CriuleniEducaţieSocial

Reportaj din satul tău. O zi cu Serviciul Echipă Mobilă

Serviciul Echipă Mobilă (SEM), în formula actuală, a împlinit un an de activitate.Acum un an, în februarie 2015, finanţat dintr-un proiect al organizaţiei suedeze The Swedish Organization for Individual Relief, serviciul şi-a reluat activitatea în raionul Criuleni.

Patru zile în săptămână, câte 7 – 8 copii zilnic, cu vârsta de la 0 la 18 ani, din 11 localităţi ale raionului, sunt vizitaţi acasă, la grădiniţă sau la centrele de resurse pentru educaţia incluzivă din instituţiile de învăţământ, de către o echipă de specialişti, formată din psiholog, kinetoterapeut, psihopedagog.

sanduta

Joi, echipa este aşteptată la Cimişeni şi în comuna Bălăbăneşti

Poposim mai întâi în casa unei familii, care educă o fetiţă cu dizabilităţi, în vârstă de 11 ani. În ziua respectivă fetiţa va avea o oră de ocupaţii kinetoterapeutice. Specialista – Zinaida Branici, despre care colegii spun că lucrează nu doar cu mâinile, dar şi cu sufletul, merge să-şi pregătească discipola pentru antrenament.

„E foarte puţin să ni se acorde asistenţă doar o dată în săptămână, dar este un plus enorm – copilul vede şi alţi oameni înafară de membrii familiei. Anghelina o aşteaptă pe domnişoara Zina, îi place să comunice. Noi avem o sumedenie de jucării dezvoltative pentru fetiţă, adesea chemăm copii din mahala, care sunt mai mici decât fetiţa noastră. Ei sunt atraşi de jucării, Anghelina se uită la joaca lor, e un fel de comunicare şi asta”, ne povesteşte dna Ina, mama fetei. Întrebată dacă are un cărucior şi o poate plimba pe Anghelina prin sat, femeia a spus că o organizaţie neguvernamentală i-a oferit unul şi îl foloseşte atunci când mai este cineva din membrii familiei acasă, ca să o ajute să scoată copila din casă. Departe de curte nu se plimbă, pentru că drumurile în sat sunt practicabile pentru asemenea mijloc de deplasare doar vara, când cărările sunt mai drepte. Femeia speră, ca fiica sa să se înveţe măcar să-şi ţină echilibrul şi să facă paşi singură, deşi spune că este problematic, datorită afecţiuni la articulaţiile labei piciorului. Kinetoterapeutul vine săptămânal în casa acestei familii deja de patru luni. Mama spune că rezultatele sunt încă modeste, dar datorită exerciţiilor fetiţa a învăţat să stea foarte bine aşezată, ceea ce nu putea mai înainte, şi aici se adaugă şi efectul curelor de reabilitare de la Centrul mamei şi copilului, şi masajul special pe care-l repetă seară de seară, aşa cum îi recomandă kinetoterapeutul.

Altă casă, altă istorie, alt specialist

Aici Valentina Ogor, psihopedagog, are întâlnire cu Sănduţa, de 8 ani. Sănduţa şi-a întâmpinat pedagogul cu un buchet de flori desenate – era ziua de naştere a dnei Ogor. Copila a fost luată în asistenţă din luna octombrie, 2015. Psihopedagogul a spus că din primele zile copilița s-a dovedit receptivă, manifesta bucurie la venirea vizitatorilor, este curioasă, ospitalieră, deşteaptă, are memorie bună, doar că se exprimă mai greu şi nu poate merge, deocamdată se târăşte. Echipa Mobilă a convenit cu direcţia grădiniţei din localitate că o zi în săptămâna ea va merge la grădiniţă, în grupa cea mai apropiată vârstei, pe care o fregventează şi sora mai mică a Sănduţei. Copiii au acceptat-o foarte bine, semn clar că ei nu pun bariere, cum uneori o fac maturii. De când e asistată de specialiştii SEM, Sănduţa, din spusele mamei, a învăţat culorile, cifrele, descoperă comunicarea şi cu alte persoane, decât frăţiorii, mama şi buneii. În unica zi din săptămână, când merge cu Sănduţa la grădiniţă, se foloseşte de transportul şcolar, care adună copiii chiar lângă casa ei. De altfel, cei doi mai mici tot cu autobuzul şcolar merg la grădiniţa, care e la câţiva kilometri de căsuţa lor, în satul vecin din aceeaşi comună. Pentru o adaptare mai bună, spune Liliana, mama fetei, i-ar mai trebui şi o măsuţă specială, cu tot cu scaun, care să-i menţină corpul în poziţie verticală la masă, şi un cărucior ca să-i asigure fetei plimbările zilnice în aer liber.

La Cimişeni, aşteptaţi de trei copii

Ajunşi în dreptul şcolii, microbuzul staţionează şi psihologa Elena Vechiu coboară – este aşteptată la Centrul de resurse pentru educaţia incluzivă de elevul Maxim. În urma mai multor intervenţii chirurgicale, deşi s-a născut cu grave probleme de motricitate, starea fizică a băiatului s-a ameliorat, astfel încât acesta poate cu uşurinţă să frecventeze şcoala din localitate. Starea psiho-emoţională a băiatului, şi mai ales felul în care Maxim comunică cu cei din jur cereau intervenţia unui psiholog, asistenţă de care beneficiază deja de un an de zile. Elena lucrează paralel și cu părinţii lui Maxim, care au definit ce aşteptări au de la fiu şi ce pot face ei ca fiul lor să se dezvolte armonios. După jumătate de an, părinţii s-au arătat mulţumiţi de intervenţia psihologului, băiatul a devenit mai încrezut în forţele proprii, mai responsabil, îi reuşeşte mai bine să se concentreze pe scopuri şi să le realizeze, comunică eficient cu semenii, este mai prietenos capabil de autocontrol emoţional.

Kinetoterapeuta merge în familia lui Cosmin, din Cimişeni. Zinaida va continua să-i reducă, prin masaj special, spasmele musculare. Cosmin s-a născut perfect sănătos. Întâmplarea a făcut ca el să fie victima unui motociclist nesăbuit, care gonea pe strada centrală a satului cu viteză excesivă. În urma loviturii, copilului aproape că i-a fost zdrobit capul – a rămas fără o parte din craniu, leziunile creierului au fost atât de serioase, încât a stat trei săptămâni în comă… Din copilul zglobiu, care un an şi jumătate în urmă, se ducea cu băieţeii la o prietenă să repete o poezie pentru careul de 1 septembrie, s-a transformat într-un copil ţintuit la pat, care nu mai articulează cuvinte, emite doar sunete şi este complet dependent de mama. Într-un an şi jumătate băiatul a trecut peste zece cure de reabilitare, efectul cărora este abia sesizabil. Maria, mama lui Cosmin, afirmă că băiatul își recapătă memoria, capacităţile intelectuale, ea îi înţelege dorinţele, stările şi dispoziţia, dar comunică cu el prin metode şi semne doar de ea ştiute… Mama, care este şi asistentul personal al copilului, găseşte puteri să ne zâmbească, să ne spună că fiul ei a dormit noaptea rău şi era capricios, iar dânsa l-a rugat să doarmă, că ea va avea o zi grea înainte… Cosmin îşi petrece toată ziua într-un cărucior pentru persoane cu dizabilităţi, pe care i l-a donat o biserică. Mama spune că ar avea nevoie de cărucior special pentru vârsta copilului, constituţia lui, şi mai cu seamă de unul care să încapă pe uşile ascensoarelor şi holurilor de la spitalul la care îşi duce copilul la reabilitare.

În ziua în care am vizitat-o, familia a fost sunată de la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare, şi anunţată că i s-a găsit un cărucior adaptat vârstei şi stării copilului.

Serviciul care recuperează cetăţeni

“În raion avem 327 de copii de la 0 la 18 ani cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, conform datelor prezentate de Direcţia ASPF Criuleni. Am selectat 88 din ei, cărora SEM le-ar putea îmbunătăți situația.

În primele zece luni de activitate am asistat 36 de copii din zece localităţi ale raionului Criuleni. Conform regulamentului, trebuie să deservim concomitent 25 de copii, la fiecare dintre ei mergem o data pe săptămînă. Unsprezece copii din cei 36 au fost excluşi deja din asistenţă, pentru că şi-au depăşit problemele. Paralel, lucrăm şi cu familia, îi motivăm pe părinţi să se implice mai insistent în reabilitarea copiilor lor, în revendicarea drepturilor pe care le garanteză tuturor, în egală măsură, indiferent de condiţii, legislaţia naţională şi cea europeană”, – a spus Vera Stahi, coordonatoarea SEM, în cadrul Asociaţiei Obşteşti “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, din Criuleni.

S. Cernov

În imagine: Sănduţa şi psihopedagogul Valentina Ogor, învaţă să numească părţile fieţei.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button