CriuleniEst-CurierPoliţie

Şefii IP Criuleni au finisat deplasările în primăriile raionului

De la începutul lunii mai, şeful Inspectoratului de Poliţie Criuleni, Nicolae Vascan, însoţit de şeful Secţiei Management Operaţional, Anatolie Cazacu şi în comun cu şefii de post, au pus la punct şi au realizat vizite în primăriile raionului pentru a participa la întruniri cu autorităţile publice locale, cetăţenii, consilierii locali, în scopul elucidării nivelului de colaborare a poliţiei cu administraţia publică locală şi problemelor din fiecare localitate.

Potrivit lui Vascan, întrunirile îi ajută pe oamenii legii să se informeze din prima sursă despre problemele cetăţenilor, în particular, şi localităţilor în general, să stabilească sarcini pentru perioada următoare, dar şi să amelioreze imaginea poliţiei, despre care a spus că în ltimul timp nu ar fi cea mai favorabilă, iar în unele localităţi sau domenii – chiar negativă.

IMG_1350
Consilierii locali din Hârtopul Mare au întrebări pentru şeful IP Criuleni.

Puţini poliţişti, volum mare de lucru

Potrivit rapoartelor Inspectoratului de Poliţie Criuleni, cu privire la vizite, expediate şi pe adresa redacţiei ziarului nostru, autorităţile publice din cadrul raionului au nominalizat probleme, care se dovedesc comune pentru mai multe localităţi. În mare parte, acestea ţin de insuficienţa numărului de poliţişti angajaţi şi de volumul mare de lucru, cu care se aleg cei devotaţi meseriei. Problema e şi mai acută în localităţile, pe teritoriul cărora sunt înregistrate învotăvărăşiri pomicole – au menţionat primarii din Oniţcani şi Hruşova. Vilele orăşenilor rămân în continuare proprietăţi vulnerabile în faţa hotilor. Problema minorilor certaţi cu regulile sociale şi cu şcoala, necesitatea indicatoarelor rutiere şi limitatoarelor de viteză pe unele porţiuni de drum, la fel, sunt comune pentru primăriile Măgdăceşti, Boşcana, Hîrtopul Mare, Işnovăţ, şi aceste fapte au fost invocate de primari, asistenţi sociali, directori de şcoli sau consilieri locali. În unele localităţi echipa IP Criuleni s-a întreţinut cu unele colective de muncă, timp în care şefii entităţilor au cerut poliţiştilor veniţi în sat să le mai explice încă o dată mecanizatorilor de ce este nociv alcoolul şi căror pericole se expun dacă urcă în tractoare mahmuriţi. În unele sate directorii întreprinderilor, în special, agricole, au cerut ca şi poliţistul de sector să fie prezent dinimeaţa la controlul mecanizatorilor înainte de ziua de muncă. Funcţii vacante de poliţişti de sector sunt în Măşcăuţi, Jevreni, Slobozia Duşca, la Hruşova şi la Boşcana, Oniţcani primarii au cerut suplimentarea numărului de ofiţeri de sector, dat fiind numărul mai mare de sate în comună sau a volumului mare de muncă.

Primarii de la Paşcani, Slobozia Duşca şi Hârtopul Mare au cerut să fie ajutaţi fie la formarea gărzilor populare, fie să fie invitate trupele de carabineri pentru patrularea localităţilor. În schimb, primara de la Măgdăceşti a menţionat că de cînd satul are iluminat stradal funcţional, s-a redus simţitor numărul infracţiunilor şi încălcărilor ordinii publice. De la certurile dintre vecini la identificarea şi luarea în vizor a posibililor utilizatori sau comercianţi de droguri au discutat cetăţenii veniţi la aceste întruniri cu şefii din poliţie.

Accent pe nevoile cetăţeanului şi pe colaborare cu victima

Mai mulţi primari au apreciat pozitiv lucrul poliţiştilor, unii participanţi la întruniri s-au arătat, însă, dezamăgiţi de condiţiile de salarizre a acestora, raportată la răspunderea pe care o au, fiind conrazişi de către N. Vascan, care spunea că poliţiştii se bucură de un salariu relativ bun şi stabil. Contracararea acţiunilor amatorilor de deplasări în viteză şi celor care ignoră cerinţele regulamentului rutier ţine de competenţa Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), dotaţi cu mijloace respective pentru documentarea corectă a contravenţiilor, şi a promis că va sugera INP să intensifice raziile în localitatea respectivă. O altă metodă, în opinia lui Vascan, eficientă, este instalarea pe unele sectoare din sat a camerelor de monitorizare video a traficului rutier, metodă care aduce şi bani în bugetul local, iar investiţia în echipament se recuperează repede.

„Când am venit la IP Criuleni, la prima şedinţă am spus că nu voi tolera corupţia, tortura şi consumul de băuturi spirtoase, fie la serviciu, fia la volan. Mă puteşi contacta oricând, doar să nu mă suntaţi dacă aţi fost prins beat la volan. Atunci – numai conform legii. În rest, vom pune accent în lucrul nostru pe următoarele aspecte: fiecare caz, fiecare plângere, indiferent de cine este depusă, va fi recepţionată şi înregistrată, anchetată. Dacă faptele invocate se vor adeveri, toate materialele, indiferent de persoana în privinţa căreia este pornit, vor fi transmite conform competenţelor. Dacă aţi depus o cerere sau o plângere la poliţie, angajaţii au fost preveniţi prin dispoziţia ministrului şi şeflului IGP, că cel care prelucrează plângerea sau sesizarea, cel puţin o dată la 10 zile, este obligat să facă legătură telefonică cu solicitantul şi să-l informeze despre etapa la care se află ancheta, ce perspective sunt în cazul său. Le recomand subalternilor mei să colaboreze cât mai strâns cu partea vătămată, care, de obicei, este cea mai interesată de descoperirea infracţiunii. Vom fi foarte exigenţi în ce priveşte modul în care ofiţerul de poliţie relaţionează cu cetăţenii, vrem ca timpul de intervenţie fie a şefului de post, a ofiţerului de sector, fie a grupului operativ, să fie cât mai scurt din momentul înregistrării chemării”, – a spus Nicolae Vascan în cadrul unei întrevederi.

IMG_1363
Întrunirea cu cetăţenii satului Işnovăţ.

26 funcţii vacante la IP Criuleni

După cum ne-a informat Natalia Chirilov, maior de poliţie şi inspector superior în cadrul secţiei resurse umane a IP Criuleni, la moment sunt disponibile 26 funcţii vacante (3 de subofiţeri şi 23 de ofiţeri). Şase funcţii s-au eliberat pe parcursul ultimului an, din cauza pensionării angajaţilor. Deşi în ultima lună IP Criuleni a participat la două târguri a locurilor de muncă, nici o persoană nu a solicitat să fie angajată.

„Mărimea salariului angajaţilor depinde de categoria de calificare, gradul deţinut, studii. Un poliţist începător primeşte un salariu de la 3000 de lei. Îi aşteptăm pe cei care doresc să lucreze, care au studii, aşteptăm absolvenţii Academiei de Poliţie. Candidaţii vor avea de sisţinut un test la pregătirea fizică (alergări la 100 m, la 1000 m, bara fixă), şi un test în scris pentru a verifica cunoaşterea ordinelor, actelor normative de care se conduce un poliţist pe parcursul activităţii sale. Condiţiile de angajare sunt disponibile pe pagina web a Inspectoratului General al Poliţiei, iar cei care doresc să lucreze în raionul Criuleni, se pot adresa direct la noi, la Inspectoratul de Poliţie Criuleni, la secţia resurse umane”, a precizat N. Chirilov.

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button