Est-CurierSănătateSocial

Proiectul deja este, pe când edificiul?

Despre starea deplorabilă a secției de morfopatologie, numită și morgă din Criuleni se știe demult, dar redresarea situației se tot amână. Maria G., locuitoare a raionului Criuleni, zicea recent cu tristețe:

”Până nu te afectează personal nu-ți dai seama de importanța acestei structuri. Când vine marea pierdere, durerea se multiplică la vederea condițiilor în care sunt pregătiți pentru ultimul drum defuncții. Cineva îmi poate reproșa că statului acesta nu-i pasă de oamenii vii, dar eu mă lamentez pentru morți. O fi așa, dar măcar la sfărșit să avem parte de o atitudine decentă. Acum că timpul s-a răcit, spiritele se mai calmează, căci cadavrele se descompun mai lent și poate fi ținut mortul pe laiță în casă sau afară în cort, cum s-a mai întâmplat, dar nu-i normal, nu doresc nimănui să treacă prin experiența noastră, să aibă nevoie. De fapt, legea te impune, să intri la morgă. Nu-i nimeni veșnic pe lumea asta, oare chiar nu se poate ca cei, care au parte de moarte năprasnică, să fie ținuți în condiții sanitare? Suntem țara cu cele mai multe mașini de lux, dar fără camere mortuare…”     SAMSUNG DIGITAL CAMERA    

Problema secției de morfopatologie ziarul a abordat-o în repetate rânduri. Nu-i vorba doar de ”comfortul morților”, dar și de securitatea sanitară a celor vii. Edificiul actual nu dispune de sistem de canalizare și apa după prelucrarea cadavrelor ajunge în curte, sau când e prea bătător la ochi, dacă morfopatologul este dispus, să o adune întrun bidon pe care să-l transporte cu automobilul personal, undeva întrun camp.

E alarmant. Persoanele superstițioase zic că dacă calci în scăldătoarea mortului nu mai ai sorț de izbândă. Poate din acest motiv și oficialii de rang raional, după vizitarea acestei structuri au tot găsit soluții, care nu au depășit statutul de promisiune făcută în stare de afect… La începutul acestui an și  Iurie Andriuță, actualul președinte al raionului Criuleni, promitea să contribuie la redresarea stării de lucruri.

–      Cel mai probabil edificiul va fi construit până la sfârşitul anului 2017 – spunea recent într-un interviu pentru “E.C.” , șeful raionului. – În prezent dispunem de proiect, déjà e o realizare. Urmează să soluţionăm şi problema apartenenţei terenurilor, caci am descoperit că teritoriul spitalului nu are un proprietar funciar, este proprietatea statului RM. Se fac pasi spre redresarea acestei stări de lucruri ca să evităm ulterioarele dificultăţi.

Anatolie Ciobanu, directorul secției medicină legală din Criuleni, ne-a confirmat că la moment dispune de un proiect pentru construcţia morgii (vezi imaginea de jos), prezentat de Veaceslav Vatamaniuc, arhitectul–şef al raionului. În opinia sa, este o schiţă tip după care au fost construite şi alte secţii analogice din republică. A fost identificat chiar și terenul pentru construcția clădirii. Având o suprafaţă de 250 m.p. viitoarea morgă ar include o sală până la necropsie, 2 săli de necropsie cu câte 2 mese, sala de păstrare a materialului biologic, sala de preparare a materialului biologic, arhiva documentației medicale și micropreparatelor, biroul medicului morfopatolog, biroul medicului legist, biroul necropsierului, biroul cu haine de protecție contra  maladiilor infecțioase, camera de păstrare a cadavrelor, camera frigorifică, camera pentru servicii igieno-cosmetice a cadavrelor – 2 mese, birou pentru vizitatori, birou pentru funerare, birou pentru păstrarea inventarului sanitar, baie, veceu şi sală pentru laboratorul histopatologic. Nimic de prisos, norme elimentare pentru orice morgă, care presupun niște costuri. Despre eventualele cheltuieli, dar şi unii termeni de dare în exploatare a edificiului nu s-a discutat, deocamdată, – declară Anatolie Ciobanu.

scan10064
Proiectul secţiei morfopatologice, Criuleni.

–      Iniţial era vorba de  un milion 200 de mii lei pentru reparaţia clădirii actuale – spunea Iurie Andriuţă, preşedintele raionului. – Dar reparând acea clădire nu rezolvi problema. Principalul sunt frigiderele, utilajul necesar. Vrem să construim o clădire nouă, dar e lucru foarte anevoios. Două luni de zile am aşteptat un aviz de la ministerul sănătăţii. După asta ne-au cerut studiu de fezabilitate. Ca să nu facem aceste cheltuieli am decis să construim un edificiu nou, cu toate spaţiile necesare. Am vorbit cu dl Dubirnâi, cetăţean de onoare al raionului Criuleni, care ne-a promis că va implica partenerii din Viena ca să primim utilajul necesar. Poate nu va fi cel mai performant, dar funcţional, în stare bună. Deci, lucrăm în două direcţii: construcţia edificiului nou şi selectarea utilajului. Ar fi posibil chiar şi un parteneriat public-privat. Dacă vine cineva si declară că e gata să investească 1,5 mln şi construieşte după proiectul lui, îi putem concesiona serviciul pe un termen de 25-30 ani.”

Și pentru că de serviciile secției de morfopatologie din Criuleni beneficiază și locuitorii raionului Dubăsari am solicitat și părerea dlui Vadim Sima, şeful Centrului de Sănătate Dubăsari:

– În principiu, toate spitalele trebuie să aibă asemenea secţii, mă refer la secţia morfopatologie. Pentru satele raionului Dubăsari din dreapta Nistrului această secţie, bine dotată, ar fi o comoditate, dar depinde cât de solicitată va fi. Eu n-am vizitat morga din Criuleni, nu ştiu cum arată, dar în mod ideal secţia trebuie să dispună de sistem frigorific, cameră de balsamare, laborator, încăpere pentru prelucrarea organelor, o bancă de date, cameră de baie, etc. Totul trebuie să fie doar din faianţă şi inox. Este importantă baza tehnico-materială, dar profesionismul medicilor este cel mai important, la fel şi modul în care sunt documentate decesele. O secţie este viabilă, dacă dispune de specialişti buni. O asemenea secţie ar putea fi o derivată a secţiei de medicină legală din Chişinău. În fine, reuşita acestui proiect depinde de managementul spitalului. E nevoie ca secţia să presteze şi servicii contra plată, ca să acopere o parte din propriile necesităţi de întreţinere. Aş fi bucuros să închei contract cu o astfel de secţie, pentru comoditatea locuitorilor din raionul Dubăsari. “

Filele din calendarul 2016 sunt pe sfârșite.  Când și cine va da viață decentă celui mai sumbru, dar necesar local dintr-o comunitate umană?

Gh. Motricală

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button