Posesorii care au case construite fără autorizațiile necesare, își pot înregistra proprietățile la organul cadastral (acum – la Agenția Servicii Publice), folosindu-se de „amnistia” anunțată de către autorități, care este în vigoare de la 30 ianuarie a acestui an. Dreptul de a înregistra construcțiile private care nu au documente și proiecte, va expira la 30 ianuarie 2026.
Aflați într-o vizită de lucru în r. Criuleni, funcționari din cadrul Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru au vorbit despre numărul mic de solicitanți de servicii de înregistrare a caselor și construcțiilor ridicate după anul 1996, locuite și aflate în folosință, deși anterior mai mulți cetățeni reclamau faptul că nu-și pot înregistra proprietățile neavând autorizația de construire.
Lilian Mindov, șeful direcției Cadastrul bunurilor imobile din cadrul Agenției, spunea, în contextul unei întâlniri, la Criuleni, cu primari, secretari și ingineri cadastrali:
-Modificarea care permite înregistrarea a intrat în vigoare imediat la data adoptării, la 30 ianuarie 2024 și va expira la 30 ianuarie 2026. Art. 387 al noului Cod al Urbanismului ne spune: în cazul lucrărilor de construcție executate după anul 1996, în lipsa autorizației sau cu încălcarea acesteia, pentru căsuțele de vacanță din componența întovărășirilor pomicole cu până la 2 etaje, și casele de locuit cu anexe gospodărești, la fel, până la 2 etaje, se înregistrează la cadastru în temeiul unei declarații pe propria răspundere a proprietarului, autentificată notarial, și a certificatului privind identificarea construcției, emisă de autoritatea publică locală. Noi am așteptat, că după aprobarea articolului acesta o să fie o avalanșă de cereri de lucrări, pentru că avem construcții neautorizate de ajuns și de rămas, dar până la urmă, nu avem cereri sau foarte puține. Ori oamenii nu cunosc, ori oamenii nu-s. Ca să cunoască, dvs, ca primari, trebuie să-i informați. Dacă nu vor face înregistrarea acum, nu o vor putea face niciodată, și nu vor putea face nici o tranzacție cu imobilele – vânzare, moștenire, etc.
„Oamenii sunt informați, se adresează la primărie când au nevoie să facă vreo tranzacție, atunci fac cunoștință și cu problemele, dar toate serviciile cadastrale sunt foarte costisitoare. Majoritatea proprietarilor construcțiilor neautorizate sunt oameni în vârstă. Eu personal le spun oamenilor, să înregistreze acum construcțiile, pentru că tarifele întotdeauna au tendință de creștere, dar, oricum, oamenii spun că își vor bate capul cei care vor veni să trăiască după ei” – spunea Oxana Aniță, inginer cadastral în Primăria Criuleni.
La rândul său, Ion Danii, șeful AGCC, le-a sugerat funcționarilor care interacționează cu publicul, să-i informeze pe oameni și să le spună ce-i așteaptă pe copiii lor: „Când vor veni să-și facă moștenirea ca să vândă, de exemplu, casa, tot la cadastru vor veni. Noi vom putea verifica doar terenul, dar construcția nu o vom putea arăta. Avertizați-i ce va urma. Totuși, noi venim cu soluția, ca oamenii să cunoască etapele, și să le spuneți că acum este momentul să înregistreze construcțiile neautorizate și accesoriile (șure, garaje). Vrem – nu vrem, ei vor trece odată prin procedura de înregistrare, când vor avea nevoie să facă vreo tranzacție cu proprietățile”.
Funcționarii au spus că aceeași procedură se aplică și construcțiile neautorizate, care au apărut până la 1996 și care nu au fost încă înregistrate la cadastru, doar că în acest caz înregistrarea se va face în baza extrasului din registrul de evidență al gospodăriilor, ținute de către primării.
Potrivit paginii web agcc.gov.md, procedura este următoarea:
- Proprietarul construcției solicită I.P. Cadastrul bunurilor imobile(I.P. CBI) sau întreprinderilor private executarea lucrărilor cadastrale la nivel de construcții;
- După întocmirea lucrării cadastrale, proprietarul construcției autentifică la notar declarația de răspundere personală;
- După autentificarea declarației se solicită de la Autoritatea Publică Locală eliberarea Certificatului privind edificarea construcției;
- În cazul nerespectării distanței dintre hotarele terenurilor adiacente, se solicită acordul vecinilor, autentificat notarial.
- Lucrarea cadastrală cu declarația și certificatul se depun către executorul lucrării cadastrale spre recepție la I.P CBI;
- După recepție, materialele se depun spre înregistrare în registrul bunurilor imobile de către proprietar, cu eliberarea extrasului din registrul bunurilor imobile de la I.P CBI.
Certificat privind edificarea construcției se va solicita de la primărie, dar pe el semnează și arhitectul-șef al raionului, ceea ce creează anumite inconveniențe.
S. Cernov
În fotografii: discuțiile dintre funcționarii AGCC și cei din r. Criuleni.