Stop Fals

ATENȚIE: O NOUĂ SCHEMĂ DE FRAUDĂ

Ținta pungașilor sunt persoanele juridice

O bancă comercială din Republica Moldova a descoperit o nouă modalitate de escrocherie și își avertizează  beneficiarii să fie mai atenți la tranzacțiile comerciale cu firmele noi.

Scenariul schemelor de fraudă:

  • O companie abia înființată pe piață, cu un administrator de vârstă tânără (cel mai des) sub 25 de ani, promovează produse agricole la prețuri neobișnuit de scăzute. Devenind partener, compania solicită virarea mijloacelor bănești pentru produsele agricole pe care clientul, Persoană Juridică, intenționează să le procure.
  • După ce se efectuează transferul, livrarea produselor nu este realizată, iar compania – furnizor dispare.

Pentru a evita capcana: 

Verificați din surse veridice identitatea după codul fiscal, statutul și reputația partenerilor în achiziții agricole pentru a vă asigura că sunt de încredere. Un semn sporit de alarmă este faptul de când activează compania dată. Cel mai des, în fraude, sunt întâlnite companii care au 1-2 luni de când au fost înregistrate.
Analizați cu atenție identitatea și reputația administratorului companiei înainte de a efectua plăți.
Fraudatorii modifică datele bancare ale unui transfer prin SWIFT. Prin falsificarea/spargerea email-ului beneficiarului, fraudatorii oferă rechizite bancare false, unde este indicat codul IBAN al băncii beneficiare dintr-o țară diferită decât țara prestatorului beneficiar (exemplu: Swift din Marea Britanie (GB), iar adresa fizică a beneficiarului este Italia).

În esență, fraudatorii manipulează datele bancare pentru a îndrepta fondurile către conturi controlate de aceștia, sub pretextul unor tranzacții legitime.

Măsuri de prevenire:

  • Confirmați întotdeauna telefonic apelând o persoană de încredere din partea furnizorului, la un număr oficial, detaliile transferului SWIFT și verificați concordanța IBAN-ului cu țara beneficiarului.
  • Verificați apartenența codului IBAN în regim online prin intermediul portalurilor de IBAN-checker pentru a vă asigura că sunt din țări identice cu beneficiarul.
  • Fiți atenți la numărul facturii pentru a evita utilizarea sa frauduloasă, deseori fraudatorii se pot folosi de același număr de factură pentru o plata nouă.
  • La parvenirea unor modificări în detaliile bancare aferente plăților planificate către parteneri, asigurați-vă ca adresa de e-mail al expeditorului este una veridică!

Fraudatorii pot masca adresa veridică prin modificarea invizibilă a acesteia, de gen: srlcalaras@gmail.com – srlcalarasi1@gmail.com; farmaciaviitor@icloud.com – farmaciaviitor@iccloud.com

Raportați orice activitate suspectă – Dacă observați orice aspecte neobișnuite sau suspecte în legătură cu o companie sau o tranzacție, vă rugăm să raportați imediat aceste informații băncii apelând la 1314 și autorităților competente pentru o investigație suplimentară.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button