CriuleniDubăsariSocial

Meseria și calificarea – calea de a evita excluderea socială a tinerilor

Mai mulți tineri și tinere din raioanele Criuleni și Dubăsari cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, au fost invitații Târgului Carierelor, care s-a desfășurat la Criuleni pe data de 15 iunie. Inițiativa de a-i aduna vine din partea AO Centrul de Justiție Socială ”Echitate”, care și-a propus ca până în luna februarie 2023 să ghideze spre angajare 18 tineri din categoria celor ce riscă excludere socială, și să obțină angajarea efectivă a cel puțin jumătate dintre ei, oferindu-le și asistență post-angajare. Majoritatea tinerilor, care au venit la târg, au spus că ”am venit să aflu ceva nou”.

Dintr-o listă de cca 80 de persoane, au fost selectate pentru proiect acele candidaturi, care și-au dorit să participe și să beneficieze de oportunitățile proiectului.

Printre ei este și Vlad din or. Criuleni, care a absolvit recent primul an de facultate, la Iași, unde studiază, ingineria mecanică. Și-a ales specialitatea citind pe site-ul universității totul despre facultatea respectivă. Atunci când și-a ales domeniul a luat în calcul să facă ceva ce-i place, pentru că este convins că omul nici o zi din viață nu va lucra, dacă nu-i place profesia.

Iar Nicolae este de la Miclești. A fost sunat de către organzatorii târgului și invitat să afle informații care îl pot ajuta să capete o stabilitate financiară și, respectiv, o viață mai bună. Nicolae spune despre sine că a învățat direct pe șantier să pună dale de beton și să facă trotuare, dar nu a apucat să învețe niciodată o meserie și să probeze cunoștințele sale cu o diploma sau un certificate de calificare Acum, la vîrsta de 35 de nai, când vrea să se angajeze la un post de muncă mai bun, are și pricepere cum să fie un diriginte de șantier, dar nu o poate face, pentru că nu are un document de studii. Nicolae a venit la acest curs, determinat să învețe și să capete și document de calificare.

Oxana Milikevici (dreapta), Ana Cojocari (centru) și Tatiana Goncear (stânga) au vorbit despre posibilitățile Direcției pentru ocuparea forței de muncă Criuleni și despre experiența de colaborare a instituției cu șomerii.

La târgul carierelor a venit și Ana Cojocari, șefa Direcției pentru ocuparea forței de muncă Criuleni, care le-a vorbit celor prezenți despre tot felul de oportunități care le oferă colșaborarea cu Direcția, în special privind calificarea, recalificarea, facilitățile oferite de către agenție persoanelor care au dorință să lucreze sau să studieze un domeniu nou pentru ei, stagierea la locul de muncă, bursele și plățile prevăzute pentru studenți.

Prezentă la târg a fost și Liliana Bordian, coordonatoare recrutare și selecție personal de la o intreprindere care are fabrici de automotive în Orhei și Strășeni. Bordian le-a vorbit despe cerințele pe care le înaintează această industrie față de candidații care vor să lucreze:  ”Principalele cerințe sunt abilitatea candidaților de a scrie și de a citi, de a deosebi culorile pentru că noi îi formăm ca specialiști. Avem fluctuația de cadre în special în lunile de vară, pentru că vara mai mulți cetățeni își doresc să plece pe perioade scurte peste hotare, unde au posibilitatea să-și câștige mai mulți bani într-un timp scurt, dar că observăm că spre toamnă mulți revin la noi. Fabricile noastre angajează și persoane cu dizabilități, avem locuri de muncă atât pe scaune, cât și în picioare, le oferim și facilitățile prevăzute de lege, privind durata zilei de muncă, important este să nu le fie afectată motorica fină, pentru că specificul muncii este de a lucra cu mâinile, cu degetele. Candidații sunt invitați la fabrică să vadă cu ochii lor cum se muncește, nu să se informeze din spusele altora, care pot da informații eronate”.

Până la finele lunii februarie, spune Maria Zugravu (foto), cel puțin 9 candidați ar trebui să fie calificați și angajați în câmpul muncii.

”Am selectat tinerii din mai mult de 80 de candidați pe care i-am identificat cu ajutorul mai multor parteneri, din rândurile tinerilor NEET. Acordul participanților este principalul criteriu, or, foarte mulți au refuzat din start. După etapa de cunoaștere, va urma etapa de creare a unui profil psihologic pentru fiecare, să le aflăm care din profesii li se vor potrivi după caracter. Vor urma niște sesiuni de abilitare la temele dreptul muncii, antreprenoriat, deschiderea unei afaceri, etc. Foarte mult vrem ca toți cei 18 să-și găsească vocația, să facă studiile de care au nevoie, să se angajeze în câmpul muncii, după care le vom asigura mentorat post-angajare, ca să îi ajutăm să depășească  impedimentele care pot apărea la locul de muncă. Trebuie să ne atingem scopul până în luna februarie 2023.” – a spus Maria Zugravu, coordonatoarea proiectului ”Oportunități egale pentru toți și fiecare”.  

La Târgul Carierelor a fost invitată și Eleonora Verdeș, o tânără țintuită în scaunul rulant, care a vorbit despre experineța sa de angajată, după ce a căpătat o meserie la școala profesională și abilități care i-au permis să conducă un cerc tematic în gimnaziul din sat. Eleonora i-a încurajat pe cei prezenți să studieze și să fie mai îndrăzneți, dacă vor să-și asigure material propria persoană sau familia.

Eleonora Verdeș i-a încurajat pe participanți să fie deschiși pentru noi oportunități și să nu le fie frică să învețe ceva nou.

Conform legii nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj, tinerii NEET sunt definiți ca: “tinerii în vârstă de 15–29 de ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație”. Sunt tineri defavorizați nu doar financiar, dar și din punct de vedere educațional. Mulți dintre ei abandonează studiile, pentru că nu văd un sens în sine de a avea o temelie educațională, sunt susținuți de părinți sau nu consideră necesar să își găsească un job și să își câștige propriii bani, sau pur și simplu au absolvit studiile și sunt în căutarea unui loc de muncă. Ei sunt expuși unui risc mai mare de excluziune socială, dat fiind faptul că nu își dezvoltă competențele prin studii și nici nu acumulează experiență activând în câmpul muncii.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button