Est-CurierJustiţie

Judecătoria Criuleni, inclusă în proiectul „Instanțe Judecătorești Model”

O prezentare despre prevederile proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, finanțat de USAID, a avut loc la Criuleni, pe data de 22 februarie. Pe parcursul activității, echipa proiectului a prezentat care sun etapele și finalitățile celor 2,5 ani cât urmează de dureze transformarea instanței din r. Criuleni în una cu titlul „model”.

Denis Arcușa, consilier performanțe a instanțelor judecătorești din cadrul proiectului „Instanțe judecătorești model”, a informat colectivul instanței din Criuleni despre faptul că, de fapt, proiectul a fost lansat în anul 2021 și pentru prima sa etapă au fost alese judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț. În decembrie 2023 proiectul de transformare a instanțelor a fost extins pentru perioada 2024-2027, a fost lansat un alt apel public, la care au aplicat mai multe instanțe, iar în urma evaluării în baza a 12 criterii, instanța din Criuleni a fost selectată pentru a fi inclusă în proiect.

În următorii 2,5 ani, judecătoriile selectate vor avea parte de mentorat pe domeniile managementul calității serviciilor prestate, comunicarea cu justițiabilii, comunicarea cu mass-media și elaborarea comunicatelor de presă. Instanțele selectate vor fi instruite în vederea utilizării serviciilor on-line, va fi implementat sistemul e-dosar, semnarea electronică a hotărârilor judecătorești, legătura on-line cu misiunile diplomatice de peste hotare, ședințe de judecată desfășurate prin intermediul videoconferinței (regulamentul care permite aceasta este publicat pe pagina CSM și persoanele interesate pot veni cu comentarii pentru a-l îmbunătăți). Sistemul e-dosar va permite accesarea materialelor din dosare în mod electronic, un instrument util în special avocaților, care vor putea depune, la fel, electronic, referințele lor și materialele adăugătoare pe cauzele de pe rol. Un alt aspect care urmează a fi transformat, este dotarea tehnică, inclusiv dotarea cu echipamente de distorsionare a vocilor și imaginilor. În instanță urmează să apară și un spațiu de joacă pentru copii, în cazul în care aceștia au necesitatea să se afle în incinta clădirii, cât adulții sunt ocupați cu procesele. La fiecare trimestru, vor avea loc activități de evaluare și autoevaluare din partea personalului a schimbărilor care se produc, iar la final, ca să aibă statut de „model”, instanța va trebui să acumuleze între 126 și 140 de puncte din grila de evaluare.

Personalul instanței a privit câteva secvențe video despre transformările care au avut loc la primele trei judecătorii care au trecut prin proiect, iar unii angajați chiar le-au și vizitat.

„Am vizitat Judecătoria Bălți – cu ochiul liber se văd rezultatele proiectului respectiv. În primul rând, înzestrarea tehnică. Este un lucru important, pentru că noi avem nevoie zi de zi de utilaje performante: calculatoare, copiatoare, faxuri și alte elemente tehnice, pentru a ne ușura munca, dar și în interesul justițiabililor. Al doilea moment – instruirile care au fost realizate de către proiectul respectiv au dus la o comunicare mai eficientă între angajați și cu justițiabilii. Consider că este de bun augur să avem o planificare generală a activității instanței de judecată în vederea edificării unei instanțe cu adevărat model” – a spus judecătorul Adrian Cerbu.

Președintele Judecătoriei Criuleni, Veaceslav Suciu, întrebat ce așteptări are de la implementarea proiectului, ce anume ar trebui să se schimbe în primul rând în activitatea colegilor și subalternilor săi, a spus: „În primul rând avem așteptări privind infrastructura și să intrăm în proiectul e-dosar. Ne-am pus scopul ca să înregistrăm dosarele electronic, ca și justițiabililor să le fie mai ușor să aibă acces, pentru că lucrăm cu trei raioane, bineînțeles, prin intermediul avocaților lor. Ne așteptăm să economisim resurse financiare și să le ușurăm munca angajaților instanței. Tot ce s-a făcut până acum, a fost spre binele justițiabililor, dar acest proiect ne oferă mult mai multe posibilități și eu cred că noi o să le obținem”.

Echipa proiectului a mai accentuat că din partea angajaților instanței se va cere un efort suplimentar.

Șefa secției evidență și documentare procesuală, Silvia Boșcănean, crede că merită efortul din partea angajaților, pentru că ceea ce le oferă proiectul înseamnă îmbunătățirea nu doar a condițiilor pentru justițiabili, dar și a condițiilor de muncă a secretariatului. „Vrem să avem centrul de informare, care va diminua din volumul de lucru al secției evidență. Dacă o să avem secția de informare, vom avea o persoană specială care va fi responsabilă de chestia asta, iar noi ne vom concentra mai mult pe atribuțiile noastre nemijlocite”, a adăugat Boșcănean.

Împreună cu Judecătoria Criuleni, în proiectul de transformare au fost inclusei instanțele din Strășeni, Drochia și Hâncești.

Veaceslav Suciu (în prim plan) prezintă grupul de lucru, desemnat pentru colaborarea cu echipa proiectului
Denis Arcușa, consilier performanțe a instanțelor judecătorești din cadrul proiectului „Instanțe judecătorești model”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button