Est-CurierSocial

O nouă rundă a Platformei de dialog pentru justiție, discutată la Criuleni

La Criuleni a fost pusă în discuție organizarea „Platformei de dialog pentru justiție”, tema căreia va fi o anumită categorie de infracțiuni.

La o reuniune cu actorii publici din r. Criuleni, Igor Dolea, profesor universitar, doctor habilitat, directorul Institutului de Reforme Penale (IRP), a spus că este vorba de infracțiuni comise pe motiv de prejudecăți. În 2022 au fost operate modificări la Codul Penal și la Codul Contravențional, care prevăd încadrarea motivelor de prejudecată în acțiuni care trebuie pedepsite (s-a urmărit armonizarea legislației naționale cu legislația UE).
Ce înseamnă motiv de prejudecată?
„De exemplu, unui bătrân i s-a furat sau i-a fost distrus ceva. Infractorul a acționat în privința lui pentru că a fost convins că victima nu va opune rezistență, pentru că este bătrân. Din categoriile care cad mai ușor victime infracțiunilor pe motiv de prejudecată sunt și minorii, persoane cu dizabilități, persoanele din grupul LGBT, victime ale violenței în bază de gen, de religie sau naționalitate. Nimeni nu ne impune să fim prieteni, dar în același timp, nimeni nu ne permite să-i înjosim. Avem, însă, condamnări unde Curtea Europeană a Drepturilor Omului menționează în hotărâre expres cuvintele funcționarului public, în cazul dat a unei asistente sociale, care îi spunea unei victime a violenței în familie: „Ei, lasă, înțelege și tu, el este bărbat, nu ești prima și nici ultima femei care a fost bătută”. Aceste cuvinte documentate de anchetă au stat la baza condamnării R. Moldova, ca și dovadă că autoritățile n-au întreprins ce le-a stat în obligații” – explica Igor Dolea.

Pe de altă parte, condamnările țării noastre la CEDO, pe motiv de ură față de o anumită categorie de populație, afectează nu doar imaginea țării, dar și atractivitatea acesteia pentru investitori. La fel, condamnările implică și obligarea organelor de urmărire penală să ridice standardele de calitate a anchetelor penale, și anume, anchetatorii și acuzatorii de stat ar trebui să fie atenți dacă pe lângă fapta penală sau contravențională propriu-zisă infractorul nu s-a condus și de vreun motiv bazat pe o prejudecată.
La prezentarea scopurilor viitoarei ședințe a Platformei de dialog pentru justiție, a fost prezentă și procurora Maria Sîrbu, Procuratura r. Criuleni, care a spus că specialiștii care documentează diferite abuzuri sau fapte de neglijență în privința unor victime au nevoie de un dialog constant și de o colaborare intersectorială, ca să ajute cât mai mult posibil victimele.

„Cel mai important lucru este prevenirea acestor fapte, și acesta este scopul primordial, dar în caz că nu a fost, aceasta este obligația noastră de a cerceta ca victima să nu se considere că a fost neglijată de către societate. Întâlnirea noastră este de a vedea care probleme sunt în Criuleni, dacă există ele, cum de rezolvat, cum de evitat anumite probleme. Acest dialog multidisciplinar, la care au fost invitați și judecători și procurori, și reprezentanți ai ong-urilor, ai structurilor de asistență socială, a fost un punct de pornire pentru următoarele discuții pe care le vom avea pe Platforma de dialog pentru justiție”, pe care o vom organiza în luna mai, cu implicarea inclusiv a oficiului Avocatului Poporului” – spunea Igor Dolea.
Imagine de la evenimentul cu genericul „Rolul ONG-urilor locale în prevenirea și combaterea crimelor motivate de prejudecată”. Sursa imaginilor: IRP. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button