Est-CurierSocial

Primii absolvenți au fost repartizați în școli. Vezi cine va lucra în r-le Criuleni și Dubăsari

Absolvenții programelor cu profil pedagogic și conexe ale instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior, care până la 26 iunie 2024 au completat formularul de înregistrare pus la dispoziție de către Ministerul Educației și Cercetării, au aflat locul unde vor lucra în următorii 3 sau 5 ani. 

MEC a publicat lista primilor 324 de absolvenți și a școlilor în care vor lucra. Dosare au fost depuse 489. Cei mai mulți absolvenți au fost repartizați în funcția de învățător – 104, urmată de cea de educator – 71, profesor de limba și literatura română – 23,  engleză – 22, matematică – 17, educație fizică – 12, istorie – 12.  

După distribuția regională, cei mai mulți absolvenți au optat pentru Chișinău – 143 de candidați, UTAG – 26, Bălți – 17, Cahul – 15, Ialoveni – 14, Orhei -13, Hîncești – 10. 

Potrivit documentului, în r Criuleni au fost repartizate următoarele absolvente și absolvenți, în următoarele instituții: 

La Școala de Arte Criuleni – Roșcovanu Ala, specialitatea arte plastice; 
La Liceul Teoretic Cruglic – Mihaela Macovei, specialitatea informatică;
La Școala Primară Criuleni – Pavlov Lidiana, specialitatea pedagogie în învățământul primar;
La Școala de Arte Bălăbănești – Sîrghi Ana, Donică Valentino, profesori de canto.  

În r. Dubăsari 

La Gimnaziul „Constantin Sucitu” din s. Corjova – Ambroci Irina, învățătoare; 
La Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din Molovata – Mamei Valeria, învățătoare.

Absolvenții repartizați conform ordinului MEC în instituțiile publice de învățământ general pe posturi didactice vacante se vor prezenta în instituții conform repartizării, până la data de 10 iulie 2024, pentru semnarea contractului individual de muncă. Pentru funcțiile rămase vacante MEC va lansa, în a doua jumătate a lunii iulie, etapa a doua a concursului, astfel încât până la 1 septembrie toți doritorii de a ocupa o funcție didactică la funcțiile prin repartizare în funcții vacante să poată beneficia de această oportunitate.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 391/2024 cu privire la încadrarea tinerilor specialiști în câmpul muncii în funcții didactice vacante tinerii specialiști angajați în funcții didactice prin repartizare vor beneficia de:
– o indemnizație unică în mărime de 160 000 de lei sau de 200 000 de lei;
– compensații în valoare de 4000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice;
– în primii 5 ani de activitate, în mediul rural sau în centrele raionale – de compensarea cheltuielilor pentru: închirierea spațiului locativ în mărime de 1000 de lei lunar; pentru consumul de energie termică şi electrică în mărime de 3000 de lei anual;
– 62 de zile calendaristice de concediu anual;
– asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button