Social

Ce este pensia de întreținere a copilului rămas în custodia unui părinte după divorț și cum se solicită

Printre consultațiile oferite de centrul ECHITATE zi de zi sunt conturate diferite probleme cu care se confruntă oamenii. Recent s-a adresat o doamnă cu solicitarea de a o ajuta să depună cerere de divorț cu încasarea pensiei de întreținere a copilului.

I-a fost explicat ce presupune pensia de întreținere și care ar fi echivalentul ei.
Deci, conform art. 74 din Codul Familiei părinţii sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
Pensia de întreținere reprezintă obligația părintelui față de copilul minor, el trebuie să contribuie la bunăstarea copilului printr-o plată lunară în bani sau în natură(bunuri materiale).
Cum poate fi stabilită pensia de întreținere?

Pensia alimentară poate fi stabilită prin două metode:

1) la notar: Dacă ambii părinți au ajuns la un acord care prevede suma pensiei de întreținere și modul în care ea va fi achitată. Ei fac un contract care se autentifică notarial.
2) în Instanța de judecată: Dacă unul din părinți se eschivează de la plata pensiei de întreținere, putem apela la instanța de judecată, care va stabili modul și forma acestei pensii.

Cum se calculează pensia de întreținere?
Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul și/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de:

– 1/4 din venituri – pentru un copil,
– 1/3din venituri – pentru 2 copii şi
– 1/2 din venituri – pentru 3 şi mai mulţi copii.

Instanța de judecată poate să modifice mărimea pensiei de întreținere. În baza situației materiale a părintelui și alte date statistice relevante despre posibilitățile lui financiare judecata poate scădea sau mări pensia de întreținere pe care trebuie acesta să o achite. Astfel, instanța de judecată poate să stabilească o sumă bănească fixă, care va trebui achitată lunar, iar părțile din salariu deja nu vor mai fi luate ca reper.

Pensia de întreținere poate fi stabilită în sumă fixă de către instanța de judecată și în cazurile în care:
• Părintele nu are un venit stabil
• Veniturile sau salariul sunt achitate în natură
• Achitarea unei părți din salariu nu este suficientă pentru întreținerea normală a copilului minor.

Ce facem dacă soțul care datorează pensia de întreținere muncește peste hotare?
Dacă părintele care datorează pensia este angajat peste hotarele Republicii Moldova, atunci se va identifica locul de muncă al părintelui și se va solicita informație de la angajator despre mărimea salariului acestuia. Informația respectivă va fi prezentată instanței de judecată care va stabili mărimea pensiei așa cum este prezentat mai sus.

În unele cazuri se poate recurge la cercetarea cu ajutorul unor rude/prieteni/detectivi peste hotare pentru a acumula mai multă informație, mai ales când persoana ascunde veniturile reale.

După pronunțarea Hotărârii de judecată, se va solicita eliberarea titlului executoriu care va fi prezentat executorului judecătoresc pentru încasarea sumei.

Pentru a afla răspuns la o situaţie dificilă în care vă aflați, dumneavoastră, cititorii, aveți posibilitatea să adresaţi o întrebare la teme juridice direct la AO CJS “ECHITATE” (0248-221-90) sau la numerele de telefon ale redacţiei (248 20183; 069789896) și veți primi răspuns prin intermediul acestei rubrici în următoarele ediții ale ziarului “Est-Curier”.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button