
Hipertensiunea este cel mai invocat motiv de chemare a serviciului 112. Conform Anei Carpovici, specialist comunicare la serviciului de presă 112, în luna mai cele frecvente motive de solicitare a ajutorului în cazuri medicale a fost Hipertensiune arterială, cefalee – 4 952 apeluri (6,2%) .
„Măsurați tensiunea arterială cu acuratețe. Controlați-o. Trăiți mai mult!” – este îndemnul cu prilejul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, pe care o marcăm pe 17 mai. Pentru al treilea an consecutiv tema se axează pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu al hipertensiunii, a metodelor precise (cu acuratețe) de măsurare a tensiunii arteriale (HTA) și promovarea unui mod de viață sănătos pentru a reduce riscurile.
HTA este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm Hg sau mai mare), totodată, fiind cauza majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atac de cord, boli de rinichi, etc.
HTA afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume, fiind, totodată, responsabilă de peste 10,8 milioane de decese anual. La nivel global, numărul de adulți cu vârste cuprinsă între 30 și 79 de ani cu HTA a crescut de la 650 de milioane la 1,3 miliarde, în ultimii treizeci de ani, două treimi dintre cazuri fiind depistate în țările cu venituri mici și medii.
În Regiunea Europeană a OMS, potrivit ultimului raport de sănătate, peste o treime dintre adulții cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani suferă de HTA și aproximativ 4 din 5 persoane cu HTA nu sunt tratate adecvat.
De-a lungul anilor, în Republica Moldova nivelul morbidității prin HTA rămâne înalt, cu tendință de o continuă creștere, înregistrându – se, anual, peste 30 de mii de cazuri noi de HTA (în a.2023 s-au înregistrat 33392 cazuri (cifre absolute), a.2022 – 33536, a,2021- 29913 cazuri). Conform studiului STEPS 2021, în Republica Moldova, 34,8% de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani li s-au determinat tensiunea arterială crescută. Valorile tensiunii arteriale sistolice de peste 140 mmHg sunt cele mai frecvente, proporția bărbaților a constituit 53,2% și a femeilor 34,4% și doar 13,4% dintre ei își țin sub control HTA.
Specialiștii de la CSP Chișinău/Criuleni vin cu următoarele recomandări pentru a ține sub control hipertensiunea:
- Optați pentru o alimentație sănătoasă.Aceasta trebuie să fie bogată în: fructe,legume cereale integrale, proteine slabe(cum ar fi peștele).
- Se recomandă de evitat: produsele procesate, consumul de carbohidrați rafinați și zahăr (mai mult de 25g/zi), consumul de sare (mai multe de 5g/zi), băuturi cu conținut ridicat de cofeină.
– Fiți activi.Practicați aproximativ 150 de minute de activitate fizică săptămânal.
– Mențineți o greutate corporală sănătoasă;
Gestionati stresul;
– Mențineți un somn bun și odihnitor;
- Renunțați la consumul de alcool și tutun;
– Măsurați regulat tensiunea arterială;
– Urmați medicația prescrisă de medicul specialist.
Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, este marcată în fiecare an, pe 17 mai. Este o inițiativă globală care are drept scop sporirea gradului de conștientizare a publicului cu privire la pericolele hipertensiunii arteriale, importanța monitorizării regulate a tensiunii arteriale și promovarea unui stil de viață sănătos.