Bugetul oraşului Criuleni în 2016 este aprobat în mărime de 10 mln 762,1 mii lei, mai mare decât în 2015 cu cca 630 de mii de lei.
În ediţia trecută a publicaţiei „Est-Curier” Primăria Criuleni, în persoana primarului, Dumitru Simon, a făcut publică lista de priorităţi a administraţiei locale pentru următoarea perioadă de activitate, de cel puţin patru ani. Potrivit edilului, prioritare şi conforme cu Planul strategic de dezvoltare socio-economică a oraşului, sunt următoarele investiţii capitale:
– reparaţia bul. Biruinţei (lucrări de evacuare a apelor),
– renovarea sistemului de alimentare cu apă;
– construcţia sistemului de canalizare în zona de jos a oraşului,
– iluminarea străzii Frunze şi a bul. Eminescu;
– reparaţia sistemului de alimentare cu energie electrică la grădiniţa „Mesteacănul”
– reparaţia străzilor şi troruarelor;
– reparaţia unor blocuri locative;
– reparaţia şi amenajarea izvoarelor şi a fântânilor.
Am decis să aflăm opiniile criulenenilor despre priorităţile oraşului, care din investiţii ar trebui să fie prioritare?
Ecaterina, 70 de ani, pensionară: „Avem nevoie de transport orăşenesc. Locuim tocmai în vârful dealului, sănătatea ne e şubredă. Acum mă duc la piaţă, înapoi voi merge o oră şi jumătate. Când am ceva greu, de unde am, de unde nu, sunt nevoită să scot bani pentru taxi, altfel nu pot ajunge acasă. Eu cred că trebuie să susţinem în primul rând acele lucrări, şi proiecte, de care se vor folosi şi nepoţii noştri”.
Andrei, 43 de ani, electrician: „În oraş tare mari lipsuri sunt. Pot să se schimbe şi zece primari, dar nu cred că se va face ceva util. Cred că cel mai important este apeductul pentru Criuleni, situaţia ecologică…”.
Sergiu, 34 de ani, muncitor: „În primul rând, să se clarifice cu bulevardul Biruinței. De mulţi ani copiii merg pe acolo prin glod. Ar fi bine, dacă ar fi bani, anume în această regiune, de la Şcoala Primară, să se aloce bani. Din păcate, n-am văzut lista de priorităţi a primăriei, dar fiindă merg pe bulevard, mă afectează această problemă”.
Alexandru, 53 de ani, angajat: „Drumurile trebuie să fie reparate şi trebuie să înceapă cu strada Viilor. Pe acolo merg copiii la şcoală, e imposibil de mers pe acolo. Dacă aş avea bani, aş porni de aici. Alta: dacă ar plăti toţi impozite pe lumea asta, ar fi cu mult mai bine”.
Margareta, 60 de ani, lucrător în cultură: „Trebuie să înceapă cu bulevardul Biruinţei. Merg pe el maşini, merg căruţe, cu gropile celea nu se rezolvă nici într-un fel întrebarea. Nu e de ajuns că sunt gropi şi băltoace, dar şi de maşini trebuie să ne ferim, tot în glod! Să lucreze mai energic primăria!”
Oleg, 52 de ani: „Iată merg de la spital până aici (n.r. – str. 31 August), am văzut maximum cinci urne. Unde să arunce oamenii gunoiul? Gunoi este permanent. Curăţenia este faţa unui oraş”.
Rodica, 38 de ani, inginer: „Din lista de priorităţi, cred că ar trebui să înceapă cu bulevardul Biruinţei. Cât avem copii la şcoala primară, ne doare acest lucru. Copiii vin acasă murdari şi uzi, iar noi, cei maturi, abia de putem ajunge cu bine la farmacie sau la Consiliul Raional. Ar fi bine ca în programul de lucru, măcar o dată la câteva luni, primarul să aibă întruniri cu locatarii blocurilor. Blocul nostru este permanent inundat, în subsol deja şi şobolani avem. Chiar dacă noi trebuie să facem ordine, avem nevoie şi de implicarea autorităţilor, altfel e un haos. La casa noastră avem nevoie de teren de joacă pentru copii, s-au mai făcut pe undeva, la noi – nu”.
Tatiana, pensionară: „În primul rând, să facă bul. Biruinţei, că nu putem ajunge la farmacie, la şcoală”.
Liuba, 55 ani, dereticătoare: „Canalizare ar trebui şi pe străzile de sus. Locuiesc din 1977 pe Stepelor, şi nu mai avem nici canalizare, nici un drum normal. Când plouă tare, toată apa din drum se opreşete la noi în grădină, pe timp de ploaie stăm cu sapele în mână, să facem drum apei, ca să nu ne facă pagube. La vecina mea erau toţi cartofii, vara trecută, acoperiţi cu pietriş de pe stradă. Alta – dai să treci pe bulevardul ista pe lângă Şcoala Primară – e doamne fereşte, n-ai cum trece!”
Elena, 44 ani: „Nu pot ajunge la serviciu, când bulevardul este plin de glod. Trebuie să înconjor tocmai pe Iurbarcas, ca să nu mă împotmolesc. Ar trebui să înceapă cu această problemă”.
Tatiana, 53 de ani, bibliotecară: „Canalizare acolo, unde e casa mea (n.r. – partea de jos a oraşului). Vreau şi eu să achit ca toată lumea câţiva lei pe lună pe canalizare, şi nu să chem maşina de la salubrizare cu 400 de lei pe lună. De 30 de ani aşteptăm canalizare. Altă problemă ce necesită soluţionare, e disciplinarea proprietarilor de magazine, să facă ordine în jurul lor, aşa cum noi, cetăţenii simpli, ne facem ordine pe lângă curţi”.
Marin, 30 de ani, antreprenor: „Cred că prioritate trebuie să fie instalarea trotuarului şi reparaţia drumului de la strada Ştefan cel Mare până la intrarea în curtea grădiniţei „Spicuşor”. Uitaţi-vă, numai pe acest sector a rămas glod. Copiii se rânduesc cu maşinile, ca să ajungă la grădiniţă. E nevoie de 100 m de trotuar, ca să aibă copiii şi părinţii drumul lor, şi maşinile – drumul lor”.
Zinaida, pensionară: „Prioritare trebuie să fie drumurile. Oamenii îşi stâlcesc picioarele pe trotuarul care duce spre policlinică. Criuleniul vechi nu are lumină pe timpul serii. Nici primarul precedent, nici cel actual, nu se întâlnesc cu oamenii, nu le află durerile. Exact aşa cum au făcut înainte de alegeri – să mai iasă din birouri!”.
Veronica, tânără mămică: “Apropo de alegeri. Cineva dintre candidţii la funcţia de primar se angaja să repare trotuarul, ce duce spre Spitalul raional pe care zlnic îl parcurg sute de oameni, zeci de mămici cu bebeluşi în cărucioare. Din cauza asfaltului crăpat şi gropilor formate, mersul devine pentru maturi, dar, mite, pentru bebeluşi, un adevărat calvar. Cred că şi acest sector de trotuar trebuie să fie inclus în lista investiţiilor capitale prioritare”.
S. Cernov
Publicația a fost finanțată de către Ambasada Britanică Chișinău prin Fondul pentru Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conţinutul acestei publicaţii aparţine autorului, şi nu neapărat reflectă poziţia Guvernului Britanic.