Social

De zece ani „Telefonul Copilului” poate fi solicitat gratuit

 

În fiecare an, la data de 4 iunie, este celebrată Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii.

Tot azi se împlinesc 10 ani de la lansarea în Republica Moldova a Serviciului ”Telefonul Copilului”.

Linia telefonică cu numărul scurt 116 111 este dedicată protecției drepturilor copiilor, oferind suport în situații de criză și consiliere psihologică gratuită.

În 2023, de sprijin psiho-emoțional în situații de criză, de informare privind sistemul de protecție din Republica Moldova și de asistență în cazuri de încălcare a drepturilor copiilor au beneficiat 4190 de minori, inclusiv 2419 băieți, comunică Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.

Serviciul „Telefonul Copilului” este disponibil 24/24 și poate fi apelat gratuit, confidențial și anonim din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă la numărul scurt 116 111 și pe chat-ul disponibil pe pagina web: telefonulcopilului.md 

În martie 2022, la Bălți a fost deschis primul Centru regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, care oferă asistență specializată copiilor afectați de infracțiuni cu caracter sexual, trafic de copii și violență în familie, precum și alte cazuri în care interesele justiției sau ale copilului o cer.

Pe parcursul anului 2022, în cadrul Centrului de la Bălți au fost asistați 78 de copii, iar în anul 2023 – 257 copii. Datele arată că, cei mai mulți copii asistați în 2023 s-au încadrat în categoria 11-14 ani. Totuși, față de anul 2022, a crescut rata copiilor asistați cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani. De asemenea, în anul 2023, au fost înregistrate oficial 547 de cazuri a copiilor victime ale violenței, dintre care:

  • 203 copii au fost supuși violenței fizice
  • 48 copii au fost supuși violenței sexuale
  • 217 copii au fost supuși violenței psihologice
  • 15 copii au fost supuși violenței spirituale
  • 64 copii au fost supuși violenței economice

Până la finele anului 2026 urmează a fi deschise încă două Centre regionale: pentru regiunea de sud a republicii (în mun.Cahul) și pentru regiunea centru (în mun. Chișinău).

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button