Est-CurierPolitic

Participarea presupune și depășirea stereotipurilor

Primul pilon al Rezoluției 1325, semnată și de Republica Moldova este:

PARTICIPAREA sporită a femeilor la toate nivelurile de luare a deciziilor, inclusiv în cadrul instituţiilor naţionale, regionale și internaţionale.

Obiectivul nr.1 al Rezoluției 1325 urmărește sporirea participării femeilor în procesele de pace și securitate prin promovarea culturii de securitate la nivel instituțional, local și național.
După mai bine de 22 ani de la semnare, aceste obiective și prevederi se implementează anevoios în RM din diverse motive, dar în special din cauza stereotipurilor și dominării spiritului patriarhal.
Conform datelor oferite de instituții, putem constata că a crescut procentul gradului de reprezentare a femeilor în sectorul de securitate și apărare, dar mai puțin pe poziții decizionale.
Potrivit unui studiu realizat de expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în ultimii 12 ani analizați, 33,7% din tinere cu vârsta cuprinsă între 19 și 21 de ani sunt înmatriculate la o instituție superioară de învățământ, cea ce este cu 40% mai mult decât numărul tinerilor, care merg la facultate în proporție de doar 24%.

Altfel spus fiecare a treia tânără este studentă la facultate, în timp ce doar fiecare al patrulea băiat face studii superioare. Râvna pentru studii a fetelor nu întotdeauna se încununează cu un post de conducere. La acest capitol egalitatea de șanse încă lasă de dorit, deși în ultimii ani starea de lucruri s-a schimbat spre bine. Conform Raportului cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public prezentat de Cancelaria de Stat a RM la finele anului 2021 femeile au reușit să se impună în tagma funcționarilor publici. Numărul lor în toate categoriile de funcții și posturi din Administrația publică ajungând la 20.107, adică 47 la sută din totalul de funcționari publici.

În 2021 a crescut și ponderea femeilor în funcțiile publice de conducere la nivel superior până la 60%. Doar în poliție, armată și alte servicii cu statut special predomină 80 la sută bărbații.

Parlamentara Doina Gherman, deținătoarea premiului ”Femei Curajoase din întreaga lume”, în discursul său recent din Parlamentul României, zicea: ”Eu sunt una dintre cele 40 de femei din Parlamentul Republicii Moldova. Femei care au venit să-și facă vocea auzită. Ne-am luptat cu prejudecăți, discursuri de ură, cu intimidări și comportamente discriminatorii, declarații misogine și glume sexiste. Dar am demonstrat continuu, cu determinare că suntem muncitoare, hotărâte, și demne de a ocupa un loc în viața politică. Împreună cu noi, politica din Republica Moldova a devenit prietenoasă femeilor. Astăzi avem un număr record și istoric de femei deputate în Parlament. Aceasta este despre cum cota dublă funcționează! Egalitatea de gen nu este despre competiție. Egalitatea de gen este în primul rând despre respect reciproc, armonie, bunăstare și democrație. Orice fată sau băiat din Moldova, sau din România, are dreptul la șanse egale pentru ca într-o zi să iasă la tribună și să-și facă vocea auzită. Iar noi, astăzi, avem responsabilitatea să facem acest lucru posibil.”

Maria Marinută, consilieră locală în s. Holercani, rnul Dubăsari spune că: ”Prin pozitivitatea ei femeia vrea să-și crească copiii în liniște, în pace. Ea vrea același lucru și pentru rude și pentru țară și pentru tot globul pământesc. Femeia întotdeauna a fost ocrotitoarea păcii, mai puține sunt cele care au pornit războaie sau care au făcut distrugeri, deci femeia este protectoarea nu doar a focului din vatră, dar și a păcii pe pământ.  Cu cât mai multe femei se vor implica în procesul decizional, cu atât mai multe are de câștigat orice comunitate. Îmi doresc să văd cât mai multe femei și în Parlament, și în alte organe de conducere, începând de la consiliile locale. Pentru că femeia creează foarte multe bunuri care sunt de importanță comunitară, nu doar familială”.

Alexandru Rusu, șeful Bibliotecii Publice de la Izbiște, crede că deși femeile s-au activizat, se implică în viața comunitară,ele mai rămân presate de stereotipuri, prejudecăți venite din partea sătenilor, dar și pe care le au și individual în suflet. Ca să beneficieze de prevederile unei legi trebuie să fie schimbată mentalitatea și să vină deschiderea pentru asumarea unor responsabilități.

E.Chiriac 
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Femeia – ambasadoare securității, echității  și dreptății sociale în Zona de Securitate”, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Opiniile, constatările și concluziile menționate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea IWPR și Guvernului Britanic.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button