Patru inspectori de mediu au fost atacați noaptea de 7 spre 8 septembrie de circa 20 de persoane, în timpul unei operațiuni antibraconaj, planificată de mai mult timp, într-o pădure din comuna Ghidighici, municipiul Chișinău. Pe lângă faptul că li s-au smuls din piept camerele din dotare, inspectorii de mediu au fost agresați fizic, iar unul dintre ei a ajuns la Spitalul de Urgență. Agresorii aveau în dotare arme de tip automat, pistoale, precum și arme de vânătoare.
Potrivit poliției, agresorii au fost identificați, aceștia având vârste cuprinse între 30 și 35 de ani.
Organizațiile neguvernamentale de mediu au emis o Declarație pe care au expediat-o Inspectoratului General al Poliției, Procuraturii Generale, Ministerului Mediului prin care își exprimă revolta față de pericolul la care au fost supuși cei patru angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului și cer pedepsirea dură a făptașilor.
„Suntem de părere că agresorii trebuiesc pedepsiți dur și trebuie anchetați sub acuzația de tentativă de omor, dar nu pe capătul de acuzare de „huliganism”, propus de domnul Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP). Faptele comise de cei 20 de indivizi împotriva a 4 funcționari ai statului nu are cum să se încadreze la categoria huliganism, ci la fapte deosebit de grave, сa rezistență față de reprezentanții legitimi ai autorităților, asociată cu amenințarea vieții, comisă de un grup de persoane”, se menționează în declarație.
„Rugăm instituțiile abilitate – Inspectoratul General al Poliției și Procuratura Generală – să trateze situația cu maximă responsabilitate și să nu demonstreze indulgență față de acest act de o brutalitate gravă”, se subliniază în document.
Totodată, ONG-urile de mediu cer decizionarilor să respecte și să pună în aplicare prevederea privind echiparea corespunzătoare a inspectorilor de mediu care ies în raiduri, cu mijloace de apărare și de inspectare, în special pe timp de noapte. „Amintim că inspectorii de mediu sunt primii cărora li se solicită o reacție atunci când se semnalează încălcări ale legislației de mediu și sunt unicii funcționari care monitorizează constant în teren starea mediului înconjurător în pofida numeroaselor probleme pe care le întâmpină”, se mai menționează în declarație.
Documentul a fost semnat de Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Obștească „Caroma Nord”, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă, Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Centrul Național de Mediu, Asociația Obștească „Media Grup Meridian”, Societatea Ecologică „Biotica”, Parcurile Viitorului, AO ADR „Habitat”, AO „Cutezătorul”.