Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a contestat achitarea de către Judecătoria Hâncești a unui bărbat, care în noiembrie 2022 a încercat să aducă în Moldova peste €80.000, fără să-i declare în vamă.
Potrivit probelor prezentate de către procurorii PCCOCS instanței de judecată, bărbatul care era la volanul dubiței (goale, la prima vedere) a negat în vamă că ar avea bunuri spre declarare. Totuși, inspectorul vamal de la Leușeni i-a supus verificării microbuzul, iar sub bancheta din față, a găsit o sacoșă în care se conțineau banii tăinuiți, camuflată cu unelte și accesorii de rezervă ale automobilului.
Inculpatul cu vârsta de peste 70 de ani a declarat că „revenea de la o rudă apropiată din Brașov” și ar fi uitat să declare suma de bani. Însă, potrivit procurorilor, pe lângă faptul că acesta nu i-a declarat în vamă la intrare în Moldova, dar nici în vamă la ieșirea din România (care impune aceeași cerință), acesta nu deținea nici acte care ar confirma proveniența banilor.
Potrivit hotărârii, șoferul i-a comunicat inspectorului vamal care a depistat pachetul cu bani că are acolo 20 de mii de euro, iar când au fost numărați și documentați, suma s-a dovedit de patru ori mai mare. Inculpatul a explicat vameșului că a făcut export de lemn cu fiul său, și avea necesitatea de a aduce banii acasă, iar la solicitarea de a prezenta actele de export, acesta a comunicat că firma este înregistrată pe altcineva. Vameșul, din explicațiile bărbatului prins cu contrabanda, a declarat în instanță că înțeles că banii au rezultat din careva tranzacții cu lemn sau mobilă. Inculpatul, în fața instanței, a declarat că a uitat că are bani în mașină, dar și-a amintit de ei în momentul în care vameșul i-a deschis bancheta și a văzut pachetul, și deja a dorit să-i declare, dar că lucrătorul vamal ar fi refuzat cu motivarea „e târziu”.
Judecătorul a constatat că fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii ce i se impută conform calificării, procurorii prezentând insuficiente probe în acest sens.
Procurorii PCCOCS consideră vădit ilegală sentința de achitare pronunțată de Judecătoria Hâncești și au contestat-o la Curtea de Apel Chișinău. Între timp, bărbatul vizat beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Potrivit Codului penal, contrabanda comisă în astfel de împrejurări se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 ani. În primă instanță, procurorii au cerut o pedeapsă de 4 ani de închisoare.