsola a răspuns evaziv, dar a precizat că protecția jurnaliștilor, a mass-media și a activiștilor civici este o prioritate pentru democrația europeană.
Oficiala europeană a venit chiar a doua zi după ce Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a vizitat Chișinăul pe data de 9-10 noiembrie, cu scopul de a anunța un sprijin financiar Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice. Ursula von der Leyen a spus că UE va oferi Republicii Moldova un ajutor de 200 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din acest an, iar alte 50 de milioane de euro vor fi oferite ca suport bugetar fix. Șefa Comisiei Europene a precizat că, 100 de milioane de euro vor fi oferiți ca grant, iar celelalte 100 de milioane de euro – sub formă de credit.