CriuleniCulturalEst-Curier

Duminica datinilor de cătănie la Ratuș

”Săptămâna tineretului” în raionul Criuleni a început la Ratuș, cu cea de a III-a ediție a festivalului  ”Pleacă feciorii la armată”.

Duminică, 6 noiembrie, în incinta Casei de cultură din satul Ratuș, comuna Drăsliceni, au fost readuse în actualitate  datinile ostășești și obiceiurile de cătănie. E o idée lansată de Petru Chetrușcă și Ion Chircu, care s-a transformat întrun festival ajuns anul acesta la a treia ediție.

maleanca-balabanesti
„Măleanca”, Bălăbăneşti, înscenare petrecere la armată.

La eveniment au participat zece colective folclorice. Participanţii au adus în scenă frumoase cântece de cătănie – dovadă că au scotocit bine prin sipețelul melodic al localităților. Spectatorii mai în etate își aminteau cu drag de petrecerile la armată din secolul trecut, când flăcăiii erau petrecuți la oaste de tot satul. Acum timpurile s-au schimbat, flăcăi buni de armată-s tot mai puțini și nu se mai cântă „pe doi ani la revedere”, iar scrisorile s-au transformat în sms, dar oricum emoțiile încorporării de toamnă și primăvară în rândul armatei persistă. De altfel unii dintre tinerii care au evoluat în scenă, chiar de nu visează la haina militară, au fost flatați să fie legați cu prosoape, omagiați asemeni unor veritabili recruți.

chetrusca
Dnii P. Chetruşca şi P. Buzu – gazdele festivalului.

Directorul Casei de Cultură din satul Ratuş, Criuleni, Petru Chetruşca, la final zâmbea șmecher, mulțumit că a reușit și de data aceasta să scoată pe tapet bijuterii spirituale care au impresionat atât tinerii, cât și adulții.

Evoluările participanților au fost apreciate cu diplome şi premii băneşti. Premiul mare, oferit de către CNCPPCI al Ministerului Culturii, în valoare de 3000 lei a fost câștigat de  formația ”Semănătorii” din Cucuruzeni, Orhei, de premiile I, II și III, oferite de către Secția Cultură și Turism Criuleni, în valoare de 2500 lei, 2000 lei și 1500 lei s-au învrednicit, respectiv,  colectivele ”Șoimanii”, s. Ratuș, ”Șezătoarea”, or. Criuleni și ”Măleanca”, s. Bălăbănești. Celelalte formatii, pentru efort și frumoasa participare, s-au ales cu trofeul și prime bănești în valoare de 500 lei fiecare, oferite de către Primăria com. Drăsliceni.

Oaspeți de onoare ai acestei ediții a festivalului au fost reprezentantul UNESCO, expert în problemele patrimoniului cultural imaterial, dl Nicolae Vukov, cercetător la Institutul de studii etnologice și folclor din Bulgaria, dna Diana Dicusarî, director, dna Silvia Zagoreanu, șef secție, dna Veronica Bantoș, sef arhivă a CNCPPCI al Ministerului Culturii din Republica Moldova, dna Ala Ungureanu, vice-președintă a raionului Criuleni.

E. Alexei

Imagini: pagina oficială a raionului

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button