Est-CurierPolitic

Maia Sandu a depus jurământul şi a intrat oficial în funcţie. Fragment din discursul de învestitură (foto)

În cadrul unei şedinţe comune a Parlamentului Republcii Moldova şi a Curţii Constituţionale, preşedinta aleasă la 16 noiembrie, Maia Sandu, a fost învestită în funcţie azi, 24 decembrie, 2020.

Discrusl său, în limba română, a ţinut atenţia celor prezenţi mai bine de 20 de minute, iar câteva fragmente le-a rostit în limbile rusă, ucraineană, găgăuză şi bulgară.

Vă propunem etenţiei câteva fragmente din discursul Maiei Sandu de la ceremonia de azi:

” Stimaţi cetăţeni, stimaţi moldoveni, stimaţi prieteni ai Republicii Moldova,

Vin astăzi în faţa dumneavoastră cu respect, responsabilitate şi încredere, pentru a porni pentru împreună pe un drum nou.

Victoria din aceste alegeri nu este a mea, este victoria voastră, dragi cetăţeni, pentru că niciodată, într-o ţară cu problemele Moldovei, un om ca mine nu ar fi ajuns preşedinte fără entuziasmul, implicarea şi perseverenţa voastră. Sunt una dintre voi, un om simplu, care a intrat în politică supărată că nedreptatea din jur şi pe corupţia care sufocă întreaga ţară.

Ca şi mine, voi credeţi că implicarea este soluţia. În noiembrie, aţi dat lecţii după lecţii de patriotism şi spirit civic şi aţi oferit cel mai mare capital de încredere unui preşedinte care intră în funcţie. Cu acest vot de încredere şi cu preţioasele voastre speranţe, eu intru astăzi pe poarta Preşedinţiei. Celor din ţară şi din diaporă, celor care aţi înţeles, că Moldova are nevoie de fiecare dintre noi, eu vreau să vă mulţumesc din suflet şi vreau să vă rog frumos să mergem în continuare împreună. Victoria trebuie să fie a ţării, nu a politicienilor, iar victoria va fi a ţării atunci când oamenii vor tzrăi bine acasă, iar politicienii vor fi slujitori ai cetăţenilor.

Împreună noi putem face multe, dar pentru ca să reuşim, energia din ziua alegerilor trebuie să rămână aici pentru patru ani. Fiecare iom, care a ieşit la vot, a făcut-o în speranţa că va fi mai bine, din încrederea pentru Moldova, şi pentru viitor. Tot astfel, trebuie să continuăm. Energia voastră este decisivă pentru ca să transformăm Moldova cu adevărat.

Dezvoltarea Moldovei trebuie să fie alegerea pe care o vom face în fiecare zi. Am planuri mari pentru ţara noastră, dar nu pot să le realizez de una singură. Eu am nevoie de ajutorul vostru, dragi cetăţăeni! Noi avem nevoie unul de altul pentru a face ordine şi pentru a construi o ţară bună pentru toţi.

Ştiu că aşteptările sunt mari, iar provocările sunt şi mai mari. Trăim vremuri foarte grele. Ne-a prins pandemia cu un stat slab, distrus de atacurile interminabile ale grupărilor corupte, incapabil să-şi îndeplinească datoriile da bază faţă de cetăţeni, un stat care nu le mai poate asigura oamenilor bolnavi acces la servicii medicale, care i-a lăsat pe medici singuri în faţa crizei, casre nu a făcut nimic ca să salveze economia şi locurile de muncă. Şi parcă asta nu ar fi fost suficient de grav, în plină criză sanitară şi economică, suntem supuşi din nou unui atac violent din partea corupţilor.

-//-

Ştiu ce rol constituţional are preşedintele ţării, voi respecta Constituţia şi legile, oamenii însă nu mai pot aştepta şi cer să vadă schimbări rapid. Un început bun pentru Moldova nu se poate face pe fundaţia corupţiei parlamentare. Corupţia nu mai poate fi protecţie pentru oligarhi şi pentru cei ce s-au deprins că pot cumpăra şi vinde orice, inclusiv dreptatea şi speranţa în această ţară.

Programul pe care l-am propus va fi cel mai uşor de dus la îndeplinire cu un Guvern şi cu o majoritate parlamentară care să fi înţeles sensul votului din noiembrie. Alegerile anticipare sunt singura ţară pentru a curăţa Parlamentul şi a ieşi din impas. Nu există alţă soluţie. În Parlamentul actual, nu sunt 51 de deputaţi care să susţină un guvern al poporului.

-//-

Îmi propun să fiu un preşedinte al dreptrăţii, un susţinător al tuturor celor care luptă pentru lege şi pentru instituţii drepte. Îmi propun să construim o ţară cu adevărat liberă, şi pentru cei care lucrează la stat, şi pentru cei din sectorul privat, şi pentru cei din sectorul asociativ, aşa încât opţiunile politice ale oamenilor, oricare ar fi ele, să nu mai fie motiv de persecuţie.

