Politic

Restanțele salariale a cinci școli din raionul Criuleni vor fi achitate, întrunirea de după ședință eșuată a fost mai productivă

Angajații instituțiilor de învățământ din  Coșernița, Ohrincea, Dolinnoe, Pașcani și Miclești vor primi salariile pe care nu le-au văzut de la începutul anului școlar.

IMG_0393Întruniți după ședința eșuată a Consiliului Raional, președinții fracțiunilor  PAS, PLDM+PUN, PSRM, PCRM, având încrederea că această hotărâre va fi susținută și de colegii lor din fracțiunile PDM și DA, absenți în acea zi,  au decis să-l împuternicească pe președintele raionului Pavel Spînu, să emită o dispoziție pentru alocarea a 1,538 mii lei pentru achitarea restanțelor salariale în cele cinci școli.

Banii urmează să fie transferați de la capitolul ”organizarea odihnei de vară a elevilor”, căci oricum sunt cu destinație specială, iar  pandemia a împiedicat valorificarea acestora.

Consilierul Aurel Borș a menționat că: ”Trebuie să cerem scuze de la oameni, căci vorba studenților: <Cei prezenți răspund pentru cei absenți>”.

Absenteismul e arma și punctul forte a consilierilor criuleneni aleși în această legislatură

Din iulie până în decembrie 2019 s-au chinuit să împartă portofoliile. În 2020 încearcă să demonteze ceea ce au creat în decembrie 2019, unica întrunire majoritară fiind la 16 octombrie 2020 când la ședință au participat  32 din 33 consilieri. Mare folos din urma acelei munci nu a fost, căci după ce au examinat 19 chestiuni incluse pe ordinea de zi, și-au dat seama că nu au votat agenda ședinței, conduse de Iurie Andriuță. Procesul verbal nu a fost contrasemnat de secretara consiliului Diana Rusu și deciziile au fost invalidate. Ele trebuiau legitimate la ședința din 12 noiembrie 2020  convocată  la cererea a 11 consilieri . În liste și-au confirmat prezența 12 consilieri, iar în sala de ședințe au intrat 9.  Majoritatea celor care au solicitat convocarea ședinței au lipsit. Consilierii din fracțiunea PDM și DA au invocat motive de sănătate și grijă pentru securitatea sanitară a colegilor de consiliu. Virusul e foarte periculos mai ales pe fundalul  ambițiilor și intereselor. Nu în zadar  fraza: ”Scoateți din agendă chestiunile cu demiterile, că celelalte hotărâri le votăm” a răsunat de mai multe ori.

*Agenda ședinței din 12 noiembrie

AGENDA-SEDINTEI-DIN-12.11.20-page-001

AGENDA-SEDINTEI-DIN-12.11.20-page-002

 

 

La 16 octombrie, 18 consilieri au votat pentru demiterea vicepreședintelui raionului Criuleni, Oleg Ogor, unul din motivele demisiei fiind raportul ANI care a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Un raport similar îl viza și pe vicepreședintele Roman Onica, dar pentru demiterea lui nu a ajuns un vot. Ambele rapoarte ANI au fost contestate și sunt în proces de examinare la Judecătoria Chișinău (sector Râșcani).

Abrogând decizia din decembrie 2019 prin care a fost instituită comisia de concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante (de facto, remaniere de cadre) și rezultatele activității acesteia, dispoziţiile preşedintelui raionului din 10 februarie 2020, consilierii au decapitat atunci două direcții importante: educație și finanțe.

Pe ordinea de zi a ședinței din 12 noiembrie, acestor intenții de demitere li s-a alăturat și chestiunea cu privire la demiterea președintelui raionului Pavel Spînu, care declară că lucrează în interesul cetățenilor și nu promovează interesele de partid.

Același lucru îl declară și consilierii raionali,  între timp primarii, populația, cu greu, dar soluționează problemele comunitare, fac proiecte, supraviețuiesc, cum au  supraviețuit trei luni fără salarii și pedagogii din cinci sate, că oricum banii nu se produc la Consiliul Raional, ci se adună din taxele, impozitele plătite de cetățenii, care au sperat că persoanele pe care le-au delegat în consiliu măcar o dată la trei luni să se adune, să citească personal proiectele de decizii și să valorifice dreptul de a vota ”Pro”, ”Împotrivă” ” sau a se abține de la vot după cum le dictează propria conștiință…

Foto de mai jos: 12 noiembrie 2020, Consilierii prezenți la ședința Consiliului Raional

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button