Social

Listele deportaților din 12-13 iunie 1941 au devenit publice

Numele persoanelor deportate în zilele de 12-13 iunie 1941 și numărul vagoanelor în care au fost încărcate : documente inestimabile, DESECRETIZATE de Ministerul Afacerilor Interne încă în 2010, dar care abia în 2022 au devenit accesibile publicului larg.
Agenția Națională a Arhivelor pune la dispoziția supraviețuitorilor primului val de deportări- foarte puțini de la an la an – și rudelor acestora, dar și tuturor celor interesați, listele conform vagoanelor, atâtea câte s-au păstrat, a deportaților din RSS Moldovenească din 12-13-14 iunie 1941. În cele trei dosare uneori, sunt menționați cei care au murit în drum spre Siberia sau Kazahstan, sau cei care s-au născut. Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor spune:”Poate cea mai cunoscută persoană deportată în 1941 este Eufrosinia Kersnovskaia, cea care ne-a lăsat o carte declarată monument literar UNESCO despre condițiile grele din Gulag, dar și amintiri interesante despre Basarabia interbelică și care ne spune pe șleau – rusoaică fiind – ce a însemnat 28 iunie 1940: ocupație sovietică. Kersnovskaia se regăsește în vagonul nr. 466978 cu cei deportați din județul Soroca.
Listele nu sunt complete, sunt doar cele care s-au păstrat, dar conțin totuși numele a peste jumătate din cele peste 19 mii persoane deportate.”
Cele 3 dosare pot fi descărcate în PDF aici: http://arhiva.gov.md/colecia-documentelor-persoanelor-expulzate-i-deportate-de-pe-teritoriul-
Numele altor 20 mii de jerfe ale regimului totalitarist, inclusiv originare din raionul Criuleni, se regăsesc și în volumul 2 al Cărții Memoriei întocmit în baza materialelor de arhivă.
http://arhiva.gov.md/wp-content/uploads/2022/06/Cartea-Memoriei.-Volumul-II.pdf

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button