CriuleniEst-CurierSocial

În loc de ferestre şi uşi s-au ales cu statut de pătimiți

Şase locuitori ai raionului Criuleni – cinci din satul Dubăsarii Vechi şi unul din Corjova, au ajuns părţi vătămate pe un dosar de escrocherie.

femida

 

Tentaţi de oferta expusă într-un anunţ publicitar pe stâlpii din sat, încă în vara anului 2012, gospodarii îşi visau aevea casele cu ferestre şi uşi din termopan. Tocmeala cu autorul anunţului a decurs „bine”, în viziunea oamenilor. Persoana care şi-a lăsat numărul de telefon sub anunţ  le răspundea şi în câteva zile venea să facă măsurările. După ce le lua un avans consistent sau chiar suma întreagă pentru servicii, fără nici o recipisă sau contract, omul le promitea că se apucă de treabă şi că va reveni peste o săptămână sau chiar peste 2-3 zile, să-şi onoreze comanda.

După ce trecea săptămâna promisă, oamenii începeau să dea telefoane, la care persoana bănuită de escrocherie mai întâi răspundea, pe urmă nu le mai răspundea clienţilor.

Cetăţenii au scris plângeri, fapta prestatorului de servicii a fost calificată drept escrocherie, care se pedepseşte conform Codului Penal, art. 190 (alin.2) şi dosarul a ajuns în judecată la 24 august 2015.

La 18 august, 2016, judecătoria Criuleni a emis o sentinţă, care însă nu este definitivă.

În instanţă, părţile vătămate au depus mărturii împotriva celui, care le-a promis servicii şi le-a luat avansuri în mărime de la 3 la 12 mii de lei, fără recipisă sau contract, dar ulterior nu le-a mai prestat serviciul.

„Eu am dat cei mai mulţi bani – spune o femeie, cu statut de parte vătămată, – 12 mii de lei. Am dat toată suma cât a fost calculată, iar banii i-am împrumutat de la o asociaţie din sat. Şi aproape de ziua când ne priomisese că va veni cu ferestrele, le-am şi scos pe cele vechi. Aşa şi ne-a prins gerul – fără nici un fel de ferestre şi uşi”.

Unul dintre bărbaţii, parte vătămată, a declarat în judecată, că s-a informat din rude, unde a mai instalat inculpatul uşi şi ferestre, şi a dat telefon să-şi comande şi el câteva ferestre. La apelul telefonic meşterii au venit în aceeaşi zi, au măsurat şi calculat şi au anunţat clientul cât va costa comanda, după care au cerut un avans în mărime de 6 000 de lei, iar în schimb au dat un bileţel cu două numere de telefon. „L-am sunat peste o săptămână, să aflu, ce se aude referitor la comanda mea, şi de atunci de câte ori îl sunam îmi spunea că nu are nişte piese, şi că îndată ce le va procura, îmi va face comanda. După care a încetat să mai răspundă la telefon”, spune bărbatul, văzându-se nevoit să-l dea pe cetăţean pe mâna justiţiei. O altă femeie, care pretinde că este parte vătămată, a achitat suma de 3 300 lei, ceva mai puţin de jumătate din suma calculată pentru trei ferestre şi o uşă. Era acasă doar ea şi copiii, inclusiv unul nou-născut, şoţul era la muncă peste hotare, şi serviciul prestat comod acasă i se părea un noroc. Înainte să-şi primească serviciul, doamna a mai recomadat meşterul unei verişoare. Plângere împotriva celui cui i-a comandar serviciul, însă, a depus soţul femeii, după care iar a plecat peste hotare, şi nu a lăsat documental dreptul soţiei sale să-l reprezinte în judecată, aşa că aceştia nu şi-au putut cere nici suma achitată, nici despăgubiri morale, urmând să o facă ulterior, dacă vor dori, în condiţiile legii.

Inculpatul a recunoscut în judecată, că a luat bani de la părţile vătămate, dar a mai spus că niciodată nu a avut intenţia să-şi înşele clienţii sau să se eschiveze de la obligaţiunile sale, şi că era sigur că va îndeplini comenzile în termenii stabiliţi. Inculpatul a anunţat instanţei că ar fi avut cheltuieli neprevăzute din cauză că i se îmbolnăvise fiul şi ar fi avut nevoie de bani pentru tratamentul lui, iar soţie-să nu era angajată la acel moment. Totodată, dat fiind procesul lung, inclupatul a reuşit să restituie câtorva dintre pătimiţi sumele luate drept avans pentru servicii. Chiar dacă inclupatul şi avocatul acestuia ar fi prezentat probe a nevinovăţiei sale, instanţa a menţionat că apreciază critic depoziţiile sale şi a stabilit o pedeapsa de 4 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere sau funcţii legate de gestionarea bunurilor materiale, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. În acelaşi timp, părţile vătămate au înaintat acţiuni civile împotriva bărbatului, prin care au solicitat compensarea prejudicilor morale în sumă de 5 mii de lei fiecare, prejudicilor materiale (celor care nu reuşise să le restituie) şi compensarea cheltuielilor suportate pentru asistenţa juridică, în mărime de 1000 de lei pentru fiecare parte vătămată.

Inculpatul a atacat sentinţa în instanţa superioară, cauza va fi examinată la 15 noiembrie, conform paginii web a Curţii de Apel Chişinău.

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button