Gălăgie care dă în stradă, copii răguşiţi de emoţii pentru părinţii lor şi părinţi copleşiţi de ambiţii pentru victorie – aşa a decurs ziua de vineri la Şcoala Primară Criuleni, colectivul căreia a invitat părinţii să se ia la întrecere la starturi vesele, eveniment în cadrul „Lunarului celor ingenioşi”.
Sala de sport a şcolii, pe parcursul a două ore, a fost dată părinţilor elevilor, care s-au grupat în două echipe şi au pornit competiţia. Antrenorii şi învăţătorii de educaţie fizică Serghei Popa, Svetlana Vudvud, Victor Pascaru şi Valeriu Josan s-au implicat în pregătirea şi desfăşurarea probelor sportive. Părinţii au fost puşi la încercare, dânduli-se sarcini să nimerească cu mingea în coş, să alerge în pereche cu câte un picior în sac, să se rostogolească şi să facă flotări contra cronometru sau să spargă, la întrecere, baloane, umflându-le până la refuz.
Directoarea, Galina Chirev, a lansat ideea pe pagina de Facebook a şcolii şi părinţii care au dorit să participe, s-au înscris în competiţii. „Nu m-am aşteptat că vor fi atât de mulţi doritori! Părinţii au devenit astăzi copii, iar copiii au fost suporteri şi au retrăit pentru părinţii lor. Avem tradiţia să organizăm şi în luna mai, de Ziua Familiei, asemenea competiţii, iar tradiţia începută azi sperăm să o continuăm an de an”, a mai spus Galina Chirev.
Aliona Cotorobai, una dintre mamele participante, a spus că a fost un concurs minunat, iar motivaţia a venit de la copii. „Am avut temerea că voi arăta stupid, dintr-o parte, dar fiica m-a motivat!”, a spus Aliona. Fiul ei, Mihai, care a ţinut pumnii pentru mama, a spus că, în opinia sa, mama a făcut faţă sarcinilor. Vadim Mânza, părinte şi el şi căpitanul uneia dintre echipe, a spus că motivaţia sa a fost să arate exemplu copiilor, iar soţia sa, Cristina, a spus că va participa şi la alte ediţii, pentru a avea parte de aceleaşi emoţii intense, de care s-a bucurat în ziua respectivă. Elena Iaţco, mamă a doi elevi, a spus că, la fel, a participat de dragul copiilor, ei au motivat-o şi ea a vrut să le fie exemplu. Iana Iaţco, fiica doamnei, a remarcat că mama s-a străduit pentru ea, şi că a fost foarte bravo. Elena Jurjiu a spus că este ceva nou pentru ea, emoţii noi, i-a plăcut spiritul de echipă, şi ca şi în cazul altor mame, motivaţia a venit de la copil: „Mama, tu trebuie să câştigi!”, ar fi spus fetiţa acesteia, motivându-şi mama să fie parte a marii aventuri.
Antrenorul Serghei Popa a remarcat că este mai uşor să organizezi şi să lucrezi cu copiii, or, ei nu au acele ambiţii, pe care le au părinţii lor. A mai organizat asemenea competiţii în alte localităţi, iar la Criuleni – pentru prima dată.
După ce Victor Pascaru a anunţat rezultatul competiţiei, fiecare echipă a fost răspălătită în mod egal cu câte un pachet de bomboane, fiecare participant din cele două echipe a primit câte o diplomă din partea şcolii. Competiţia s-a încheiat cu o horă comună, or, nu ar fi ei moldoveni adevăraţi, dacă nu ar face-o! Potrivit directoarei, Galina Chirev, în fiecare an luna februarie este dedicată activităţilor cognitive şi educative, prin prisma cărora copiii şi adulţii îşi demonstrează abilităţile lor: „Menirea noastră e să descoperim talente ascunse sau închise în sinea elevilor, care nici nu-şi închipuie că le posedă. Elevul timid are posibilitatea să se trezească, cel modest – să se afirme, iar cel ce-i dotat – să-şi evalueze şi dezvolte potenţialul creativ. Familia şi relaţiile în familie sunt cheia succesului în provocarea şi promovarea noilor talente. Promovarea oricărui fel de abilităţi, inclusiv a modului sănătos de viaţă, este scopul lunarului. Implicarea părinţilor este o activitate care promovează coeziunea dintre părinţi şi copii, care percep şcoala ca pe o instituţie prietenoasă tuturor”.
S. Cernov
În imagine: echipele de părinţi şi suporteri, participanţi la starturi vesele