CriuleniDubăsariEst-Curier

Situaţia privind COVID-19 atestă o uşoară ameliorare, în r. Criuleni

De la 10 decembrie 2020 şi până la 23 decembrie 2020, numărul cazurilor active de coronavirus ]n r. Criuleni a scăzut nesemnificativ – cu 33 şi este egal cu 454 (comparativ cu 487 pe data de 10 decembrie).

Potrivit datelor comunicate de către Violeta Panico, şefa CS Criuleni, cele mai afectate localităţi (după numărul de bolnavi la moment) rămân a fi or. Criuleni (56), satele Ratuş (17), Măgdăceşti (53), Porumbeni (14), Cimişeni (16), Bălăbăneşti (21), Bălţata (19), Dubăsarii-Vechi (47), Izbişte (14), Cruglic (23), Slobozia-Duşca (17), Dolinnoie (18), Ciopleni (11), Paşcani (12). În celelalte localităţi sunt sub 10 cazuri de contaminare. Cu zero cazuri în statistică apar localităţile Mălăieşti şi Zolonceni.

De la începutul epidemiei, în r. Criuşeni s-au îmbolnăvit de covid, confirmat oficial prin test, 1891 de cetăţeni, s-a însănătoţit 1402. Numărul celor care au decedat din cauza complicaţiilor cauzate de coronavirus a crescut la 35, dintre care cei mai mulţi- 9 cetăţeni, au fost locuitori ai or. Criuleni.

Chiar dacă încă nu am scăpat de Covid -19, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică anunţă că suntem ameninţaţi de o nouă tulpină a Covid-19, care se atestă deja masiv în Marea Britanie, şi în legătură cu acest fapt, comisia a decis (hotărârea nr. 39 din 21 decembrie 2020) suspendarea tuturor curselor aeriene de pasageri din și spre Marea Britanie, începând cu 23 decembrie 2020.Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că cercetează împreună cu autoritățile britanice de sănătate publică noua tulpină a coronavirusului și va ține la curent publicul pe măsură ce se va afla mai multe despre caracteristicile noii tulpini de SARS CoV-2 și despre orice implicații. Potrivit specialiștilor din Marea Britanie, noua tulpină se răspândeşte mult mai repede, dar nu produce o rată mai mare a mortalității.

Autorităţile sanitare moldoveneşti amintesc, că până la 15 ianuarie pe teritoriul ţării este instituită starea de urgenţă în sănătate publică, iar măsurile impuse sunt:

–          respectarea distanței sociale între persoane de minim 1 metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei distanțe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;

– respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

–          respectarea regulilor de igienă respiratorie;

–          respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv;

–          purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, cum ar fi: stațiile de așteptare a transportului, piețe agricole, transport public, magazine, farmacii, etc. Masca trebuie să acopere gura și nasul.

Totodată, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, întrunirilor/reunirilor în grup, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică. Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție. De asemenea, se permite organizarea și desfășurarea evenimentelor festive cu caracter unic  în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică. Sectorul HoReCa are restricţii la funcţionare de la ora 22.00 până la 7.00, şi nerespectarea acestui regim constituie temei pentru penalizare.

 

Statistica pe r. Criuleni, la data din 23 decembrie 2020, în tabel:     

1                                           

2

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button