În şedinţa ordinară pe data de 20 aprilie de anul trecut, 2017, consilierii satului Oniţcani, 11 la număr, au dezbătut, pe lângă altele, şi problema lipsei apei curgătoare la Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din sat.
Un an în urmă, consiliera Vasilisa Cușneriuc, care este şi asisitentă medicală, amintea aleșilor locali că Oficiul Medicului de Familie Onițcani, deși a amenajat un veceu intern, nu are apă curgătoare, iar pacienților, mai ales celor, care li se fac picurători, medicii sunt obligați să le pună la dispoziție și un veceu. După ce au discutat de unde va fi trasă apa, consilierii au rămas în așteptarea unui deviz de cheltuieli pentru conectarea OMF la apeduct și organizarea scurgerii apei folosite. În acea şedinţă aleşii satului au convenit că întreprinderea muncicipală, mai bine zis, şeful acesteia, va face un deviz de cheltuieli şi va propune soluţii pentru realizarea acestei lucrări. Lucrările în clădire ar putea să și le asume Centrul de Sănătate Criuleni, a spus un an în urmă Vasilisa Cușneriuc, iar lucrările de racordare a clădirii la apeduct şi canalizare – primăria
După un an şi două luni de atunci, aflăm că oficiul aşa şi nu este racordat la apeduct.
„Cam la fiecare şedinţă a consiliului vorbim despre faptul că nu avem apă şi că ne trebuie, – a spus Vasilisa Cuşneriuc, pe care am găsit-o la datorie pe data de 22 iunie 2018, împreună cu colega sa, Olga Iliescu. – Noi folosim apa cu economie. Dereticătoarea aduce în fiecare dimineaţă câte 4-5 căldări de apă de la izvor (n.r. – de la cca 300 m). Una este pentru băut, şi cu celelalte se spală pe jos, ne spălăm pe mâini. Femeia de serviciu este angajată pe 0.75 de salariu, are de spălat cabinetele noastre (patru), holul de jos, scările, iarna – de spart gheaţa de afară, dacă este, de măturat, la salariul de 1400 lei” – explică Vasilisa Cuşneriuc situaţia. Actualmente angajaţii OMF Oniţcani, dar şi pacienţii, folosesc, la nevoie, veceul de afară, care aparţine unui bar. Întrucât barul nu mai funcţionează, clozetul este neîngrijit, iar calea spre el – năpădită de buruiene. „Când este cu totul jale, rugăm dereticătoarea să facă ordine şi în acel clozet. Cel mai des, ne ţinem să ajungem acasă” – spun asistentele medicale.
Vasilisa Cuşneriuc, lucrează de 42 de ani, iar Olga Iliescu – deja de peste 30, femeile îşi amintesc că, de fapt, puţini ani au avut la dispoziţie un veceu şi un robinet cu apă, când se aflau în sediul vechi. Dar beneficiile civilizaţiei n-au durat mult nici acolo – s-a înfundat canalizarea. Acea clădire a ajuns în stare de degradare şi de câțiva ani, oficiul este amenajat în câteva cabinete de la etajul doi a fostei cârmuiri a sovhozului „Oniţcanschii”.
Primarul satului Oniţcani, Leonid Vozian, la întrebarea unde s-au blocat lucrările, a spus următoarele: „Nu depinde de noi, depinde de Criuleni. Dna Panico (nota red. – şefa Centrului de sănătate Criuleni), trebuie să meargă cu un demers la consiliul comunal Oniţcani şi să-şi asume cheltuielile. Noi numai conectăm la apeduct. Apa poate fi trasă la clădire din două locuri, distanţa nu e mare, e nevoie de cel mult 15-20 mii lei. Dar problema e că OMF nu are canalizare, unde să se ducă apa folosită? Centrul de Sănătate, în aşa caz, trebuie să-şi asume şi săpatul, şi toate celelalte – să facă veceul intern, groapa, să pună robinet, poate un încălzitor pentru apă caldă. Canalizare centralizată în sat nu este încă proiectată, pentru că un proiect este valabil doat trei ani, iar investitorul încă nu are banii necesari”. (nota redacției: Agenţia Germană de Cooperare Internaţională – GIZ, la care se referă primarul, a inclus şi satul Oniţcani în proiectul de regionalizare a serviciilor de apeduct şi canalizare).
Primarul a mai adăugat, că soldul primăriei nu dispune acum de suma necesară pentru asigurarea cu apeduct şi canalizare a OMF, dar nici nu a planificat asemenea cheltuieli în bugetul pe anul curent.
Violeta Panico, şefa Centrului de Sănătate (CS) Criuleni, în a cărei subordine se află OMF Oniţcani, susţine că a făcut demersuri la consiliul local, inclusiv în scris, dar dacă mai trebuie, va mai face. Violeta Panico zice că a aşteptat ca administraţia publică să aducă măcar ţeava de apă până la clădire, că de acolo se putea de căutat bani în bugetul CS şi de făcut ca apa curgătoare să fie urcată la etajul doi, or, medicii şi asistentele au obligaţia să se spele pe mâini atât înainte de a consulta un pacient, cât şi după. APL are obligaţia să creeze aceste condiţii, spune dna Panico.
– În ultimul timp, nu ne ajung bani, nici nu ni se prea permite să facem reparaţii capitale, iar canalizare şi apeduct sunt reparaţii capitale. Dar am fi găsit cât de cât, dacă era să fie trasă apa până la clădire, – spune Violeta Panico. – Nu-i mare problemă de făcut şi groapa ceea, doar că dacă se umple, va trebui eliberată. Noi ne dorim chiar să ridicăm apa la etajul doi, ca să fie un lavoar disponibil pentru lucrătorii medicali, că, dacă să luăm cum este, nici nu ar trebui autorizat acest OMF, în lipsa apei curgătoare. La câte demersuri am făcut, nu s-a prea implicat primăria. Apropo, acoperişul tot noi l-am reparat dintr-un proiect de la Fondul de Reintegrare, în anul 2015, dar în clădire mai sunt şi alte servicii necesare satului, nu doar OMF. Când s-a mutat OMF în aceste spaţii, primăria dăduse mobilă, calculatoare. Atunci ne-am înţeles, că noi facem acoperişul, iar primăria – apeductul şi canalizarea. Dacă CS ar avea banii, nu m-aş închina la primari. Dar treburile merg cât de cât acolo, unde se implică mai mulţi, cu ceva. La Oniţcani problema dată e actuală nu de un an, dar de mai mulţi”, a conchis Violeta Panico.
Potrivit datelor contabile, un OMF sătesc consumă apă de 100 de lei pe lună, în mediu.
Am încercat să discutăm cu medicul de familie, dar dânsul se află în concediu şi nu ne-a răspuns la telefon. Din spusele asistentelor medicale, cu care am discutat la Oniţcani, OMF are la evidenţă 2210 locuitori.
Svetlana Cernov