Uncategorized

Windows 11

Pe data de 5 octombrie, Microsoft și-a lansat noul sistem de operare - Windows 11

Primul Windows a apărut în anul 1985, cunoscut sub numele de Windows 95, în cadrul companiei Microsoft, fondată de Bill Gates și Paul Allen. După care urmează Windows 98, succedată de Windows 2000, care la rândul său a fost alternat de legendarul Windows XP, care chiar și după 20 de ani se află pe 1,34% din toate calculatoarele. După Windows XP urmează Windows Vista, care nu a reușit să repete succesul predecesorului său. Dar deja Windows 7, lansată în 2009, și-a primit recunoașterea mondială, care, după cercetărilor anului 2020 este instalat la 25,56% utilizatori PC, monopolista pieței sistemelor de operare desktop până în 2019. Succedată de Windows 8/8.1 care nu a reușit să primească recunoaștere mondială. În 2015 apare Windows 10, care a reușit să repete succesul lui Windows 7, și să preia locul dominant pe piață în 2019, întrecând Windows 7. La moment Windows 10 ocupă 57,08% din piață. Și peste 6 ani de la apariția Windows 10, pe data de 24 iunie 2021, Microsoft anunță o nouă iterației a Windows-ului, Windows 11, lansarea căruia a avut loc pe 5 octombrie aceluiași an. În noul său produs, Microsoft promite modificări majore a designul, renovarea magazinului de aplicații Microsoft Store și îmbunătățirea performanței.

Pentru a testa noul Sistem de Operare, au fost declarate următoarele cerințe de sistem:

  • Procesor 1 GHz sau mai rapid cu 2 sau mai multe nuclee.
  • Memorie RAM 4 GB.
  • Dispozitiv de stocare de 64 GB sau mai mult
  • Firmware de sistem Capacitate UEFI, Bootare sigură.
  • TPM Trusted Platform Module (TPM) versiunea 2.0.
  • Placă grafică Compatibil cu DirectX 12 sau o versiune ulterioară cu driverul WDDM 2.0.
  • Afișaj de înaltă definiție (720p) cu diagonală mai mare de 9”, 8 biți per canal de culoare.
  • Conexiune la internet și cont Microsoft Ediția Windows 11 Home necesită conectivitate la internet și un cont Microsoft.

Pentru comoditate, Microsoft a amplasat pe site-ul său o utilită care va anunța dacă calculatorul respectă cerințele date. Cele care nu respectă toate cerințele tot pot instala Windows-ul nou, dar nu vor primi actualizări noi, înafară de cele de securitate.

Windows 11 poate fi descărcat ca o actualizare gratuită prin Windows Update pentru dispozitivele eligibile care rulează Windows 10

Mai multe detalii pe: https://www.microsoft.com/ro-ro/windows/windows-11-specifications

Design

Microsoft a realizat design-ul la Windows 11 prin limbajul vizual Fluent Design. Noul design include o utilizare mai proeminentă a efectelor de mișcare, adâncime și transluciditate.

Principalele paterne utilizate sunt colțurile rotunjite, animații mai fluide, proximitate îmbunătățită și adaptarea pentru ecrane cu touchscreen.

Așa arată noul ecran de blocare

Una dintre cele mai evidente modificări este trecerea barei de aplicații din partea de stânga în centru. Dar poate fi schimbat înapoi în centru cum a fost în Windows 10.

Centrul de notificări tot a suportat niște modificări

Noul explorer-ul arată astfel:

O actualizare accentuată de Microsoft este interacțiune intre ferestre, astfel putem folosi mai multe aplicații în același timp cu mult mai comod

Animațiile arată asemănător cu animațiile de pe dispozitivele mobile

Multe interfațe de sistemă au fost schimbate, dar nu toate, panoul de control a rămas din windows 7, lista driverelor, gestionarea discurilor și încă multe meniuri au încă aspect din Windows XP. Colțurile rotunjite tot nu vor primi toate aplicațiile, dar totuși cele care nu vor primi for vi excepții – aplicații care nu mai sunt susținute de dezvoltatorii săi și sunt create cu tehnologii mai învechite.

Microsoft Store

Noul magazin de aplicații aduce un design nou, mai frumos și mai intuitiv, bazat pe același Fluent Design. În același timp a devenit mai rapid cu 35%, durata pornirii, și de comutare între meniuri s-a redus. Sistemul de căutare a fost îmbunătățit, se pot observa îmbunătățiri vizuale la pagina de rezultate și au fost adăugate filtre de căutare.

Dezvoltatorii au primit susținere de la Microsoft ca să își posteze aplicațiile în cadrul aplicației, ceea ce înseamnă că numărul de aplicații în Microsoft Store va crește în progresie aritmetică. Au fost integrate mai multe magazine de aplicații, inclusiv Xbox Live.

Pentru mulți utilizatori, cea mai importantă actualizare, care la timpul scrierii acestui material încă nu este disponibil, reprezintă posibilitatea de a folosi aplicații Android pe calculatoarele personale, care vor fi susținute la nivel nativ de sistem, și care vor apărea și în Microsoft Store.

Performanța

Din cauza că cerințele la partea hardware sunt destul de mari, Microsoft își poate permite să curețe susținerea unor relicte, care tăiau din performanță. Și chiar și dacă în Windows 11 sunt prezentate o serie largă de îmbunătățiri vizuale, performanța rămâne la același nivel ca și predecesorul său, iar în unele cazuri poate fi mai eficientă. Se pot observa progrese la timpul de pornire a sistemului, a aplicațiilor, și interacțiunea cu ele. Performanța în jocuri tot a crescut din cauza motivului menționat mai sus, și din cauza apariției DirectX 12, care va accelera viteza interacțiunii aplicațiilor cu spațiul de stocare, ceea ce va ajuta la reducerea ecranelor de încărcare, apariția unor hărți mai mari în jocuri și aducerea detalizării obiectelor la un nivel nou.

Stabilitatea

Din cauza că nu au fost prezentate modificări cardinale în funcționarea sistemei, majoritatea aplicațiilor care lucrau pe windows 10, vor lucra și în succesorul său. Pot fi observate niște probleme minore, care se vor rezolva cu trecerea timpului, care sunt caracteristice oricărei actualizări majore.

Alte modificări

  • A fost actualizat sistemul de căutare: Elementele au fost rearanjate și acum sistemul înțelege cererile de căutare, chiar și dacă conțin greșeli
  • Au fost adăugate Widget-uri
  • Optimizarea lucrului cu mai multe monitoare

Motricală Alin-Gabriel

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button