Holocaustul este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ 11 milioane de oameni, dintre care jumătate evrei, din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Programul de exterminare a evreilor a fost plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler. Din milioanele de istorii despre Holocaust, vă relatăm azi una, care e despre puterea unui om de a-şi înfrunta destinul.
Yisrael Kristal s-a născut în anul 1903 în localitatea Jarnuv, Polonia (pe atunci făcea partie din Imperiul Rus), într-o familie de evrei evlavioşi. Maică-sa a murit în 1910. Când a început Primul Război Mondial, tatăl lui
Yisrael a fost înrolat în armata rusească, apoi a murit pe front.
În 1920, Yisrael a trecut cu traiul în Lodzi, unde a ales şi s-a îndrăgostit iremediabil de o meserie, pasiunea pentru care îl va ajuta să rămână în viaţă: el a devenit un foarte bun cofetar.
Yisrael Kristal s-a căsătorit în 1928, nevastă-sa i-a născut doi copii, şi familia s-a făcut cunosctuă în toată Polonia prin dulciurile exclusive şi calitative, pe care le făcea, iar oamenii veneau din alte oraşe ca să le cumpere.
În 1940, în timp ce Germania nazistă a ocupat Polonia, Yisrael cu familia sa a fost strămutat în ghetoul din Lodzi, dar şi acolo a continuat să producă ciocolatele sale delicioase.
Cu cât mai amară îi era viaţa, cu atât mai multe dulciuri apăreau pe rafturile gheretei sale în fiecare zi… Ciocolatele şi biscuiţii lui se bucurau de popularitate şi printre nazişti: ei intrau în ghereta lui Kristal în fiecare dimineaţă şi-şi turnau în buzunare dulciuri, fără a le plăti. Anume acest fapt i-a permis lui Yisrael să rămână în viaţă în acei ani.
În 1944 ambii copii ai cofetarului au murit în ghetou, după care acesta a fost lichidat. Yisrael şi soţia sa au fost ridicaţi şi trimişi în lagărul Auschwitz. În lagăr, omul cu ochii luminoşi şi zâmbitori şi-a pierdut soţia. El a rămas absolut singur pe lume…
În ziua când a fost eliberat din lagărul morţii, cântărea doar 33 de kg. După ce s-a tratat la spital, el a revenit în oraşul Lodzi, şi-a deschis iarăţi o cofetărie şi cu aceeaşi pasiune şi sârg şi-a reluat vechea meserie: ciocolate, biscuiţi, bomboane. S-a recăsătorit, i s-a mai născut un fiu.
În 1950, Israel Kristal s-a repatriat în Israel, s-a stabilit în oraşul Haifa şi, desigur, a lucrat la o fabrică de dulciuri, iar din 1970 şi până la 11 august 2017 a fabricat dulciuri în cofetăria, pe care şi-a creat-o în propria bucătărie.
S-a stins din viaţă la vârsta de 113 ani, în acea bucătărie, în timp de pregătea crema pentru o tortă.
(Tradus din Wikipedia.ru).