Cetăţenii domiciliaţi în primăria Criuleni nu s-au prea înghesuit să depună cereri de finanţare a microproiectelor, contrar aşteptărilor consilierilor orăşeneşti, care în martie 2021 au votat majorarea de la 50 la 100 de mii a fondului destinat cofinanţării iniţiativelor cetăţeneşti.
Valeri Burca, secretarul comisiei de jurizare a aplicaţiilor depuse de către grupurile de cetăţeni, solicitat de „Est-Curier”, a spus că în acest an, doar două grupuri de iniţiativă au depus cererile şi ideile lor de mictoproiecte. Unul a parvenit din partea locuitorilor unei mahale din s. Ohrincea, care au de gând să renoveze o fântână, şi un alt formular de cerere a fost aplicat de către un grup de locuitori de pe str. Soarelui din Criuleni, care îşi doresc un teren de joacă pentru copii.
„Cei din or. Criuleni au depus abia cerere, dar nu au continuat. Liderul grupului a motivat că este ocupat la moment. I-am prevenit că va expira în curând anul şi deja proiectul va rămâne pentru anul viitor. Cei de la Ohrincea au contribuit la proiectul lor cu 10 mii de lei şi primăria urmează să le cofinanţeze proiectul cu aceeaşi sumă, dar nu mai mult de 20 de mii. Comisia de selectare a microproiectelor trebuie să se întrunească curând” – a spus Valeri Burca.
La 29 septembrie, consilierii orăşeneşti au abrogat vechiul regulament, din 2016, despre acordarea microproiectelor, şi au aprobat un alt regulament cu denumirea de Regulament cu privire la Mecanismul de Bugetare Participativă în teritoriul administrat de Primăria or. Criuleni, autoare – Cristina Golban, specialistă în primărie. Dacă regulamentul vechi prevedea că ceţăţenii de pot asocia în grupuri şi contribui la proiecte de amenajare a fântânilor, izvoarelor, parcurilor mici, terenurilor de joacă, construcţii asamblate de înfrumusețare a răzoarelor, amenajarea terenurilor de agrement şi reparaţia porţiunilor de drum, atunci cel nou a extins lista intereselor cu dezvoltarea și diversificarea activităților socio-culturale, sănătate, educaționale și sportive; stimularea participării voluntarilor în activități comunitare; protecția mediului (salubritate și colectarea deșeurilor) şi alte domenii ce corespund documentelor de planificare strategică locale aprobate.
Noul Regulament stabileşte şi proiectele care nu pot primi finanţare: obiectele aflate în proprietate privată; edificiile religioase cu excepția celor din registrul clădirilor de patrimoniu; activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică. În schimb, lista persoanelor care au dreptul să aplice a fost extinsă şi în ea au fost incluse, pe lângă orice persoană care a atins majoratul, asociațiile de locatari și asociațiile obștești care își desfășoară activitatea în teritoriul administrat de Primăria or. Criuleni și sunt înregistrate conform normelor legale.
Maria Zugravu, preşedinta AO CJS „Echitate”, care a participat la elaborarea acestuia, speră că noul document ar putea impulsiona activismul cetăţenilor din primăria Criuleni.
“Noul regulament este unul mai explicit, având și anexe cu modelul formularului de aplicare și va fi promovat şi de către Coaliția Locală Criuleni, care este gata să ofere inclusiv asistență celor ce vor avea nevoie de suport în accesarea acestor minigranturi. Cel mai probabil că cetățenii nu prea cunosc despre această oportunitate, de a accesa granturi, de aceea sunt puţine aplicaţii. În plus, confrom regulamentului vechi, nu era clar întregul mecanism de accesare a acestor minigranturi, nu a fost promovat și nici explicat de APL” – a comentat Maria Zugravu noua prevedere locală.
S.Cernov