Situaţia privind infecţia cu coronavirus în r. Criuleni, comunicată pentru „Est Curier” de către Violeta Panico, şefa Centrului de Sănătate Criuleni, la data de 23 martie, 2021, atestă o diminuare a numărului de cazuri active şi constituie 385 de persoane infectate, faţă de 494 în data de 17 martie.
Astfel, pe parcursul ultimei săptămâni, s-a diminuat numărul de persoane infectate la Micleşti de la 14 la 5; La Steţcani de la 12 la 4; la Criuleni de la 58 la 40; la Boşcana de la 40 la 20; la Măşdăceşti de la 68 la 55; la Işnovăţ de la 9 la 3; la Porumbeni de la 42 la 31; la Bălăbăneşti de la 17 la 9; la Hîrtopul Mare de la 29 la 22; la Hruşova de la 12 la 6; la Mardareuca de la 10 la 3; la Ohrincea de la 10 la 6;
Creştere a numărului de cazuri de la 17 la 21 s-a atestat la Ratuş, la Dubăsarii Vechi de la 12 la 18; la Chetrosu de la 1 la 4; la Ciopleni de la 7 la 10. În celelalte localităţi, numărul nu s-a modificat semnificativ sau a rămas acelaşi. Timp de o săptămână, de pe urma complicaţiilor cauzate de noul coronavirus au muri alţi doi cetăţeni ai raionului, astfel la data de 23 martie numărul celor decedaţi a ajuns la 54.
Datele însă se schimbă zilnic, astfel că rămâne în vigoare necesitatea aplicării tuturor măsurilor de protecţie, care sunt pe cât de simple, pe atât de obligatorii: evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştii în toate spaţiile publice închise şi deschise, dezinfectarea mânilor sau spălatul des pe mâini cu săpun.
Ultimile recomandări ale Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică a raionului Criuleni, aprobate la 22 martie, 2021, atenţionează asupra faptului că aproape toate localităţile raionului sunt plasate sub cod roşu de alertă, deoarece incidenţa infecţiei în ultimele 14 zile a constituit 316,6 cazuri la 100 mii persoane. Se atestă creşterea ratei contagiozităţii, mаjоrаrеа numărului formelor grave аlе bolii, sporirea ratei de pozitivitate a testelor la virusul SARS-CoV-2, creşterea numărului de fоrmе asimptomatice şi răspândirea comunitară intensivă a virusului în raionul Criuleni.
Comisia raională a semnat şi o anexă în care a prescris punctual obligaţiuni noi administratorilor care gestionează afaceri în comerţ, în transportul public, cum ar fi asigurarea angajaţilor cu cantitiăţi suficiente de echipamente de protecţie, dezinfectant, dezinfectarea fiecare două ore a suprafeţelor şi încăperilor, organizarea fluxului de vizitatori/cumpărători în pieţe, cu asigurarea termometriei şi intrare/ieşire separată; cererea către toţi de a fi purtată corect masca de protecţie, admiterea în magazine a unui număr limitat de cumpărători ca să nu se formeze aglomeraţie (1 vizitator la 4 m2 de spaţiu). Ultima cerinţă este valabilă şi pentru instituţiile medico-sanitare, care trebuie să-şi organizeze munca după un program în aşa fel, încât să fie admisă aflarea unui număr nepermis de mare de cetăţeni la cozi sau pe holuri. Terminalele de plată ale instituţiilor bancare trebuie să fie igienizate la fiecare două ore. Şi administratorii centrelor sportive sau terenurilor de sport au obligaţia să nu creeze aglomeraţie în timpul antrenamentelor, să dezinfecteze aparatele de sport şi să aerisească frecvent încăperile.
S. Cernov
Vedeţi statistica pe localităţi, în r. Criuleni: