Est-CurierSănătate

O criuleneancă a dăruit spitalului un concentrator de oxigen

La data de 16 noiembrie, Spitalul din Criuleni a beneficiat de o donație, făcută de criuleneanca Elena Burdila. E un gest de exprimare a dragostei pentru locurile natale și oamenii care au vazut-o crescând.

Un nou concentrator de oxigen va facilita respirația celor care au nevoie de acest aparat pentru recuperare. Conform spuselor Elenei Burdila, această donație i se pare una normală și regretă faptul că nu a făcut-o mai devreme:

burdila
În fotografie (de la stânga la dreapta): I. Guzun, E. Burdila, S. Halipli, A. Novacovschi

„Sunt foarte bucuroasă și mulțumită pentru că am reușit să fac această donație spitalului, consider că nu este o achiziție atât de costisitoare, în schimb e una foarte necesară sistemului nostru medical. Costă aproape cât un telefon mobil pe care cu toții îl avem la îndemână și facem cozi la magazine pentru a-l procura. Am simțit necesitatea să fac această donaţie după ce părinții soțului au fost diagnosticați cu virusul de tip nou Covid-19. Anume acest lucru m-a impulsionat să fac acest gest, și fără îndoială, grija față de cetățenii raionului Criuleni. M-aș bucura enorm dacă aparatul va fi de folos și va ajuta pentru a salva vieți, mă rog bunului Dumnezeu să-mi ofere atât cât consideră el de cuviință pentru a putea fi de ajutor și celorlalți”.

Sergiu Halipli, vicedirectorul Spitalului Raional Criuleni, a mulțumit pentru gestul nobil făcut de doamna Elena Burdila prin donarea unui nou aparat medical util. Doamna Aliona Novacovschi, şefa Secției de Boli Infecțioase a menționat că acest concentrator de oxigen este foarte important, în condițiile pandemiei: “Fără concentrator de oxigen, oamenii, care se confruntă cu probleme de respirație nu supraviețuiesc, mulți dintre ei nu au posibilitatea acasă de a fi conectați la aceste aparate și, spre marele nostru regret, pierd lupta cu viața. Bineînțeles că atunci când ajung la noi la spital îi conectăm la respirația artificială asistată și încercăm să-i ajutăm. Pentru bolnavii, care sunt diagnosticați cu coronavirus, oxigenul, este cel mai important”. Şi Irina Guzun, microchirurg oftalmolog la IMSP SR Criuleni, a apreciat gestul Elenei Burdila: “Când m-a sunat Elena și a venit cu propunerea de a dona acest utilaj instituției noastre,m-am bucurat, dar n-am fost uimită, deoarece îi cunosc mărinimia, care o caracterizează”.

La 16 noiembrie, la Spitalul Raional Criuleni în Secția de Boli Infecțioase COVID-19, se tratau 37 de pacienți dintre care 18 se aflau la respirație artificială asistată. Conform specialiştilor, la aparatele de respirație artificială pe lângă cazurile de urgență, mai sunt conectați periodic și pacienții, care suferă de boli respiratorii cronice. Procedura poate fi folosită în scop de profilaxie pentru bolile cronice cu o vechime de ani de zile, care nu au fost tratate la timp, fie din cauza unor erori sau pur și simplu din lipsa de simptome.

Spitalul Raional Criuleni era dotat cu 10 aparate de respirație artificială asistată:, 8 în secția COVID-19, iar altele 2 în secția Terapie Intensivă. Din spusele conducerii spitalului, luni, în afară de aparatul de respirație artificială oferit de către dna Elena Burdila, au mai primit încă două aparate. Astfel instituția are deja 13 concentratoare de oxigen pe care le poate pune la dispoziția pacienţilor.

Cătălina Istrati, stagiară

 

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button