Tone de seminte de porumb contrafacute au fost depistate într-un depozit, din satul Todirești, raionul Anenii Noi. Marfa a ajuns în mai multe magazine din ţară, cu marca comercială a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”. Semințele realizate ilicit, erau tratate cu produse fitosanitare cu termenul de valabilitate expirat. Produsele au fost depistate la 24 martie 2017, la depozitul central al Întreprinderii de Stat Stațiunea Didactico—Experimentală „Chetrosu”, aflat în proces de insolvabilitate, în urma unor verificari inopinate, ale angajatilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), la câmpurile aflate în gestiunea întreprinderilor de stat, subordonate institutiei, informeaza Politik.md.
Serviciul de presă al IP Criuleni confirmă informaţia. Potrivit responsabililor, la 24 martie, curent, anagajații Inspectoratului de Poliție Criuleni au fost sesizați despre faptul, că un agent economic comercializează semințe de porumb cu marca protejată a Institutului de Fitotehnie din Porumbeni, care ar fi contrafăcută. Polițiștii au depistat la sediul unității comerciale indicate 1000 kg de semințe de porumb fără acte de proveniență, care urmau să fie realizate cu marca Institutului. Marfa a fost ridicată și transmisă Agenției Naționale Pentru Siguranța Alimentelor pentru efectuarea expertizei. Dacă în cadrul procedurii penale se va stabili că agentul economic a comis infracțiunea prevăzută în art. 185 (2) al.2 Codul Penal al Republicii Moldova, atunci el riscă amendă de la 3500 la 5000 de unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani.
Violeta Scrișu, specialist principal Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAIA, a confirmat pentru Politik.md ca în acest caz, “sunt implicate persoane care de mai mulți ani, dețin funcții de conducere în întreprinderile de stat subordonate. La momentul depistării, seminţele erau comercializate la magazinul specializat din satul Măgdăcești, raionul Criuleni, magazin ce aparține altei întreprinderi de stat, de asemenea, aflată în proces de insolvabilitate și gestionată de același administrator autorizat. Conform informațiilor de pe etichetele produselor depistate, acestea fac parte dintr-un lot de 65000 kg şi erau comercializate la un preț de 35-40 lei per kilogram. Astfel, ei urmau să încaseze un venit de peste 2,5 milioane de lei”.
Info “E.C.”
In fotografie: marfă contrafăcută în magazin