InternaționalPolitic

Mihail Saakașvili cere scuze tuturor celor care au avut de suferit din lipsa unei justiții independente

„Criminalii nu întemeiază state, ci le distrug” – a declarat pe 29 noiembrie 2021 în cadrul Judecătoriei Tbilisi  Mihail Saakașhvili , cel de de-al treilea președinte al Georgiei, relatează anticorupție.md, citând BBC.

„Eu sunt Mihail Saakașhvili și Georgia nu a avut un președinte-criminal. Vreau ca toți georgienii să știe acest lucru. Fondatorul statului georgian nu poate să fie un criminal deoarece criminalii nu întemeiază state, ci le distrug”, a declarat Saakașhvili.

El a recunoscut că administrația sa a admis greșeli pe care le regretă.

„În primul rând, greșeala mea este acest tribunal […] Faptul că nu am creat o justiție independentă a afectat foarte mulți oameni, iar acum și pe mine. Le cer scuze tuturor celor care au avut de suferit din această cauză. Îmi cer scuze pentru asta. Numai că greșelile sunt una, iar crima este altceva”, a afirmat Saakașhvili.

El a acuzat autoritățile ruse că au încercat să organizeze, în 2007, o lovitură de stat în Georgia, pentru a zădărnici aderarea acesteia la NATO.

Saakașhvili este acuzat de dispersarea unui miting pe 7 noiembrie 2007, de invadarea postului TV Imedi și de confiscarea Parcului Mtatsmind, ambele proprietăți ale miliardarului Arkadi Patarkatsișhvili

După spusele fostului președinte, el ar fi aflat în urma unei discuții cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că următorul președinte al Georgiei va fi miliardarul Arkadi Patarkatsishvili.

Pe numele celui de-al treilea președinte al Georgiei au fost deschise penale. El a fost condamnat într-o cauză penală la șase ani de închisoare.

În imagine: Opoziția georgiană protestează împotriva arestării ex-președintelui Mikheil Saakashvili în Tbilisi, Georgia. November 2021. | AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Imediat după arest, în calitate de persoană dată în urmărire, el a fost transportat în închisoarea din Rustavi, unde a ținut greva foamei timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale.  La 20 noiembrie, fiind transferat într-un spital militar a renunțat la greva foamei, convins de medici că aceasta îi pune viața în pericol.

Pentru eliberarea lui diaspora din mai multe țări a protestat, inclusiv la Chișinău.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button