Luni dimineaţă am primit un apel telefonic la redacţie, de la vice-primarul or. Criuleni, Alexandru Zolotco. Dumnealui şi-a exprimat indignarea în legătură cu faptul, că cele trei bănci din parcul orăşenesc de pe malul Nistrului, reparate şi vopsite la începutul primăverii de către elevii voluntari din Criuleni, au fost smulse cu tot cu betonul care le stăpânea şi strămutate mai aproape unul de celălalt.
„Nu mai ştim cum să reacţionăm, copacii sădiţi primăvara sunt rupţi, băncile, iată, devastate. Nu ne dăm seama cine a făcut-o, dar este imposibil să fie ordine în oraş cu asemenea atitudine din partea unor locuitori sau poate a celor care vin aici la studii” – a spus vice-primarul.
La faţa locului, am constatat că două bănci din trei, câte sunt pe unica alee din parc, au fost strămutate mai aproape de cea de-a treia. De fapt, toate trei sunt smulse din pământ. Un grup de copii, care se odihneau pe una din bănci după lecţii, au spus că s-a întâmplat cu vreo săptămână în urmă, dar că nu au văzut şi nici nu ştiu a cui poate fi isprava.
L-am contactat pe Alexandr Godoroja, specialist şi formator în domeniul acţiunilor de tineret, coordonator la Centrul de Resurse pentru Tineri UNIT, cerându-i părerea despre cele întâmplate cu scaunele din parc:
– În zilele noastre tinerii sunt, marea majoritate, amorfi și cu un simț civic slab dezvoltat. Cei puțini, care acceptă provocările de a face schimbări în localitate, încearcă cu propriile lor puteri să miște din loc acest munte de indiferență. Personal, ca organizator al multor acţiuni de salubrizare și ca un cetățean activ, cum cred că sunt, pot să spun că este foarte greu să faci o oarecare schimbare în localitate, unde locuitorilor le este lene să meargă încă 5 metri până la o unră și să arunce acolo hârtiile, unde oamenii nu respectă munca altora, unde oamenii nu se respectă pe sine. Dureros mi-a fost să văd acest dezastru în parcul orășenesc. Câțiva ani consecutiv, primăvara, cu ajutorul voluntarilor Centrului ”UNIT” încercăm să amenajăm acest mic parc. Curățim teritoriul, varuim copacii, strângem gunoiul lăsat nesovestit de locuitorii și oaspeții orășelului nostru. Nu înțeleg, ce trebuie să ai în cap ca să fac acel dezastru? Cum să-ți vină în minte să scoți băncile celea din fundament? Doar pentru a putea sta cu alții ca tine la o bere? Mă îngrozește faptul că trăiesc cu asemenea persoane în orășel. Pentru a schimba ceva, trebuie să începem de la noi înșine. Provoc toți locuitorii, în caz de văd pe cineva lăsând gunoiul sau distrugând munca cuiva sau bunurile orășelului, să nu rămână indiferenţi. Indiferent de vărsta voastră, viitorul orășelului e în mâinile noastre!
Contactat telefonic, Victor Titei, ofiţerul de sector de la postul de poliţie Criuleni, a spus că nu a parvenit nici o plângere în adresa poliţiei referitor la faptul devastării scaunelor din parc, dar vor merge la funcţionarii primăriei să afle, despre ce este vorba, şi dacă este cazul, să înceapă investigarea.
În ultimile zile de august, pe strada principala au mai fost doborâţi trei copaci, din cei procuraţi la începutul verii de către primărie şi sădiţi cu efortul comun a cca 100 de orăşeni. Şi în acest caz, nimeni n-a sesizat poliţia şi vinovatul a rămas nepedepsit.
Parcul din Criuleni a ştiut şi vremuri mai bune. Înainte de alegerile din 2011(vezi imagine) acesta arăta bine. Același loc în 2016 arată așa – vezi imagine.
S. Cernov