Social

Reușita unui proiect depinde și de comunicarea cu cetățenii

Cum să nu înduri frigul și să cheltui mai puțini bani? Există soluții pentru toate buzunarele? Cum poate fiecare, indiferent de vârstă și statut social, contribui personal la soluționarea problemelor ce țin de climă și energie? Tehnici și modalități de transmitere  cetățenilor a răspunsurilor la aceste întrebări și încă multe alte informații de importanță vitală  au învățat pe parcursul a două zile reprezentanții din 15 localități semnatare ale Convenției Primarilor, inclusiv or. Criuleni, și jurnaliști din presa locală.

Experta Națională Irina Plis a vorbit despre starea de lucruri privind impactul Convenției Primarilor, angajamentele semnatarilor, monitorizarea progreselor înregistrate.

Expertele în comunicare, ecologistele Lilia Curchi, Cătălina Molodoi au vorbit despre elaborarea  unei strategii de comunicare eficiente, au venit cu exemple de implicare comunitară, organizare evenimente. Instruirea a fost valoroasă și prin schimbul de opinii, diseminarea practicilor pozitive și experienței participanților. Aceștia au analizat modalități de organizare a campaniilor și acțiunilor precum Ziua Energiei și Săptămâna Europeană a Energiei Durabile. Fiecare dintre cei prezenți și-a notat ceva din practica vecinilor. Fie că e e vorba de un festival, un concurs, o sărbătoare.

La Budești, participanții  au văzut cum APL poate transforma viața unei comunității, informând-o și implicând-o. 162 proiecte implementate în ultimii patru ani au adus beneficii atât tinerilor, cât și vârstnicilor. Secretarul primăriei, dna Elena Zagornîi a organizat  un tur al celor mai semnificative instituții din comună, astfel ca oaspeții să vadă pe bune ultimele achiziții: Centrul de zi pentru vârstnici, unde e cald și frumos, terenul de fitness pentru adulți, panourile fotovoltaice la grădinița ” Viorel și Viorica” care vor asigura funcționarea bucătăriei instituției,  termoizolarea, renovarea primăriei și eficientizarea energetică a clubului ”Sparta”, Centrul de Tineret, Muzeul satului, etc.

Pe lângă relațiile de colaborare pe care le-au fortificat în  cadrul instruirii, participanții au plecat acasă și cu idei noi de proiecte pentru implementarea cărora vor cere suportul Agenției de Eficiență Energetică.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button