Astfel ar fi putut fi calificată conferința pedagogică organizată de Direcția de Învățământ General Dubasari în ziua de 13 septembrie 2019. Cei circa 200 de participanți veneau la evenimentul cu genericul ”Profesorul-agent al schimbării”, desfăşurat în incinta COCT “Prietenia”, com. Coșnița, în mare parte după lecţii, unii aveau în genţi proiecte didactice, alţii chiar şi caietele pe care trebuiau să le controleze acasă.
Grupuri, grupuri se îndreptau spre masa de înregistrare, apoi se transformau în nişte adolescenţi ieşiţi la recreaţia mare din diferite săli de studiu. Saluturi cordiale, fotografii, schimb de impresii, bună dispoziţie dominau pe teren. Plus curiozitate pentru noul din cadrul atelierelor oferite de profesorii Elena Leunti de la Oxentea-Confecţionarea florilor decorative, tablouri brodate în cruciuliţă, ca pe timpul bunicelor, Ludmila Verlan de la Pârâta, arta transformătii panglicilor din hîrtie Qvylling promovată de Natalia Gatman de la LT “Mihai Eminescu”, Tehnici mixte, colaj arte decorative prezentate de Olga Bodoreva, Doroţcaia. Uitând de oboseală, dascălii exersau şi se trasnformau în învăţăcei, bucurându-se de reuşite. Animozitatea lor anticipa afirmaţia şefei Direcției de Învățământ General Dubasari, dnei Larisa Braducean din deschiderea Conferinţei: “Procesul educaţional presupune performanţe, căutări şi devotament. Astfel, profesorul de azi este în permanentă schimbare, deopotrivă cu schimbarea cresc şi performanțele.” Aceste cuvinte au fost şi ca o binecuvântare pentru cele patru tinere specialiste- Diana Grosu, Cristina Moisei, Daniela Alexeev şi Mihaiela Caticenco- care au completat anul acesta echipa cadrelor didactice din raionul Dubăsari. Felicitări au fost adresate şi profesoarelor G.Pleșco, L.T. Doroțcaia și A. Morcov, L.T. ”Ion Creangă ”com. Coșnița, învingătoarele Concursului raional ”Pedagogul anului 2019”.
În cadrul conferinței au fost trecute în revistă realizările pentru anul 2018-2019 și au fost trasate direcțiile prioritare pentru anul 2019-2020. În anul de studii care a demarat, rămâne prioritară dezvoltarea infrastructurii școlare, edificarea unei școli prietenoase, creative. În realizarea acestor obiective li s-a promis toată susţinerea din partea oaspeţiilor- președintele raionului Dubasari dl. Grigore Policinschi, care pledează ca toţi copiii să fie hraniţi la şcoală, iar profesorii să aibă un salariu decent ca să fie obsedaţi de creşterea profesională, dar nu de căutarea surselor suplimentare de existenţă. Deputații în Parlamentul Republicii Moldova dl. Igor Munteanu, dna Stela Macari la fel şi-au declarat admiraţia şi susţinerea pentru cadrele didactice, iar primarul comunei Molovata Nouă, dl Oleg Gazea, le-a povestit despre reuşitele din instituţiile de învăţămînt din localitatea sa.
Conferinţa a continuat cu promovarea profesiei de pedagog, în cadrul campaniei “ Vreau să devin pedagog” şi un salut literar-artistic din partea elevilor de la Doroţcaia.
E. Chiriac