Est-CurierSocial

Ion Efros, Măgdăcești, a.n. 1925: ”Îmi doresc putere, să ajung la 9 Mai”

Pe Ion Efros din Măgdăcești, veteran al celui de-al doilea război mondial, l-am găsit în curtea casei sale, în compania a două dintre fiice și doi strănepoți. Este și cel mai bătrân cetățean al satului.

S-a născut în 1925. Avea 19 ani, când fusese chemat în rândurile Armatei sovietice, la începutul verii anului 1944.

”Numai eu am rămas. Îmi doresc sănătate și putere, să ajung la 9 mai” – răspunde dl Ion, întrebat cu ce emoții așteaptă această zi.

A intrat pe front lângă Varșovia și a ajuns până la Berlin, mânuind o mitralieră. ”Am împușcat nemți. Și nemții trăgeau în noi fără milă. Numai de la noi din sat au murit vreo douăzeci” – își amintește veteranul. Emoțiile îl copleșesc, și spune după o pauză scurtă că vestea despre sfârșitul războiului l-a găsit în spital, în orașul Ovruci din Belarus. O schijă i s-a oprit în mâna dreaptă și astfel i s-a terminat cătănia. Ajuns acasă, își găsise nevasta cu primul lor prunc, care a apărut pe lume în februarie, 1945.

Efros Ion
În fotografie: veteranul Ion Efros, cu fiicele Maria Ursu și Ana Efros, și strănepoții Alexandru și Amelia. 30 aprilie, 2018

L-am întrebat, câți copii are, și a răspuns glumeț ”Numai zece!” Fiica Ana Efros îl completează, că sunt opt fete și doi băieți.

Ion Efros mai spune că a avut o viață bună. A lucrat în colhoz timp de 42 de ani, în calitate de căruțaș. A făcut casă cu soția, au crescut copii sănătoși, i-au învățat rostul muncii și i-au ajutat pe toți să fie gospodari. Toți copiii îi sunt în țară, cu excepția unei fiice, care a plecat la cele veșnice prematur. Unii dintre nepoți s-au stabilit în America, și-i continuă neamul deja peste ocean.

”Am fost 10 copii, iar tata are 19 nepoți, 19 strănepoți și patru stră-strănepoți” – îl ajută fiica Maria Ursu pe părinte să-și numere urmașii. Cei mai mulți dintre copii sunt în sat. Fiicele spun că nu-și lasă tatăl singur nici pentru o zi, mereu cineva este în preajmă. L-am mai întrebat, cu ce-și ocupă zilele, și a spus că se odihnește, iar Ana adaugă, că îi ajunge, cât a lucrat… Totuși, și în această primăvară veteranul, care este și cel mai bătrân locuitor al satului, a insistat să-și ascută haragii pentru vie și chiar să-i înfigă s-a pornit, doar că nu l-au lăsat fetele… Doar la biserică îl lasă, se duce când cu taxiul, când pe jos.

La despărțire ne-a spus că cea mai dragă i-a fost viața. Și-a deplâns mult soția, care a părăsit această lume acum 25 de ani, fotografia căreia o poartă până în prezent în dreptul inimi… ”Avem cel mai bun tată, muncitor și grijuliu. Suntem mândri de el, niciodată nu ne-a bătut, nu ne-a înjurat. Niște părinți extraordinari de buni. Pe tata îl iubesc nepoții. Ne întâlnim la Paști, dar și de 9 mai ne adunăm în fiecare an, să-l bucurăm pe dânsul că asta-i fericirea lui cea mai mare – să ne vadă pe toți. Are noroc de noi, dar și noi de dânsul” – spun fetele, Ana și Maria.

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button