La ultima ședință din 2023, în ziua de 28 decembrie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat cu 58 de voturi Proiectul de lege care vizează modificări la Codul electoral și Legea privind partidele politice.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Astfel impedimentele legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an sunt lichidate.
Modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral.
Astfel, Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.
Inițiativa legislativă vine după ce la 24 decembrie 2023 Președinta Maia Sandu și-a anunțat candidatura la un nou mandat și a solicitat Parlamentului Republicii Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum la care cetățenii să se pronunțe referitor la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Cred că este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare. Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși”, a declarat Maia Sandu.
Mandatul președintei Maia Sandu expiră în decembrie 2024. Referendum în aceeași zi cu alegerile s-a mai organizat. În februarie 2019, bunăoară în aceeași zi au avut loc alegeri parlamentare concomitent cu referendumul republican, iar Curtea Constituțională a confirmat atunci rezultatele scrutinului.