CriuleniEst-CurierSocial

Mai sunt depistate muniţii

 Deoarece actualul raion Criuleni a fost cândva câmpul acţiunilor de luptă, în diferite zone ale acestuia ies la suprafaţă diverse tipuri de muniţii. Aceste sunt: cartuşe de infanterie, petarde, grenade, proiectile de artilerie, bombe de aruncător, rachete, mine antitanc – antiinfanterie, bombe de aviaţie, precum şi elemente ale acestora, încărcate cu substanţe explozive. Elementele de muniţie pot fi descoperite ca urmare a lucrărilor agricole, a activităţilor economice, silvice sau chiar prin spălarea naturală a unor terenuri.

army.md
Imagine: bomba de aviaţie depistată la Măgdăceşti, în timpul unor lucrări de terasament. Sursa imaginii: www.army.md

Astfel, pe parcursul lunii octombrie, geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat şi nimicit peste 20 de obiecte explozive de diferit calibru. Cea mai periculoasă captură a fost o bombă de aviaţie de 100 kg, descoperită de un grup de muncitori în timpul executării unor lucrări la o conductă de gaz în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni.

În urma cercetării obiectului exploziv, echipa de genişti ai Batalionului Geniu “Codru”, condusă de căpitanul Gheorghe Rotari, a constatat că bomba era de producţie germană, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Muniţia a fost transportată la Baza Militară de Instruire de la Bulboaca, pentru a fi distrusă.

Tot în luna octombrie, geniştii militari au lichidat un proiectil reactiv, de calibru 320 mm, depistat în cariera de pietriş din vecinătatea comunei Puhăceni, raionul Anenii Noi, şi trei mine antitanc TM-57, găsite în pădurea din apropierea satului Ghetlova din Orhei. Muniţiile au fost evacuate şi distruse în condiţii de maximă securitate. De la începutul anului, au fost executate 166 de misiuni de deminare şi neutralizate 302 obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării.

Pentru a elimina sau a reduce riscul pe care îl reprezintă muniţiile rămase neexplodate se interzice:

• atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte ;

• ridicarea, transportarea şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

• comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase ;

• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă ;

• introducerea muniţiilor în foc;

• topirea elementelor metalice de muniţii;

• tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau cu aparatul de sudat;

• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

• utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

• demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente ;

• folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

În cazul descoperirii unor elemente de muniţie, anunţaţi imediat primăria sau Inspectoratul de Poliţie.

Info “E-C”

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button