
Relația de prietenie dintre raionul Criuleni și regiunea Viru-Nigula din Estonia este una de durată, iar vizitele reciproce contribuie constant la consolidarea colaborării și schimbului de experiență.
Dl Einar Wallbaum optează în acest an pentru diplomația cetățenească. Însoțit de o delegație amplă de funcționari din diverse domenii – administrație publică locală, educație, agricultură, cultură, relații funciare, asistență socială, tineret, achiziții publice și silvicultură – vizitează raionul Criuleni pentru a doua oară în această primăvară.
Scopul vizitei e clar: Consolidarea parteneriatului dintre cele două regiuni și susținerea eforturilor Republicii Moldova pe calea integrării europene, prin dialog direct, de la om la om.
„Este un ajutor enorm această discuție sinceră și deschisă. Ne dorim să contribuim la facilitarea parcursului european al Moldovei,” a declarat oficialul estonian.
Alegeri? Noi nu ne grăbim!
Întrebat dacă apropierea alegerilor din toamnă, în Estonia nu l-a împiedicat să organizeze această deplasare externă, Einar Wallbaum a răspuns cu calm:
„Unde să ne grăbim? Noi, estonienii, suntem un popor mai domol. Oamenii țin minte ce faci în ultimele trei luni înainte de alegeri și în cele trei luni după. Mai devreme, n-are rost, căci se pierd ideile. Am venit să le vorbim criulenenilor despre experiența noastră, să le fim de ajutor și să preluăm câte ceva și de aici pentru noi.”
Edilul estonian a remarcat schimbările pozitive din Criuleni, comparativ cu primele vizite :
„Totul se schimbă, inclusiv vremea și femeile. Prima dată când am venit era murdar, drumurile proaste. Acum e curat, asfaltat, drumuri bune. E semn că oamenii se respectă.”
Președintele raionului Criuleni, Alexandru Carțin, a avut și el ocazia să viziteze Estonia în acest an și a recunoscut cu sinceritate:„Diferențele sunt mari. Ce drumuri au, cum sunt dotate școlile, chiar și cele mici. Ce salarii au…”
Întrebat ce ar putea Criuleniul să ofere în schimb partenerilor estonieni, Alexandru Carțin s-a referit cu mândrie folclorul, cultura locală și colectivele artistice.
„Avem relații de 15 ani și ne ajută economic mai mult ei, ba la spital, ba la o școală. Noi deocamdată ne putem lăuda doar cu folclorul, colectivele noastre artistice, cultura noastră. Vom sărbători și Ziua lucrătorului din cultură împreună. Deocamdată ne putem lăuda doar cu tradițiile.”
Experiențe și idei împărtășite
Membrii delegației estoniene au fost interesați să observe realitățile din Criuleni în domeniile pe care le reprezintă.
Katlin Marjapuu, directoarea unei grădinițe, aflată pentru prima dată în Moldova, a dorit să vadă cum sunt amenajate terenurile de joacă pentru copii și cum se practică sportul în instituțiile preșcolare.
Eha Polluks, directoarea unei școli cu 114 elevi, a revenit pentru a doua oară În r. Criuleni:
„Prima dată am fost impresionată de licărul din ochii copiilor care au evoluat pe scenă. La noi, deși acem cercuri de activitate artistică e mai altfel, tinerii stau mai mult în telefoane. Avem școli bine dotate, cu săli de sport și cantine, dar numărul mic de elevi ne pune în dificultate în ceea ce privește întreținerea clădirilor, dar oferă o atitudine mai personalizată în cadrul procesului de învățământ.”
Delegații estonieni vizitează azi instituțiile din centrul raional, fac schimb de opinii și bune practici cu specialiștii locali.