Alegeri locale

Alegeri repetate în raionul Criuleni nu vor fi

Către ora 18 , conform informației Comisiei Electorale Centrale prezența la urne a alegătorilor din raionul Criuleni poate confirma validarea alegerilor. La Boșcana s-au prezentat 40,07 % din alegători, la Răculești- 45,25 , Dubăsarii Vechi – 43,89 %, Slobozia Dușca 36, 41%, la Zăicana-48 %, iar la Bălăbănești – 44%. Mai active sunt femeile și persoanele în categoria de vârstă 56-65 ani.

Apeduct, canalizare, drumuri bune și atitudine receptivă

Acestea sunt doleanțele comune ale alegătorilor din Boșcana, Onițcani și Slobozia-Dușca ieșiți la votarea primarului în turul II. 

La Boșcana fluxul de alegători de dimineață a  fost mai mare. După cum a remarcat și observatoarele ”interesul e mai mare acum ca în primul tur, dar scrutinul decurge fără incidente”. Întrebați asupra aspectelor care ar vrea să influențeze în următorii patru ani votul pe pare l-au dat,  o bună parte din respondenți au spus că vor drumuri bune, ca să poată ajunge ambulanța și la marginea satului, apeduct, canalizare, să apară locuri de muncă în comună, ca să rămână tinerii în sat.

  • As vrea să caute de bătrâni, să-i stimeze, să dea ajutor când trebuie – la toți de rând, nu pe sărite. Odată la o uliță, altă dată la alta – da la toți. Să fie și pentru tineri tot cum trebuie. Vreau să fie bine în satul nostru, să fie stimați bătrânii, că suntem mulți și aceasta  nu necesită investiții  – zice dna Valentina Cebotari.

  • Vrem multe: apă, canalizare, iluminat stradal,  terenuri sportive ca să atragem tineretul la țară, că mai mult de jumătate sunt duși. Am rămas în sat majoritatea oameni bătrâni,  și în caz de o nevoie, de un pojar  nu ai la cine striga ”Caraul”. Trebuie locuri de muncă și aduși tinerii acasă – zicea domnul Valerian.

La Onițcani lumea părea mai pasivă, dar la fel cei care au venit la vot și-au exprimat speranța că vor avea drumuri mai bine, vor fi amenajate izvoarele  și va fi o atitudine mai receptivă față de oamenii în etate.

  • Votul meu trebuie să fie pentru bunăstarea oamenilor, să se fac- schimbări în infrastructură și în toate- zicea un onițcănean după votare

  • Cine-s duși poate nu au interes, dar  noi suntem de aici și vrem să trăim mai bine- adăuga un alt cetățean
  • Schimbări mari nu prea, dar aș dori când vin la primărie, să fiu tratată cu același respect cu care mă adresez eu. Pentru sat s-au făcut multe, dar eu am ajuns la concluzia că…dacă are omul cu ce face – face, dacă nu – face ce poate. Asta e situația …depinde de mai sus – e de părere dna Valentina Dicusarî.
  • Să facă izvoarele de la Putna, să salveze copacul de la marginea satului, care-i cel mai vechi, să repare drumurile și să dea locuri de muncă tinerilor, iar pensionarii să mai stea acasă- e doleanța unei alte onițcănence, tot cu un bagaj de ani la activ.

La Slobozia Dușca în prima jumătate a zilei, chiar dacă erau așteptați cu muzică, afluxul de alegători era inferior celui din 5 noiembrie 2023. Bâtu Uliță, cum îi spun sătenii domnului Ioil Lupașcu, nu s-a încumetat să iasă din casă la onorabila vârstă de 101 ani, dar a solicitat urna mobilă și și-a făcut datoria de cetățean, pentru că are și el părerea lui despre perspectiva  satului în care s-a născut și a muncit o viață.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button