Est-CurierSocial

Furtuna a distrus mai multe acoperişuri la Zăicana

Tatiana Solovei din Zăicana, Criuleni, se întorcea duminică, 10 martie, de la biserică. Era ora 10.30, şi finul său o aducea acasă cu maşina. Femeia se grăbea, or, acasă îi rămăsese cei trei copii, de 16, 12 şi 1 an şi 9 luni.

P90312-104928
Casa soţilor Solovei din Zăicana.

 

Cu un minut înainte să ajungă în dreptul casei sale, de pe acoperiş se desprindeau mai multe foi de ardezie, luate de vântul şi furtuna, despre care oamenii spun că a venit pe neaşteptate, de pe deal şi a coborât cu furie spre casele din lunca pârâului, chiar de la marginea satului. Aşa vântul de duminică, a smuls câteva acoperişuri de pe casele oamenilor, a răsturnat cu puterea lui câteva frontoane şi pereţi de mansarde clădite din fortan sau coteleţ.

“Finul îmi spune: nănaşă, zboară un acoperiş pe traseu! Era al vecinului. Când vin acasă, casa noastră descoperită, copiii speriaţi în casă… Nu ştiu ce-a fost exact, când am venit, ardezia de pe jumătate de casă era prin grădină, pe drum, a căzut şi peste acoperişul unui sarai, şi acela e spart. Am mai strâns, că era tot drumul cu ardezie spartă. Se vede că a fost un vârtej foarte mare, şi pe unde a apucat, pe acolo a stricat. Copiii au spus că parcă a fost un cutremur, atât de tare s-au cutremurat pereţii, în momentul în care a fost smuls acoperişul”, spune Tatiana Solovei (foto din pag.2). Şi-a anunţat soţul, care era tocmai în Franţa. Marţi, bărbatul, ajutat de alţi câţiva oameni, deja trebăluia prin curte, securiza ferestrele ca să poată dărâma frontonul casei, care crăpase şi se înclinase gata să cadă în pod… În loc de ardezie a impovizat un acoperiş din copertine. Femeia spune că a dormit cu frică în casă. Şi a doua zi i-a fost frică, când se stârnise iarăşi vântul năprasnic.

Alături de casa soţilor Solovei, alte câteva case stau cu frontoanele doborâte, unul din coteleţ. De pe casa de alături vântul a smuls 42 de metri pătraţi de ţiglă metalică. Casa încă este în construcţie, nu este locuită. Liliana Luchian este şi ea din rândul celor pătimiţi, şi a spus pentru “Est-Curier”: “Eu eram la Chişinău, cu fiul mai mare, când ceilalţi doi copii, de 10 şi 12 ani, rămaşi acasă, m-au sunat şi mi-au spus plângând: “Vin acasă, mamă, a căzut peretele!” Căzuse frontonul vecinilor. De pe casa noastră au fost smulse vreo zece foi de ardezie şi acoperişul terasei, din policarbonat. Mai multe foi de ardezie au fost pur şi simplu găurite, pentru că iureşul a ridicat pietre de pe drum cu care parcă împroşca peste case”. Femeia spune că a fost un noroc că nu erau copiii pe afară, putea să mutileze pe vreo unul.

P90312-104545
Casă cu acoperiş şi fronton distrus de vânt.

Peste drum de casa soţilor Solovei, câţiva bărbaţi înlocuiau foile de ardezie de pe un depozit de cererale în construcţie. Proprietarul acestuia, Valeriu Arseni, a spus că au zburat de pe el vreo 40 de foi de ardezie. Depozitul încă nu are uşă, aşa că acoperişul a fost săltat cu uşurinţă de către vijelia venită de peste deal. Proprietarul susţine că a cheltuit vreo 5 mii de lei ca să repare stricăciunile, plus va mai plăti munca câtorva muncitori, care au instalat ardezia nouă. “Eu zic, bine că e aşa, că nu e mai grav, n-a suferit nici un om. Cum spunea un agricultor cu experienţă, Dumnezeu ne-a dat acum o palmă, la început de post. Bine că nu a fost mai rău!”- glumeşte Arseni.

P90312-105844
Valeriu Arseni (în prim-plan), alături de depozitul, de pe care vântul a smuls mai multe foi de ardezie.

Unsprezece gospodării din s. Zăicana, r. Criuleni, au avut de suferit de pe urma furtunii dezlănţuite duminică, 10 martie, 2019. Cea de-a douăsprezecea cerere de acordare de ajutor în urma furtunii a parvenit în primărie după vijelia de luni, 11 martie. Potrivit secretarului consiliului local, Iuliana Anghelici, comisia locală pentru situaţii excepţionale  a mers pe la casele afectate şi a stabilit, că proprietarii au fost păgubiţi, în total de 17900 de lei, ceea ce constituie numai costul ardeziei stricate. Comisia va înainta consiliului local propunerea de a compensa jumătate din paguba cetăţenilor din fondul de rezervă al bugetului local. Gospodarii îşi vor restabili pereţii mansardelor şi frontoanele pe cont propriu.

Gabriel Seremet, şef serviciu Protecţie Civilă a SSE Criuleni, ne-a informat că pe parcursul zilei de 11 martie, când s-a repetat vântul puternic, au fost smulse circa 700 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul halei de producere a SRL „Pasinfo-grup” din satul Corjova. Comisia locală pentru situaţii excepţionale a estimat paguba materială în sumă de 304 552 lei. Vântul a cauzat întreruperi de curent electric în  Hârtopul Mare, Bălțata, Porumbeni și Onițcani . În satul Bălăbănești s-a rasturnat un copac peste firele de comunicații. În satul Coșernița un panou informațional al SA „Drumuri Criuleni” risca să cadă. Întreprinderea a fost sesizată, iar muncitorii s-au deplasat la faţa locului pentru a lua măsuri.

Gabriel Şeremet: „În cazul în care a fost afectată  locuința, gospodăria sau sănătatea dumneavoastră în urma calamităților naturale, este  necesar să vă adresaţi către administrația publică locală (primărie), care este obligată să acumuleze toate plângerile parvenite de la locuitori timp de 24 de ore. Ulterior se va convoca ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, care va examina fiecare plângere conform HG nr.1076 din 16.11.2010 “Cu privire la clasificarea situaţiilor excepţionale”. În caz de urgenţă, apelaţi la 112”.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button