DubăsariEst-CurierSocial

Și timpul cedează în fața dragostei și respectului

Uniți sub steaua lui Eminescu au devenit un cuplu de referință pentru oxenteni.

Cuplul Nadejda și Serghei Isac e binecunoscut la Oxentea, raionul Dubăsari. Sunt considerați oxenteni sadea, deși au venit în această localitate ca tineri specialiști. Au adus aici ce au prins mai bine de la părinții care le-au dat aripi să zboare de la rădăcinile Vâprova, Orhei și de la Mărăndeni, Fălești.

Icac Oxentea

 

De 52 ani creează un cuplu armonios, căci și-au unit destinele sub steaua Eminescu, la 15 ianuarie 1969, și chiar dacă au lucrat mereu într-un colectiv, nu au reușit să se plictisească unul de altul. De fapt, destinul a fost îngăduitor cu ei, căci ar fi lucrat, conform repartizării, după absolvirea facultății – mirele la Biești, Orhei, iar mireasa – la Oxentea, dar până și-au facut ei bagajele a mai apărut un post vacant de filolog la Oxentea și au început activitatea profesională într-un colectiv.

N-au fost alintați de soartă, doar binecuvântați cu înțelepciune, să facă față greutăților, ispitelor și să mențină focul în vatra familială pentru nepoți și strănepoți. Ca în frumosul cântec, au adus pe lume ”doi băieți pe lângă o fată” și aproape jumătate de secol cresc copiii satului în dragostea de neam, altoind deprinderi pentru vorbirea corectă, bunele maniere și cultura fizică. Or, dl Sergiu Isac a predat nu doar limba română, dar și arta plastică, istoria, iar înaintând în ani, a devenit cel mai eficient antrenor de fotbal din raionul Dubăsari.

Fotbaliștii de la Oxentea, antrenați de el, au o prestație foarte bună și au în palmares zeci de distincții de nivel raional și republican. Au obținut de 2 ori cupa ”Guguță”, de trei ori Cupa Guvernului la fotbal pentru tinerii de 14-15 ani.

Anii le-au domolit neastâmpărul de altă dată și au retușat aspectul mirilor de cândva, schimbându-le silueta, coafura și adăugâdu-le un pic de nea pe la tâmple, dar n-au reușit să diminueze din armonia ce le unește sufletele.

Dl Serghei Isac spune că succesul unei căsnicii se ține pe dragoste, stimă și ajutor reciproc, iar consoarta lui, Nadejda, îl susține și spune că această convingere o transmit nu doar propriilor copii, nepoți, strănepoți , dar și elevilor.

Doamna Nadejda își amintește cu drag inelul simplu de logodnă, cumparat din bursa de student, dar atât de prețios prin dragostea ce o emana: ”Cadourile materiale se pierd în timp, iar sentimentele se transformă în amintiri și se depozitează în suflet, de unde nu dispar și nici nu se deteriorează”.

Întrebat ce ar schimba dacă ar întoarce roata vremii, Serghei Isac zice că nu susține ideea întoarcerii timpului înapoi, că fiecare zi trăită are o valoare specială. Frumosul cuplu afirmă că viața e plină de surprize și trebuie trăită din plin, că atunci când ”trăiești anul cu folos, Dumnezeu dezleagă trăistuța și mai adaugă un an, căci anii noștri sunt la Domnul”.

E. Chiriac

 În imagine: Serghei și Nadejda Isac, porniți spre nunta de platină

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Vezi și
Close
Back to top button