CriuleniSocial

Neglijarea și disperarea stau la baza tragediilor

 În luna martie, Republica Moldova, a fost bulversată de ştiri care mai de care, în legătură cu apariţia unui joc pe internet, în care copiii şi adulţii implicaţi erau forţaţi să parcurgă nişte etape, ultima fiind sinuciderea.

Cazuri alarmante au fost sesizate de presă, inclusiv în presa de peste hotarele ţării, iar organele competente, în special poliţia, şcoala, au demarat campanii de informare printre elevi, în speranţa, că cei care i-au căzut în mreje, vor avea curajul să recunoască şi să scape de şantajul prin care erau determinaţi să se automutileze. Potrivit Anastasiei Groza, şefă-adjunctă a Secţiei Securitate Publică a Inspectoratului de Poliţie Criuleni, începând cu 11 martie, 2017, şi până în prezent, în raionul Criuleni au fost depistaţi opt minori şi un adult, care au accesat şi au parcurs câteva etape ale jocului, dar care l-au abandonat, odată ce au fost informaţi despre eventualele consecinţe.  În acelaşi timp, potrivit poliţiei, în anul 2015 în raionul Criuleni s-a înregistrat un caz de suicid, iar în 2016 – trei cazuri, de fiecare dată adulţi, şi, după cum au fixat agenţii constatatori în cauzele iniţiate, în fiecare dintre ele motivul ar fi fost situaţia financiară precară, sau sărăcia, nu jocurile on-line.

Aceasta şi alte teme au fost abordate de către reprezentanţii serviciilor de suport create de stat şi care, la necesitate, acordă servicii gratuite, în cadrul unui atelier găzduit de Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Vitamin” din or. Criuleni, Alexandra Culava, şefa Centrului “Vitamin”, a făcut o prezentare a particularităţilor psiho-emoţionale de dezvoltare a adolescenţilor, cu accent pe comportamentul adolescenţilor în legătură cu particularităţile vârstei. Specialiştii de la Biroul Probaţiune Criuleni, de la Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică, de la Centrul de Resurse pentru Tineri „UniT”, de la AO „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, Inspectoratul de Poliţie Criuleni, au discutat despre cum ar fi bine să colaboreze pe viitor, pentru a-şi canaliza activitatea simultan în aceeaşi direcţie – cea de prevenire a suicidelor, a abandonului şcolar, comportamentului delicvent, riscurilor pentru sănătate, etc.

IMG_5535

„Biroul Probaţiune Criuleni are în vizor adolescenţi, care au încălcat legea, dar cărora, din cauza vârstei, nu li se aplică pedeapsa penală, dar li se indică resocializarea” – menţiona Tatiana Goncear, specialistă la această instituţie. Dânsa explică, care ar fi rolul Biroului în acest sens – să determine minorul să se conformeze regulilor, să fregventeze şcoala, să nu mai comită abateri, iar pentru asta se cere colaborarea cu familia şi şcoala. Unii dintre minorii aflaţi în conflict cu legea sunt lipsiţi parţial sau total de îngrijirea părinţilor, fie se află în custodia altor persoane, care nu se bucură de autoritate. Olesea Pelin, psiholog la Centrul „UniT”, şi Eugenia Florica, poliţistă în cadrul IP Criuleni, au vorbit despre experienţa lor în lucrul cu adolescenţii şi despre formele de colaborare, care ar fi binevenite, între instituţiile, reprezentanţii cărora au participat la atelier.

„Atât copiii, cât şi adolescenţii, au nevoie de dragoste, înţelegere, afecţiune, sentimente pe care le poate oferi doar o familie”, spunea Elvira Bulgac, şefa Serviiului de asistenţă psihopedagogică Criuleni. Alexandra Culava a adăugat, că orice adolescent va fi consultat, odată ce va dori să trecă pragul Centrului “Vitamin”, în mod gratuit, anonim şi confidenţial, indiferent dacă va fi însoţit de un părinte sau altă persoană în care adolescentul are încredere, sau va veni de unul singur.

Începând cu săptămâna viitoare, ziarul „Est-Curier” lansează campania de informare pentru părinţi şi adolescenţi „Copilul este o valoare! Ascultă-l!”, pe parcursul căreia specialişti din domeniu vor prezenta părinţilor sugestii desrpe cum să discute cu propriii copii, vom oferi adrese concrete unde se poate adresa un părinte, atunci când este depăşit de situaţie în relaţia cu fiul sau fiica, şi unde este aşteptat şi binevenit un adolescent, care ar vrea să discute confidenţial despre problemele care îl frământă.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button