Republica Moldova se află în topul statelor cu cele mai multe plângeri și condamnări la CtEDO. Suma despăgubirilor a depășit 22 de milioane de euro Republica Moldova la CtEDO: 9 din 10 cereri depuse au șanse mari să obțină câștig de cauză.
Curtea Europeană a drepturilor Omului (CtEDO) a primit 642 de cereri înaintate împotriva Moldovei în anul 2022. Raportat la populația țării, acest număr este foarte mare, Moldova clasându-se pe locul 4 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, moldovenii adresându-se la CtEDO de 5 ori mai des decât media europeană.
„Majoritatea încălcărilor drepturilor omului s-au datorat comportamentului defectuos al reprezentanților statului, în special calității proaste a activității judecătorilor și procurorilor, și nu deficiențelor legislative”, a declarat Vladislav GRIBINCEA, Directorul Programului Justiție din cadrul CRJM.
Constatările se conțin într-un document analitic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),
publicat pe 27 ianuarie 2023.
„În hotărârile pronunțate în anul 2022, CtEDO a constatat 48 de violări ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului admise de țara noastră. Majoritatea se referă la maltratare, investigarea defectuoasă a maltratării și la încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a declarat Daniel GOINIC, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, unul din autorii cercetării.
De la ratificarea CEDO, în 1997, până la 31 decembrie 2022, CtEDO a pronunţat 575 de hotărâri în cauzele moldoveneşti. În 492 (86%) dintre acestea a fost constatată cel puțin o violare a drepturilor omului. La acest capitol, Moldova devansează cu mult Marea Britanie, Germania, Spania sau Olanda, țări care au ratificat CEDO cu mult timp înaintea Moldovei şi care au o populație mult mai numeroasă. Până la 31 decembrie 2022, Republica Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească 22 448 198 euro, dintre care 544 448 euro în 2022.
La 31 decembrie 2022, 1 020 de cereri moldovenești așteptau să fie examinate și circa 97% dintre acestea au şanse mari să obțină câștig de cauză. Acest număr este aproape egal cu numărul total de cereri în baza cărora Moldova a fost condamnată în cei 25 de ani de când persoanele se pot plânge la CtEDO împotriva Moldovei. În ceea ce privește numărul total al cererilor pendinte, Moldova este pe locul 12 din cele 46 state membre ale Consiliului Europei.
În 2022, CtEDO a pronunţat, în total, 1 163 de hotărâri, iar cele mai multe au fost pronunțate contra Rusiei – 384, Ucrainei – 144 și României – 81. CtEDO nu a pronunțat nicio hotărâre de condamnare a Suediei, Olandei sau Irlandei.