Voi susţine independenţa funcţionarilor corecţi, voi apăra oamenii de afaceri de abuzurile fincţionarilor răi, pentru a construi o economie puternică şi competitivă. Voi fi garantul independenţei primarilor, şi totodată voi taxa foarte dur folosirea instituţiilor statului pe post de bâtă politică. Voi încuraja un alt fel de a funcţiona al statului, unul cinstit şi în slijba cetăţenilor. Vreau un stat orientat către oameni şi către viitor, care e prezent din centrul Chişinăului până în cel mai mic sat din Moldova, cu infrastructură la calitate europeană. Vreau educaţie de calitate pentru fiecare copil şi oportunităţi pentru fiecare tânăr. Vreau ca toţi pensionarii să aibă o bătrâneţe asigurată, fără să le fie frică de ziua de mâine. Vreau să refacem încrederea oamenilor în ţară.

Astăzi  unul din trei moldoveni ne privesc de la mii de kilometri distanţă. Vrea ca într-o zi să putem spune cuvântul acasă nu doar cu dotr, dar cu seninătatea şi bucuria de a ne afla acolo unde vrem să fim. Vreau ca orice copil, născut într-un sat din Făleşti sau Ocniţa, sau Taraclia, să ştie că poate deveni orice, prin muncă, prin bun simţ şi cu ajutorul societăţii, că poate deveni chirurg, profesor, agricultor, că poate deveni preşedinte. 

Asta înseamnă o ţară dreaptă – când copiii ei pot visa şi pot deveni ceea ce-şi propun. Vreau să devenim o ţară în care vor să trăiască. Aici e marea mea încercare ca preşedinte.  

-// –

Ca preşedinte, vă voi sluji cu încredere şi am să mă uit în ochii voştri aşa cum m-am uitat de fiecare dată în ochii părinţilor mei – cu recunoştinţă, cu onestitate şi cu ambiţie.

Vreau să fim cu toţii mândri de cum va arăta Republica Moldova peste patru ani. Voi fi un preşedinte transparent şi deschis, care explică mereu ce vrea să facă, care se consultă înainte să ia decizii, care recunoaşte atunci când greşeşte, şi care este în contact permanent cu oamenii.

Voi fi un preşedinte onest şi integru, care nu a fost şi nu va fi implicat niciodată în scheme de corupţie. Voi fi un preşedinte corect, care spune lucrurilor pe nume, care nu-i va menaja pe cei care încalăc drepturile cetăţenilor şi interesul ţării.

Voi fi un preşedinte care uneşte, care respectă toţi cetăţenii Republcii Moldova.

Voi fi un preşedinte modest, care înţelege, că funcţia este o mare responsabilitate, nu o sursă de privilegii. Voi fi un preşedinte care susţine competenţa şi care va promova oamenii în bază de merite. Voi respinge compromisurile care compromit. Voi fi un preşedinte care va spune mereu adevărul, cu empatie şi fermitate.

Voi fi preşedintele integării europene, care va scoate ţara din izolare internaţională şi o va întoarce cu faţa către partenerii externi.  Voi avea grijă ca Moldova să aibă o poziţie clară, fermă şi pevizibilă pentru toţi partenerii noştri, şi mă voi asigura că interesele noastre sunt înţelese şi respectate. Voi promova o politică externă, care să ajute politica internă, să construiască punţi, nu să ridice ziduri, să deshidă uşi pentru cetăţenii noştri, pentru produsele noastre, să aşeze ţara noastră la masa de discuţii alături de ţări dezvoltate.

Dragi cetăţeni, nu am alt proiect mai important în următorii patru ani, decât reuşita Moldovei, nu am altă grijă, decât binele Moldovei.

Moldova este ţara oamenilor buni, iar în ţara oamenilor buni, fiecare reuşeşte. Acesta este crezul pentru care împreună vom munci în următorii patru ani.

Acesta este angajamentul meu faţă de voi, pe care-l iau cu inima deschisă şi cu coloana dreaptă. Vă mulţumesc!”

Maia la semafor
Maia Sandu a venit pe jos la ceremonie, şi a aşteptat la semafor să tracă strada, pentru că străzile nu au fost închise cu această ocazie.
Maia pe covor
Grupuri de cetăţeni au aşteptat în faţa Palatului Republcii şi au încurajat-o cu apaluze.
Maiascari caraul
Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Republcii, după care Maia Sandu a depus flori la monumentul lui Ştefan-cel-Mare şi a mers la Preşedinţie, unde era aşteptată de Igor Dodon.
Maia juramint
Depunerea jurământului, cu mâna pe constituţie.

Maia drapel

Maia briu

Maia oaspeti picioare
Au fost prezenţi ex-preşedinţii Mircea Snegur şi Nicolae Tumofti.
Maia oaspetii
În sala palatului s-au aflat mai mulţi parlamentari, premierul în exerciţiu, reprezentanţii tuturor confesiunilor religioase şi membrii familiei Maiei Sandu.

Imagini: captură video privesc.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button