Sărbătoarea „Toamna de Aur”, desfăşurată în Criuleni cu o săptătână înainte de alegerile prezidenţiale, a făcut nu doar totalurile campaniei de recoltare a roadei, dar şi totalurile concursurilor anunţate de către administraţia publică pentru cetăţeni şi pentru primării.
În timp ce pe strada centrală producătorii agricoli şi-au întins tarabele şi au vândut roadele câmpurilor şi propriilor gospodării, în faţa Centrului de Cultură şi pe holurile acestuia primăriile au vernisat expoziţii etno-culturale, prin care să prezinte specificul localităţii şi valorile tradiţionale pe care le au la baştina lor. Nu au lipsit nici grătarele sau butoaiele cu licori de toamnă, iar organizatorii – Direcţia agricolă a Consiliului raional Criuleni, au asigurat cadouri şi colaci pentru învingătorii concursurilor şi pentru cei, care s-au remarcat prin munca lor pe parcursul anului.
Autorităţile au decis să nominalizeze plugarii în mai multe categorii: combaineri, mecanizatori la transportarea producţiei, mecanizatori la prelucrarea solului, procesarea producţiei agricole (mezeluri, panificaţie, apicultură, uscarea fructelor, producerea uleiului vegetal). De atenţia autorităţilor s-au bucurat investitorii în compelxul agroindustrial, specialiştii în pomicultură, legumicultură şi viticultură, producători de material semincier, specialişti în zootehnie.
Printre cei mai buni combaineri se numără 14 mecanizatori, inclusiv, Cauia Serghei din Slobozia Duşca, Rotari Serghei din Bălăbăneşti, Cerenciuc Andrei din Cimişeni, Ion Popuşoi din Măşcăuţi, Vladimir Guzun din Paşcani, etc. Mecanizatorii – transportatori, care-şi fac bine meseria sunt Andrei Baluţel din Cruglic, Eugeniu Lungu din Dubăsarii Vechi, Alexandru Catărău din Hârtopul Mare şi alţi zece mânuitori de volan de tractor sau maşină. Printre zece dintre cei, care se pricep cel mai bine la prelucrarea solului se numără Marin Balan din Işnovăţ, Viorel Darii din Oniţcani, Mihail Richicinschii din Porumbeni.
Întreprinderile de procesare a producţiei agricole sunt şi cele care generează plusvaloare, modifică indicii statistici la capitolul „industrie”, crează locuri de muncă mai bine plătite. Diplomele şi mulţumirile autorităţilor pentru aceste merite au fost orientate spre Ghenadie Achinşin, director „Carne DK” din Hruşova, Vera Guzun, GŢ „Moara lui Guzun” dijn Măgdăceşti, Anatolie Ciorbă, SRL „Agromălăieş” din Cruglic, Petru Balan, director al întreprinderii cu acelaşi nume din Criuleni, care, apropo, a sponsorizat parţial sărbătoarea prin a oferi colacii gratis pentru colegii săi, remarcaţi la sărbătoare.
Pentru investiţii în agricultură a fost remarcat Vitalie Caimacan, SRL Velfruct din Coşerniţa, Vera Monul, SRL RinaxTvr din Oniţcani, Cernicenco Victor din Criuleni şi Tudor Slănină din Hârtopul Mare. Legumicultorii Valentina Moscul din Boşcana şi Iurie Balan din Oniţcani, viticultorii Efros Victor, Angela Stănilă, Ion Ursu şi Tatiana Burlacu, care muncesc cot la cot la Ferma Agricolă din preajma Criulenilor, care cultivă strugurii pentru SA „Cricova”. Urîtu Semion a fost remarcat drept cel mai bun producător de material semincier, Ana Volcinschi, specialist în zootehnie la SRL „Porco Bello”. Nominalizarea „Cel mai bun savant” a fost decernată lui Vitalie Mârza, cercetător ştiinţific superior în laboratorul de ameliorare a porumbului, doctor în ştiinţe agricole la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”. Fiecare dintre cei 60 de agrocultori nominalizaţi s-a ales cu un cadou – un telefon mobil model „Samsung”, un colac şi ştergar.
De cadouri şi diplome s-au învrednicit câştigătorii consursului „Cântecul primarului”. Dintre 11 participanţi, conform procesului-verbal de premiere, locul III a fost atribuit primarului de Dubăsarii Vechi, Vitalie Casian, locul II l-au împărţit primara de Boşcana, Svetlana Racul şi primarul de Hârtopul Mare, Anatolie Delimarschi. Cea mai reuşită evoluare, premiată cu locul I, juriul a decis că aparţine Parascoviei Cotovici, primara comunei Hruşova, care a prezentat, împreună cu colegele, teatralizarea poveştii ruseşti „Peştilorul de aur”, adaptată la situaţia actuală a Republicii Moldova.
Expoziţiile etnofolclorice ale primăriilor au avut tematică variată, dar nici de la una n-au lipsit mâncarea şi băuturile tradiţionale. Comisia de concurs a atribuit locul I Primăriei Hruşova, locul II – primăriei Criuleni şi locul III – primăriei Boşcana.
Concursul cu genericul „Cel mai bun gospodar – producător de vin alb şi roşu” a fost câştigat, fără excepţii, de primari şi angajaţi ai Consiliului raional, fiind prezentate juriului 37 mostre de vin din roada anului 2015 şi roada 2016. La acest concurs primarul de la Hârtopul Mare a luat premiile I şi II pentru vinul alb, iar Elvira Moisei, funcţionară, a luat locul III pentru acelaşi fel de băutură. Cel mai bun vin roşu a fost al lui Anton Crupa, funcţionar în consiliul raional, şi Valentin Zamşa, şofer la aceeaşi instituţie, locul III fiind atribuit primarei din Dolinnoie, Polina Ţelişceva, participantă de mai mulţi ani la acest concurs.
Ziua a fost încheiată cu un recital al artiştilor din capitală – Mihai Ciobanu, Anişoara Puică, Vitalie Dani şi Nelly Ciobanu. Pe tot parcursul zilei, pe scena casei de cultură au cântat formaţii artistice din Criuleni şi primăriile participante la concursuri – Hruşova, Boşcana, Paşcani, Coşerniţa, Drăsliceni, Hârtopul Mare, Râşcova, Cruglic, Bălăbăneşti şi Dubăsarii Vechi.
Potrivi lui Gheorghe Burlacu, specialist în secţia agricolă, autorităţile au cheltuit pentru sărbătoare 100 807 lei, inclusiv, 12217 lei pentru ştergare şi obiecte oferite în calitate de cadouri, 46 160 de lei pentru telefoane, 18 mii lei au mers pentru remunerarea artiştilor şi 24 450 lei pentru masa de sărbătoare.
S. Cernov
Imagini de la sărbătoare: